Antena Meniu Search
x

Video BNR menţine dobânda cheie la 7% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, în şedinţa de miercuri, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat, citat de Agerpres.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 08.11.2023, 15:15

Vezi și

UPDATE: De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. "Deciziile CA al BNR vizează readucerea durabilă a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5 la sută ą1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor evoluţii adverse. BNR monitorizează atent evoluţiile mediului intern şi internaţional şi va continua să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu", se arată în comunicatul băncii centrale. Dobânda cheie este nemodificată din luna ianuarie a acestui an, când BNR a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.

"Ar urma să avem în continuare rate la fel de mari. O ședință extrem de importantă care are astăzi loc la Banca Națională a României (BNR), ultima ședință de politică monetară din acest an. Economiștii se așteaptă ca dobânda-cheie să fie menținută la același nivel, adică 7%. Este un indice extrem de important, pentru că influențează ratele românilor și influențează indicii ROBOR și IRCC", spune Mădălina Chiţac, reporter Observator.

BNR decide ce se întâmplă cu ratele românilor. Dobânda-cheie este acum de 7%

"Ne așteptăm ca dobânda-cheie să fie menținută la acest nivel, de 7%, până în a doua jumătate a anului viitor, ceea ce înseamnă că și indicii ROBOR și IRCC vor avea valori constante. În prezent, ROBOR are o valoare de 6,34%, iar IRCC a ajuns la 5,96%. Însă economiștii se așteaptă ca în perioada următoare și inflația să fie mai mare, asta și pe fondul impozitului mai mare pe care îl vor avea de plătit băncile, dar și companiile. În prezent avem o inflație de 8,8%", adaugă Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

"În jurul orei 15:00 ar urma să primi decizia din partea BNR și să vedem exact care va fi în continuare dobânda-cheie", transmite Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Dobânda cheie este nemodificată din luna ianuarie a acestui an, când BNR a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an. Dobânda de referinţă, care practic dă tonul celorlalte din piaţă, a avut un an de creşteri constante. În aprilie 2022 dobânda-cheie era la nivelul de 3%, ulterior a urcat spre 7%, vârful fiind înregistrat în lunile ianurie şi februarie 2023. Dobânda-cheie a crescut de 8 ori în 2022.

Rata anuală a inflației a coborât în august

Rata anuală a inflației a continuat să scadă pe ansamblul primelor două luni ale trimestrului III în linie cu previziunile, coborând de la 10,25 la sută în iunie, la 9,43 la sută în august, pe fondul decelerării creșterii prețurilor alimentelor și al continuării descreșterii dinamicii prețurilor energiei, contrabalansate doar parțial ca impact de scumpirea combustibililor și medicamentelor.

În același timp, rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a accelerat scăderea în primele două luni ale trimestrului III, coborând ușor sub nivelul prognozat, la 12,0 la sută în august, de la 13,5 la sută în iunie. Evoluția este atribuibilă în principal efectelor de bază dezinflaționiste, descreșterii cotațiilor mărfurilor, prioritar agroalimentare, și măsurii de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază. Ea reflectă însă și o temperare a influențelor de sens opus decurgând din transferarea treptată asupra prețurilor de consum a costurilor crescute ale firmelor, îndeosebi a celor salariale, în condițiile rezilienței cererii pe anumite segmente, precum și din evoluția prețurilor de import.

Rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC – indicator al inflației pentru statele membre UE) s-a situat la 9,3 la sută în luna august, nivel similar celui consemnat în iunie 2023. Totodată, rata medie anuală a inflației IPC și cea calculată pe baza IAPC s-au redus în august la 13,2 la sută și la 11,8 la sută, de la 14,2 la sută, respectiv 12,5 la sută, în iunie, rămânând inferioare celor prevalente în regiune și în țările baltice.

Activitatea economică și-a accelerat creșterea în trimestrul II 2023 la 0,9 la sută, de la 0,5 la sută în precedentele trei luni (variație trimestrială), depășind previziunile, evoluție ce face probabilă întreruperea trendului de restrângere a excedentului de cerere agregată în acest interval.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » BNR menţine dobânda cheie la 7% pe an