Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 140 LIVE TEXT. Turcia a anunțat un prim acord cu Ucraina, Rusia și ONU pe exportul de cereale ucrainene

Război Rusia - Ucraina, ziua 140. Armata ucraineană a lansat un atac cu rachete asupra unei regiuni din Herson, zonă controlată de ruşi. Potrivit ucrainenilor, ar fi fost distrus un depozit de muniţii, iar 52 de oameni şi-ar fi pierdut viaţa. Între timp, Rusia continuă bombardamentele în estul ţării. În altă ordine de idei, Republica Populară Doneţk şi-a deschis în mod oficial o ambasadă la Moscova.

de Redactia Observator

la 13.07.2022 , 22:49

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 22:40. Un prim acord la negocierile privind deblocarea exporturilor de cereale ucrainene

Turcia a anunțat miercuri un acord cu Ucraina, Rusia și Națiunile Unite, care vizează reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de Rusia, ridicând perspectivele de a pune capăt unui impas care a expus milioane de oameni la riscul de a muri de foame.

Articolul continuă după reclamă

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat că acordul va fi semnat atunci când părțile se vor întâlni din nou săptămâna viitoare și include controale comune pentru verificarea cerealelor în porturi și asigurarea de către Turcia a siguranței rutelor de export de cereale ucrainene pe Marea Neagră, anunță Reuters.

Pe acelaşi subiect

Turcia va înființa, de asemenea, un centru de coordonare cu Ucraina, Rusia și Națiunile Unite pentru exporturile de cereale, a spus el, potrivit MEDIAFAX.

Ucraina, care a fost invadată de Rusia în februarie în ceea ce a devenit cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat anterior că un acord pare să fie la doar "doi pași distanță", în timp ce Turcia a găzduit discuțiile cvadripartite la Istanbul.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că a fost făcut un "pas înainte" în vederea relansării exporturilor de cereale ucrainene, dar a avertizat că "va fi nevoie acum de mai multă muncă tehnică pentru a materializa progresul de astăzi".

"Astăzi este un pas important și substanțial, un pas pe drumul către un acord cuprinzător". Ucraina și Rusia au arătat că pot discuta, dar "pentru pace mai avem încă un drum lung de parcurs", a declarat el reporterilor la New York.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei sau a Rusiei, ambele fiind printre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

Agenția rusă de știri Interfax l-a citat miercuri pe Piotr Ilici, șeful departamentului pentru organizații internaționale din cadrul Ministerului rus de Externe, care a declarat că Rusia dorește să controleze și să inspecteze ea însăși navele pentru a exclude contrabanda cu arme.

UPDATE 20:15. Opozantul rus Ilia Iaşin, plasat în detenţie provizorie după ce a criticat invazia lui Putin

Un tribunal din Moscova l-a plasat miercuri în detenţie provizorie pe unul dintre ultimii opozanţi ai Kremlinului prezenţi încă în Rusia, Ilia Iaşin, urmărit, la fel ca alţii, pentru că a criticat atacul rus asupra Ucrainei, informează AFP.

Iaşin, în vârstă de 39 de ani, va rămâne la închisoare până cel puţin pe 12 septembrie, a anunţat tribunalul, dând astfel curs cererii procurorului. El este urmărit penal pentru "difuzare de informaţii false" despre armata rusă şi riscă o pedeapsă grea cu închisoarea, transmite AGERPRES.

Ilia Iaşin este o personalitate proeminentă a opoziţiei ruse de mai mult timp, în special în cadrul mişcării anti-Kremlin din 2011-2012. El este un apropiat al lui Aleksei Navalnîi, opozantul nr.1 al Kremlinului, care în prezent ispăşeşte o pedeapsă de nouă ani de închisoare într-o serie de dosare denunţate ca fabricate politic, şi al lui Boris Nemţov, asasinat în 2015.

De la începutul ofensivei în Ucraina, pe 24 februarie, autorităţile ruse au declanşat o represiune feroce împotriva criticilor conflictului, împingându-i pe mulţi dintre ei la exil, în timp ce alţii sunt în spatele gratiilor sau urmăriţi în justiţie.

UPDATE 17:55. A oprit Putin definitiv gazul Europei? Coșmarul Nord Stream 1

Analiştii se tem că Rusia nu va reporni pe 21 iulie conducta cheie Nord Stream 1, închisă pentru ”mentenanță”, scrie Politico într-o analiză despre criza energetică a Europei.

Liderii UE se pregătesc de o criză a gazului care ar putea îngheța sectoare întregi ale economiei. Sunt din ce în ce mai mari temerile că o conductă majoră care transportă gaz rusesc către Europa, Nord Stream 1, va fi închisă definitiv.

Scenariul potrivit căruia țările europene bogate trebuie să-și raționaleze consumul de energie și să decidă închiderea industriilor majore a prins contur luni când fluxul de gaze naturale către Europa prin conducta Nord Stream a scăzut la zero.

Este o întrerupere planificată de 10 zile, dar analiștii și oficialii se tem că Gazprom, care deja a oprit sau a limitat furnizarea de gaz către 12 țări UE, va decide să nu redeschidă conducta după ce lucrările de întreținere se termină.

UPDATE 16:45. Au început negocierile pe tema cerealelor între Turcia, Rusia, Ucraina și ONU

Negocierile dintre delegaţiile Turciei, Rusiei, Ucrainei şi ONU pe tema cerealelor au început, miercuri, la Istanbul cu uşile închise. Sunt primele discuții față în față din ultimele luni dintre Rusia și Ucraina, privind situația exporturilor de cereale de la Odesa, potrivit Sky News. Delegații militare ruse, ucrainene și turcești, alături de oficiali ai ONU, încearcă să găsească o cale de reluare a exporturile de cereale ucrainene prin portul Odesa, de la Marea Neagră.

Negocierile au început, la Istanbul, cu ușile închise, transmite MEDIAFAX.

Turcia a colaborat cu Națiunile Unite pentru a negocia un acord, iar ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a anunțat marți ultimele discuții. Ucraina și Rusia se numără printre cei mai mari furnizori de grâu pentru întreaga lume. Rusia este, de asemenea, un mare exportator de îngrășăminte, în timp ce Ucraina este un producător important de porumb și ulei de floarea-soarelui.

Porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost închise de la începutul războiului, în februarie, și au existat acuzații că Rusia ar fi făcut contrabandă cu grâu ucrainean prin propriile porturi.

Peste 20 de milioane de tone de cereale ucrainene sunt blocate în silozurile din Odesa, iar zeci de nave au fost blocate din cauza blocadei impuse de Rusia. Mai multe porturi din Marea Neagră nu se mai află în zonele controlate de Ucraina. Cu toate acestea, Odesa se află încă sub control ucrainean.

Diplomații spun că planul aflat în discuție include nave ucrainene care ghidează navele cu cereale în și dinspre apele minate ale portului; Rusia este de acord cu un armistițiu în timp ce transporturile se deplasează; iar Turcia - sprijinită de Națiunile Unite - inspectează navele pentru a depăși temerile rusești că ar putea fi introduse arme în nave.

Agenția de știri Interfax l-a citat pe oficialul ministrului rus de externe Piotr Ilici, care a declarat că Rusia dorește să controleze și să inspecteze navele pentru a exclude „contrabanda cu arme”.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat, pentru The Associated Press, înainte de discuțiile de miercuri, că orice acord trebuie să garanteze că Rusia „va respecta aceste coridoare, că nu se va strecura în port și nu va ataca porturile sau că nu va ataca porturile din aer cu rachetele lor”.

Marți, Kuleba a declarat pentru AP că țara sa intenționează să recucerească toate porturile de pe coasta Mării Negre.

UPDATE 16:05. Kremlinul, tăcut cu privire la achiziţionarea unor drone din Iran

Kremlinul refuză miercuri să comenteze acuzaţii ale Statelor Unite potrivit cărora Rusia se pregăteşte să cumpere sute de drone din Iran, cu scopul de a le folosi în Războiul din Ucraina, relatează AFP.

”Nu avem niciun comentariu”, a răspuns purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, întrebat despre acest subiect în conferinţa sa de presă telefonică zilnică.

Peskov dă asigurări că preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia achiziţionarea dronelor în cursul vizitei sale în Iran prevăzută la 19 iulie, transmite news.ro.

Vladimir Putin urmează să se întâlnească la Teheran cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi preşedintele iranian Ebrahim Raisi, pentru a discuta despre Siria.

UPDATE 14:35 Spionajul britanic: Siversk şi Dolyna, principalele obiective ale ruşilor

Potrivit informaţiilor obţinute de spionajul britanic, forţele ruse se vor concentra în această săptămână pe capturarea unor oraşele precum Siversk şi Dolyna din Donbas pentru a se apropia de Slovyansk şi Kramatorsk. Aceste două mari oraşe rămân principalele ţinte ale armatei ruse în regiunea Donbas în această fază a operaţiunii.

UPDATE 14:05 Serviciul de Informaţii Militare ucrainean: Rusia se pregăteşte de anexarea teritoriilor ocupate

Rusia nu a reuşit să-şi atingă obiectivul principal al intervenţiei sale în Ucraina - ocuparea întregii ţări - de aceea se pregăteşte să anexeze teritoriile pe care le-a ocupat, a declarat miercuri Vadim Skibiţki, purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), citat de agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.

Măsurile pe care Rusia le ia în prezent în regiunile Doneţk şi Lugansk (est), precum şi în Herson (sud) relevă o pregătire sistematică pentru aşa-zisele referendumuri, afirmă Skibiţki. 'Obiectivul strategic al Rusiei de a ocupa întregul nostru teritoriu nu a fost atins. În al doilea rând, vedem clar şi avem informaţii că guvernul şi corpul legislativ ale Federaţiei Ruse, precum şi alte structuri ale sale se ocupă intens de rezolvarea unor probleme legate de posibila integrare a teritoriilor ucrainene temporar ocupate în componenţa Federaţiei Ruse - atât în plan politic, cât şi economic şi teritorial', a subliniat purtătorul de cuvânt al serviciului ucrainean de informaţii militare.

UPDATE 13:49 Rusia insistă asupra inspectării navelor care vor transporta cereale ucrainene

Rusia a declarat miercuri că va permite exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Marea Azov, dar cu condiţia să poată verifica navele pentru a exclude contrabanda cu arme, relatează EFE şi Interfax, citate de Agerpres. 'Noi am spus nu o dată la toate nivelurile, de asemenea public, că suntem dispuşi să ajutăm la asigurarea navigării vaselor comerciale străine pentru transportul de cereale ucrainene', a declarat şeful Departamentului Organizaţii Internaţionale din cadrul Ministerului rus de Externe, Piotr Iliciov. Diplomatul rus a declarat într-un interviu pentru Interfax că 'militarii ruşi deschid zilnic coridoare umanitare din Marea Neagră şi Marea Azov'. 'Pentru noi condiţiile de înţeles cuprind posibilitatea de a controla şi inspecta navele pentru a evita contrabanda cu arme şi un angajament al Kievului că va renunţa la provocări', a declarat el.

Iliciov susţine că 'Rusia nu a împiedicat şi nu împiedică transportul de grâne ucrainene pe mare'. În acelaşi timp, diplomatul rus a subliniat că Moscova intenţionează 'să-şi îndeplinească în continuare pe deplin obligaţiile privind furnizarea de cereale, îngrăşăminte, combustibil şi alte mărfuri de importanţă majoră', atât în cadrul acordurilor bilaterale, cât şi al programelor de asistenţă. 'Astfel, nu există schimbări majore în oferta globală. Problemele încep în sistemul de distribuţie a fluxurilor de mărfuri şi în livrarea producţiei', a mai spus diplomatul rus.

UPDATE 12:17 Ucraina a anunţat distrugerea a cinci depozite de arme ruseşti în 24 de ore

Forţele armate ucrainene au distrus cinci depozite de arme ruseşti şi o unitate militară în ultimele 24 de ore, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului administraţiei militare regionale Odesa, Serhii Bratciuk, citat de The Moscow Times. Este vorba, potrivit acestuia, de depozitele din oraşul Nova Kahovka, satul Prelestnoe (de lângă Herson) şi din Doneţk (districtul Leninski, Kirovski şi pe teritoriul unei uzine auto din districtul Petrovsk). Totodată, o unitate militară rusă a fost anihilată în localitatea Mirnoie din districtul Melitopol.

În plus, pe reţele de social media au apărut înregistrări video cu explozii şi incendii în Lugansk. Utilizatori şi media locale presupun că trupele ucrainene au lovit cu lansatoare HIMARS un depozit de armament rusesc, dar nu există încă o confirmare în acest sens, notează The Moscow Times, citat de Agerpres. Linia frontului este acum situată la aproximativ 70-80 km de Lugansk.

UPDATE 11:41 Şefa diplomaţiei germane: Negocierile cu Rusia nu sunt în prezent o opţiune

Ministrul de externe german, Annalena Baerbock, nu vede negocierile cu Rusia drept o opţiune la ora actuală, la patru luni şi jumătate de la invazia Rusiei în Ucraina în 24 februarie, relatează miercuri DPA, citat de Agerpres. 'Despre ce se poate negocia cu cineva care nici măcar nu este pregătit să se pună de acord cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii pentru a lăsa civilii să plece?', se întreabă ea într-un interviu acordat revistei germane Stern.

Baerbock a respins de asemenea apelurile unui grup de oficiali germani de rang înalt într-o recentă scrisoare deschisă, care îndemnau la o încetare imediată a focului şi la negocieri.

'Dacă aş fi ucraineancă, aş găsi această scrisoare naivă, îngrijorătoare şi arogantă', a remarcat Annalena Baerbock. 'Cu ce drept ministrul german de externe poate să decidă în locul Ucrainei la ce parte a ţării ar trebui să renunţe, câte milioane de cetăţeni ai săi ar trebui să se supună dominaţiei ruse?', a întrebat retoric şefa diplomaţiei germane.

UPDATE 10:06 UE dă undă verde pentru un ajutor de 1 miliard de euro pentru Ucraina

La două luni după ce Comisia Europeană a propus o asistenţă macrofinanciară urgentă de până la 9 miliarde de euro pentru a menţine solvabilitatea statului ucrainean, miniştrii de finanţe ai UE au dat marţi undă verde pentru un ajutor financiar de 1 miliard de euro, susţinut de bugetul UE, transmite Euractiv.com. Restul asistenţei macrofinanciare, propusă iniţial în luna mai, rămâne un subiect de discuţie şi s-ar putea să nu fie decisă până în toamna acestui an. "Continuarea ajutorului material şi financiar nu este o opţiune, ci o datorie a noastră", a declarat Zbyněk Stanjura, ministrul ceh de finanţe care a prezidat marţi, pentru prima dată, reuniunea miniştrilor de finanţe din UE.

UPDATE 10:05 Ucraina anunţă că nave încărcate cu cereale au început să traverseze Canalul Bâstroe

Ucraina a relansat speranţele cu privire la o creştere a exporturilor sale de cereale, în pofida blocadei ruseşti asupra porturilor la Marea Neagră, prin anunţul că nave încărcate cu cereale au început să traverseze Canalul Bâstroe, transmite Reuters, citat de Agerpres. "În ultimele patru zile, 16 nave au trecut prin Canalul Bâstroe. Intenţionăm să menţinem acest ritm", a declarat adjunctul ministrului ucrainean al Infrastructurii, Iuri Vaskov. Într-un comunicat de presă publicat marţi seara, Ministerul ucrainean al Infrastructurii a informat că alte 16 nave aşteaptă acum să fie încărcate cu cereale ucrainene pentru a fi exportate pe pieţele externe, în timp ce peste 90 de nave îşi aşteaptă rândul pentru a trece prin Canalul Sulina.

Potrivit lui Iuri Vaskov, doar patru nave pot trece zilnic prin Canalul Sulina, deşi ar fi nevoie ca zilnic să treacă opt nave. Ucraina negociază cu colegii din România şi reprezentanţii Comisiei Europene pentru creşterea numărului de nave care vor trece prin Canalul Sulina. Dacă aceste condiţii vor fi îndeplinite, şi în plus va fi deschisă şi navigaţia pe Canalul Bâstroe, Ucraina se aşteaptă ca aglomerarea navelor la gurile Dunării să fie rezolvată în decurs de o săptămână iar exporturile lunare de cereale ar urma să se majoreze cu 500.000 de tone, a apreciat Iuri Vaskov. Ucraina, al patrulea mare exportator mondial de cereale, a fost forţată de invazia rusească să îşi redirecţioneze livrările de cereale pe calea ferată via graniţele de vest cu Polonia, Slovacia sau România, sau prin intermediul barjelor prin micile porturi de la Dunăre.

UPDATE 09:40 Germania va înceta să mai cumpere cărbune rusesc la 1 august şi petrol rusesc de la 31 decembrie

Germania va înceta orice achiziţie de cărbune rusesc la data de 1 august, urmând ca achiziţiile de petrol rusesc să înceteze la data de 31 decembrie, o schimbare majoră a surselor din care se aprovizionează cu energie prima economie europeană, a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul german de Finanţe, Joerg Kukies, transmite Reuters, citat de Agerpres. În viitor, cea mai mare provocare va fi acoperirea golului care va apărea în momentul în care întreaga Uniune Europeană se va elibera de cele 158 de miliarde de metri cubi de gaze pe an pe care îi furnizează Rusia, a apreciat Joerg Kukies.

"Vom renunţa complet la cărbunele rusesc în câteva săptămâni", a declarat Joerg Kukies la un forum pe energie organizat la Sydney de Guvernul Australiei şi Agenţia Internaţională a Energiei. Anterior, Rusia furniza 40% din necesarul de cărbune al Germaniei şi 40% din necesarul de petrol. "Oricine ştie care este istoria oleoductului Drujba, care a fost un instrument al imperiului sovietic în Europa de Est, ştie că eliminarea acestei dependenţe nu este un lucru uşor dar este ceea ce vom face în câteva luni", a mai spus Joerg Kukies.

Kievul atacă cu rachete o zonă controlată de Rusia în sudul Ucrainei

Ucraina a lansat atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra forțelor ruse din sudul Ucrainei și a distrus un depozit de muniții, a declarat armata sa, în timp ce Rusia continuă să lovească estul țării, scrie Reuters, citat de Mediafax. Atacul asupra Nova Kakhovka din regiunea Herson a ucis 52 de persoane, a declarat marți armata ucraineană. Autoritățile locale numite de Rusia au declarat că cel puțin șapte persoane au fost ucise și aproximativ 70 au fost rănite. Lovitura a avut loc după ce Washingtonul a furnizat Ucrainei sisteme avansate de artilerie mobilă HIMARS pe care Kievul spune că forțele sale le folosesc cu o eficiență crescândă.

Reuters nu a putut verifica în mod independent relatările de pe câmpul de luptă. "Pe baza rezultatelor unităților noastre de rachete și artilerie, inamicul a pierdut 52 (oameni), un obuzier Msta-B, un mortier și șapte vehicule blindate și alte vehicule, precum și un depozit de muniții în Nova Kakhovka", a declarat comandamentul militar de sud al Ucrainei. Oficialii pro-ruși au declarat că atacul a ucis civili. Zona are o importanță strategică pentru accesul la Marea Neagră, industria agricolă cândva înfloritoare și amplasarea la nord de Crimeea anexată de Rusia.

Videoclipuri neverificate postate pe rețelele de socializare au arătat o imensă minge de foc care a erupt pe cerul nopții. Imaginile publicate de presa de stat rusă au arătat un teren pustiu acoperit de moloz și rămășițe de clădiri. Un oficial din cadrul administrației locale susținute de Rusia a declarat că Ucraina a folosit rachete HIMARS și că acestea au distrus depozite care conțineau salpetru, un compus chimic care poate fi folosit pentru a produce îngrășământe sau praf de pușcă.

"Sunt încă mulți oameni sub dărâmături. Răniții sunt duși la spital, dar mulți oameni sunt blocați în apartamentele și casele lor", a declarat Vladimir Leontyev, șeful administrației militaro-civile din districtul Kakhovka, instalat de Rusia. El a precizat că au fost lovite depozite, magazine, o farmacie, benzinării și o biserică. Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la tipul de armă folosită.

Între timp, Rusia a continuat să bombardeze estul Ucrainei în efortul de a obține controlul asupra provinciei Donețk și a întregii regiuni industriale Donbas. La începutul acestei luni, Moscova a capturat provincia Luhansk, care constituie restul Donbasului. Rusia afirmă că dorește să smulgă Donbasul de la Ucraina în numele separatiștilor susținuți de Moscova în două republici populare autoproclamate, a căror independență a recunoscut-o în ajunul războiului. Ucraina se pregătește pentru ceea ce se așteaptă să fie o nouă ofensivă masivă a Rusiei în est. Guvernatorul regional din Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat că există o consolidare semnificativă a trupelor rusești, în special în zonele Bakhmut și Siversky, precum și în jurul Sloviansk și Kramatorsk.

Întreaga linie de front din regiune a fost supusă unui bombardament constant, în timp ce trupele ruse încercau să pătrundă, dar erau respinse, a spus el. Campania Rusiei în Ucraina se apropie de cinci luni și este cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Conflictul a devastat orașele ucrainene și a determinat 5,2 milioane de persoane să părăsească țara, potrivit ONU. Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat marți că 5.024 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei, adăugând că bilanțul real este probabil mult mai mare.

Conflictul a blocat exporturile de cereale din Ucraina, exacerbând o criză alimentară globală. Peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozurile din portul cheie Odesa, de la Marea Neagră. Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că delegații militare din Ucraina, Rusia și Turcia se vor întâlni miercuri la Istanbul cu oficiali ai ONU pentru a discuta un posibil acord pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene. În timp ce Rusia blochează principalele porturi ucrainene de la Marea Neagră, ministrul adjunct ucrainean al infrastructurii, Iuriy Vaskov, a declarat că transporturile de cereale pe Dunăre au crescut odată cu redeschiderea canalului Bâstroe, care oferă acces la mici porturi fluviale. Ucraina se așteaptă ca, în consecință, exporturile lunare de cereale să crească cu 500.000 de tone, a declarat Vaskov. Ucraina negociază, de asemenea, cu România și Comisia Europeană cu privire la creșterea livrărilor prin canalul Sulina, a mai spus acesta.

Republica Populară Doneţk şi-a deschis oficial o ambasadă la Moscova

Republica Populară Doneţk şi-a deschis oficial o ambasadă la Moscova, în Rusia, În cadrul ceremoniei de deschidere a ambasadei Republicii Populare Doneţk la Moscova au fost arborate împreună steagurile Rusiei şi ale RPD, relataează News.Ru, citat de Euroweeklynews.com.

Clădirea ambasadei este situată pe Calea Grokholski nr. 13, Moscova, Rusia, notează news.ro. La ceremonia de deschidere a misiunii diplomatice ar fi participat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Ruse, precum şi cercuri publice şi politice şi întreprinderi.

Partea solemnă a ceremoniei a fost amânată din cauza bombardamentului nocturn al oraşului Novy Kakhovka din regiunea Herson de către forţele armate ucrainene, care ar fi provocat moartea a şapte persoane şi rănirea a zeci de persoane. Republica Populară Doneţk este un stat separatist ucrainean care a fost format la 7 aprilie 2014 de către separatiştii pro-ruşi după ce a avut loc Revoluţia ucraineană a demnităţii.

Şefii Republicii Populare Doneţk şi ai Republicii Populare Luhansk, Denys Pushylin şi Leonid Pasechnik, i-ar fi cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să recunoască independenţa republicilor la 21 februarie 2022. Ulterior, liderul rus a îndemnat Parlamentul să sprijine încheierea de acorduri de cooperare cu republicile şi a decis să recunoască imediat suveranitatea republicilor populare Doneţk şi Lugansk din cauza situaţiei agravate de la graniţă.

Zelenski: "Ocupanţii au lovit din nou Harkovul şi comunităţile din regiune"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul zilnic către popor, că ocupanţii au lovit din nou Harkovul şi comunităţile din regiuni, unde există victime, răniţi şi morţi. El mai arată că în Donbas, încercările de ofensivă nu se opresc, iar situaţia de acolo nu devine mai uşoară. ”În fiecare zi primim şi experimentăm o mulţime de ştiri dureroase. Războiul continuă, bombardamentele ruseşti nu se opresc nici măcar o zi”, spune preşedintele Ucrainei.

El afirmă că luni au avut loc lovituri regulate la Mykolaiv - rachete, artilerie. ”Ocupanţii au lovit din nou Harkovul şi comunităţile din regiune - Staryi Saltiv, Zolochiv, Bayrak şi altele. Există victime - răniţi şi morţi. În Donbas, încercările de ofensivă nu se opresc, situaţia de acolo nu devine mai uşoară, iar pierderile nu se reduc”, spune Zelenski. Marţi, trupele ruseşti au lansat mai multe lovituri cu rachete asupra oraşului Nikolaiv, potrivit primarului oraşului, citat de Ukrinform.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 140 LIVE TEXT. Turcia a anunțat un prim acord cu Ucraina, Rusia și ONU pe exportul de cereale ucrainene