Ce poţi cumpăra cu 70 de lei ca să mănânci sănătos o zi. Mulţi români se uită doar la preţ când aleg meniul
Suntem ceea ce mâncăm. Şi nu mâncăm deloc sănătos. Trei sferturi dintre români nu consumă fructe şi legume în fiecare zi, o arată un studiu la nivel european. În spatele cifrelor şi recomandărilor binevoitoare, stă realitatea: ne e din ce în ce mai greu să punem pe masă hrană de bună calitate. Cu buzunarele tot mai goale din cauza inflaţiei, mulţi români aleg cele mai ieftine produse de la raft.
De Cristina Oprea la 12.02.2023, 21:14Fructe şi legume proaspete pentru imunitate. Urmăm recomandările medicilor în materie de nutriţie, adecvată frigului de-afară, şi încercăm să punem pe masă hrană sănătoasă. Vom găti o supă de legume şi, pentru felul doi, o friptură cu salată verde.
Ce poţi cumpăra de 70 de lei
Uşor, uşor, portofelul se goleşte. "Cumpărăturile sunt gata. Am cheltuit 22 de lei pentru o friptură, 23 de lei pentru fructe, 10 lei pentru salată şi încă 10 lei pentru o supă", arată Cristina Oprea, reporter Observator. În total: 70 de lei pe mâncarea pentru o zi. Când trag linie, mulţi români îşi dau seama că a mânca sănătos a devenit un lux.
"Nu cred că mâncăm sănătos. Foarte scump, foarte scump şi nu mai avem bani, ce să mai. Pensiile sunt mici", spune o femeie. Întrebată cum alege alimentele, aceasta răspunde: "Ne uităm să fie cât mai ieftine". "Dacă nu am mai primi de pe la ţară, de pe la părinţi produse cât de cât bio, nu cred că nu am avea nevoie de gastroenerolog", este de părere un român.
- Cu afacerile în pierdere, antreprenorii schimbă strategia. Petrică şi-a văzut munca de două luni risipită
- Se scumpește hârtia igienică în toată lumea. Soluția neplăcută la care încep să recurgă oamenii
- Femeie din Maramureş, revoltată după ce a văzut ce mâncare a primit fiica ei la şcoală. A postat imaginile pe...
Nutriţia corectă ne poate scuti de boli
Jumătate dintre cazurile de diabet de tip II ar putea fi prevenite printr-o nutriţie corectă, spun specialiştii. În sezonul rece, alimentaţia corectă ne-ar putea feri şi de gripe sau răceli. "De exemplu, dacă sunt fructe, dacă sunt legume, conţin foarte mult antioxidanţi, conţin vitamine şi minerale. Uite, să ne gândim la vitamina C care se comercializează, se fac reclame în farmacii pentru ea. O putem lua foarte bine din fructe şi din legume direct. Naturală. (...) Ar fi bine să se mănânce şi nuci şi seminţe", recomandă Călin Bădescu, medic de familie.
Într-un raport al Organizației Europene pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, ţara noastră e la coada clasamentului: trei sferturi dintre români sar peste porţia zilnică de fructe sau legume proaspete şi doar 2% mănâncă porţiile zilnice recomandate.