Video Sistemele HIMARS dau lovituri grele armatei ruse. Zelenski susţine că ocupanţii nu au curajul să-şi recunoască eşecul şi să plece din Ucraina
Conducerea Rusiei nu are curajul să-şi recunoască înfrângerea şi să-şi retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei. Este opinia preşedintelui Zelenski, după o zi în care armamentul modern, livrat Ucrainei de Occident, a dat lovituri grele forţelor invadatoare. Dar, la rândul său, armata rusă continuă bombardamentele aproape fără oprire, mai ales în Donbas. Bilanţul atacului de sâmbătă, asupra unui bloc de locuinţe, a ajuns la 45 de morţi iar căutarea victimelor încă nu a luat sfârşit.
"Ocupanţii au simţit deja, prea bine, ce înseamnă artileria modernă şi ştiu acum că nu vor fi în siguranţă nicăieri pe pământul nostru, pe care l-au ocupat", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Oficialităţile de la Kiev afirmă că, în 24 de ore, armata a distrus o bază militară şi cinci depozite de arme şi muniţii ale Rusiei, în teritoriul ucrainean ocupat. Atacurile au continuat şi în cursul acestei nopţi. Un ofiţer separatist din regiunea Luhansk a recunoscut că sistemul de apărare antiaerian din zonă a fost serios avariat de rachetele ucrainene. În replică, ruşii au bombardat intens oraşul Bahmut, obiectiv major în tentativa de cucerire a întregului Donbas.
Corespondenţii de război şi comentatorii militari din Rusia încep să recunoască insuficienţa mijloacelor de apărare împotriva sistemelor de rachete HIMARS, livrate Ucrainei de Statele Unite. Kremlinul continuă, totuşi, cu îndârjire războiul, inclusiv cu arme psihologice. Ministerul Apărării de la Moscova anunţă, astfel, fără să aducă vreo dovadă, că a eliminat un mare număr de aşa-zişi "mercenari străini" din forţele ucrainene, între care 21 de români. "Contrar declaraţiilor false ale regimului de la Kiev, potrivit cărora pe teritoriul Ucrainei s-ar afla 20.000 de mercenari străini, efectivul real al acestora este mai mic. Mai mult de atât, este în continuă scădere", a declarat Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
Guvernul român a respins, deja, acuzaţiile Moscovei privind trimiterea de mercenari în Ucraina. Pe de altă parte, preşedintele belarus Lukaşenko, aliatul statornic al lui Putin, iese şi el la rampă afirmând că Occidentul a elaborat "planuri strategice de atac împotriva Rusiei". Invazia ar urma să aibă loc prin Ucraina şi Belarus. Bineînţeles, Lukaşenko nu oferă nici el vreo dovadă a presupuselor planuri şi nu explică de unde ar fi aflat de ele. Asemenea declaraţii pot trăda şi dezorientarea în faţa rezistenţei ucrainenilor.
"Armata care pretinde că este a doua din lume se teme de ucraineni şi nu mai este în stare să acţioneze decât pe baza stocurilor nesfârşite de armament vechi, sovietic", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Cargourile ucrainene au reluat navigaţia pe canalul Bîstroe, spre porturile de pe Dunăre, pentru a spori exportul de cereale. Guvernul de la Kiev a anunţat că discută şi cu România pentru dublarea numărului de nave autorizate să intre pe canalul Sulina. Delegaţii militare din Ucraina, Rusia şi Turcia negociază, astăzi, la Istanbul, în prezenţa diplomaţilor de la ONU, reluarea exporturilor prin portul Odesa. Obiectivul este prevenirea unei crize alimentare la scară mondială, dar este şi o rară ocazie de discuţii directe între cele două ţări.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰