Ce pot face românii pentru rate mai mici. BNR menţine dobânda cheie de 7% până la jumătatea anului viitor
Ratele românilor nu vor scădea în următoarele şase luni. Banca Naţională a României a decis azi să menţină dobânda cheie la nivelul actual. Specialiştii spun că, cel mai probabil, vom plăti mai puţin abia din vară. Iar diferenţele nu vor fi semnificative.
De Mădălina Chiţac la 08.11.2023, 19:44Mădălina Chiţac, reporter Observator: Ultima şedinţă de politică monetară din acest an de la Banca Naţională a României a adus o dobândă cheie de 7%. Va rămâne la acest nivel cel puţin până la jumătatea anului viitor. Aşa că în continuare ratele vor fi tot mari, mai ales că această dobândă influenţează ceilalţi indicatori în funcţie de care se calculează ratele: ROBOR şi IRCC.
Când se vor micşora, de fapt, ratele românilor
Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România: Arată faptul că presiunile inflaţioniste încă se menţin. Probabil în a doua parte a anului viitor vom avea prima tăiere de rată de dobândă.
Până atunci, suntem buni de plată. Mai ales că ratele scad cu viteza melcului.
- Un milion de români nu mai contribuie la Pilonul II de pensie. Angajaţii care vor avea o pensie privată mai mică...
- BNR avertizează că inflația va crește la începutul anului viitor din cauza noilor majorări de taxe și impozite
- Paradoxul pensiilor speciale. Înainte de a fi eliminate, vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024
La un credit de 300.000 de lei, luat pe 30 de ani, plăteam în 2018 o rată de 1.700 de lei, la un ROBOR de 3%. În octombrie 2022, când indicele ROBOR a ajuns la maximul de 8,21%, rata a crescut până la 2.900 de lei. În iulie 2023 a scăzut la 2.400, iar acum, când ROBORUL e de 6,34%, a ajuns la 2.380 de lei. Adică o reducere de doar 20 de lei în cinci luni.
Camelia Grădinaru, expert bancar: Nu vom vedea schimbări semnificative în ratele clienţilor. Focusul în ultima perioadă este doar pe refinenţări. 90% din solicitări sunt pe refinanţările creditelor ipotecare, ajungând în postura în care nu îşi mai permit să plătească ratele şi preferă să vândă apartamentele.
Ce pot face românii ca să aibă rate mai mici
Tinerii au opţiunea cu împrumuturi zero sau cu dobândă foarte mică, prin programele Family Start și Student Invest susţinute de guvern. Spre exemplu, pentru un credit Family Start, de 75.000 de lei, pe 10 ani, rata e de 984 de lei, din care clientul plăteşte doar 706 lei. Restul e suportat de stat.
La Student Invest, la un împrumut de 35.000 de lei, rata e de 459 de lei, iar împrumutatul achită numai 292 de lei. Sunt condiţii însă legate de vârstă şi de scopul acordării banilor, dar şi de plafonul maxim.
Camelia Grădinaru, expert bancar: Nu putem spune că este o alternativă. Pentru că aşa cum vin fondurile, atât de repede se duc. De cele mai multe ori, două-trei săptămâni durează până se epuizează plafonul.
Iar pe lângă ratele care rămân mari, vom avea parte şi de scumpiri, anunţă analiştii.
Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România: Avem taxe. Accize, majorări de tva, taxă pe cifra de afaceri. Toate aceste lucruri vor creşte preţurile şi vom avea un şoc pe inflaţia. S-ar putea să vedem majorările de preţuri începând cu luna decembrie, dacă nu chiar uşor şi în luna noiembrie. Urmând ca cele mai multe să fie la începutul anului viitor.
Iar dacă în prezent inflaţia e de 8.8%, ar putea creşte cu unul sau două puncte procentuale la începutul anului 2024.