Câţi bani vor primi românii care se înrolează voluntar în Armată, după patru luni de pregătire militară
În caz de război, românii din diaspora ar putea fi chemaţi înapoi în ţară! Ministerul Apărării vrea ca rezerviştii, dar şi toţi bărbaţii între 20 şi 35 de ani, să vină acasă în două săptămâni dacă situaţia o cere. În plus, Armata caută voluntari. Iar pentru asta oferă şi bani: aproximativ 12.000 de lei după patru luni de pregătire.
De Redactia Observator la 13.07.2022, 23:26Cel mult 15 zile ar avea la dispoziţie să revină în ţară românii încorporabili, adică bărbaţii cu vârste între 20 şi 35 de ani şi rezerviştii, în cazul în care în România este decretată stare de asediu, mobilizare sau de război.
Costi Spînu, purtător de cuvânt MApN: Foarte mulţi dintre cetăţenii români cu obligaţii militare se află în afara ţării, fie temporar, fie definitiv.
În total, aproape 6 milioane de români sunt stabiliţi în străinătate. Cei mai mulţi dintre ei, peste 4 milioane, sunt plecaţi în Italia, Spania, Marea Britanie şi Germania. Conform proiectului, cei care încă au domiciliul în România şi sunt plecaţi temporar din ţară vor primi notificarea acasă şi vor putea fi informaţi de rude. Cei care s-au mutat de tot, în schimb, trebuie să contacteze, din propria iniţiativă, Armata, tot în 15 zile.
Costi Spînu, purtător de cuvânt MApN: Au obligaţia de a contacta centrele militare pe raza cărora au locuit ultima oară înainte de mutarea din ţară.
- MApN schimbă legea recrutării în armată. În caz de război, românii din străinătate trebuie să vină în...
- Război Rusia - Ucraina, ziua 140 LIVE TEXT. Spionaj britanic: Următoarele orașe care ar putea fi făcute una cu...
- Sistemele HIMARS dau lovituri grele armatei ruse. Zelenski susţine că ocupanţii nu au curajul să-şi recunoască...
În cazul decretării stărilor de mobilizare sau de război, refuzul încorporării se pedepseşte cu până la şapte ani de închisoare. Chiar şi aşa, nu toţi tinerii apţi văd asta ca pe o ameninţare.
''Eu unul nu pot conta pe mine. Fiindcă stau în străinătate. Îmi pot trimite citaţii că eu oricum nu vin.''
Rezerva de mobilizare a Armatei României are două componente: operaţională şi generală. Prima este formată din cei care au trecut prin stagiul militar şi rezervişti, a doua din toţi bărbaţii apţi între 20 şi 35 de ani. Chemarea la oaste, însă, nu înseamnă şi că plecăm la luptă a doua zi. Pentru încorporabili primul pas este selecţia. Sunt evaluaţi fizic, medical şi psihologic. Dacă se califică, urmează procesul de pregătire.
Câţi bani vor primi românii care se înrolează în Armată
Iar acest proiect îi şi permite. Timp de patru luni, bărbaţii şi femeile cu vârste între 18 şi 35 de ani vor putea deveni soldaţi. Pe timpul instrucţiei vor primi o soldă, iar la final se mai aleg cu o indemnizaţie considerabilă: aproximativ 12 mii de lei. Dar asta înseamnă că, oricând, vor putea fi chemaţi la arme în caz de război. Printre cei interesaţi de ofertă este şi Denisa, proaspătă absolventă de liceu.
''Te-ai duce să faci patru luni de instrucţie?
Patru luni? Da, sincer da. Până la urmă îmi ajut ţara. Îmi place ţara mea.''
Nici cu bani, însă, Armata nu-i convinge pe toţi.
''Nu prea. Nu mă pasionează şi nici nu mi-ar plăcea, aşa...
Nici dacă primeşti nişte bani, eşti plătit practic?
Eu ştiu...? Depinde acuma.''
''Nu, nu. Nu-mi trebuie.''
Scopul principal al acestui proiect este de a fi înlocuită bătrâna rezervă operaţională a Armatei Române cu tineri apţi de luptă.
general (r) Virgil Bălăceanu, asociaţia rezerviştilor: Proiectul reprezenta o necesitate. O necesitate care pleacă de la faptul că nu există armată în lume fără o rezervă.
Sigur că în propunerea MApN sunt prevăzute şi sancţiuni. Pentru neprezentarea la ordin sau pentru întârzieri, amenzile ajung până la 8.000 de lei.