Cea mai mare cooperativă agricolă românească, cu 10.000 de fermieri, anunță o măsură împotriva Austriei
Intrăm în Schengen, dar nu prin boicot ci cu "diplomaţie". Este calea pe care mizează preşedintele Klaus Iohannis. Astăzi şi mâine, la Bruxelles, el va discuta cu liderii europeni despre refuzul Austriei de a ne primi în spaţiul liber european. Cu tot sprijinul extern, România nu are şansa aderării mai repede de luna martie a anului viitor.
De Larisa Bernaschi la 14.12.2022, 19:35Înainte de întâlnirea cu şefii de stat şi de guverne din Uniunea Europeană, preşedintele Iohannis a transmis un mesaj ferm:
Klaus Iohannis, preşedintele României: Poate fi tratat într-o singură cheie - cu diplomaţie, orice altceva este exclus.
Larisa Bernaschi, reporter Observator: La Bruxelles, preşedintele va avea discuţii cu liderii europeni despre cum se pot rezolva, de fapt, problemele aderării. Pe de o parte, Austria care cere măsuri ferme Uniunii Europene pe migraţie. De cealaltă parte, votul Olandei, care a votat negativ pentru că Bulgaria nu era pregătită. Ori să se voteze separat, ori să fie un DA şi pentru vecinii de la sud.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Cred că intrarea împreună în Schengen este considerabil mai bună faţă de cealaltă variantă.
- Olaf Scholz, refuzat de Rusia. Moscova nu vrea să coopereze cu nemţii după război: "Nu ne rugăm de nimeni pentru...
- Iohannis: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului român. Nu vom ataca veto-ul la CJUE
- Noile măsuri de boicot pregătite de români, după votul anti-Schengen al Austriei. Cancelarul Nehammer a făcut...
România nu va ataca votul Austriei la curtea europeană de justiţie, a lămurit lucrurile şeful statului, care spune şi că nu e de acord nici cu boicotul firmelor. Reacţia vine după ce companiile din subordinea ministerului Transporturilor au anunţat că vor muta banii din BCR, deţinută de grupul Erste.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului, nu aşa se tratează problema.
În timp ce preşedintele vorbeşte la Bruxelles de diplomaţie, în ţară, protestele continuă. Cea mai mare cooperativă agricolă 100% românească, cu peste 10.000 de fermieri, a anunţat că sistează orice parteneriat cu firmele austrice.
Susţinere la cel mai înalt nivel european
România are susţinere la cel mai înalt nivel european.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Este în interesul nostru aderarea Croaţiei la Schengen din 2023 şi este în interesul nostru ca România şi Bulgaria să urmeze în curând.
Aseară, în Parlamentul European, Austriei i-au fost aduse, în mod public, reproşuri şi acuzaţii dure.
Ylva Johansson, comisar european: Este un singur câştigător şi acesta trăieşte la Kremlin. Decembrie este luna cadourilor, dar aş spune fără cadouri pentru Putin.
Manfred Weber, liderul grupului PPE: Votul de săptămâna trecută a fost o greşeală şi cu toţii resimţim frustrarea când vorbim acum.
Monika Vana, europarlamentară austriacă, din grupul Verzilor: Noi, verzii, nu înţelegem decizia acestui veto, nu suntem de aceeaşi părere cu ministrul nostru de interne.
Aproape toţi europarlamentarii români au luat cuvântul aseară şi au declarat că ţării noastre i s-a făcut o mare nedreptate. Problema migraţiei rămâne însă o provocare pentru Uniunea Europeană.
Judith Kohlenberger, expert în migraţie: Dacă Austria dorește cu adevărat să facă ceva împotriva creșterii migraţiei ilegale, atunci principalul destinatar nu ar trebui să fie România sau Bulgaria, ci ar trebui să fie Ungaria. Aproape 100% dintre toți refugiații care se îndreaptă spre Austria ajung prin Ungaria, iar Ungaria este deja membră a spațiului Schengen.
Austria cere, în schimb, Uniunii Europene să ridice un gard între Bulgaria şi Turcia.