Antena Meniu Search
x

Video Noile măsuri de boicot pregătite de români, după votul anti-Schengen al Austriei. Cancelarul Nehammer a făcut reuniune de urgență pe tema efectelor

Statul român mută zeci de miliarde de lei din băncile austriece. După exemplul Companiei Naţionale de Drumuri, Căile Ferate si compania de Aeroporturi Bucureşti vor lucra doar cu CEC Bank. La nivel diplomatic, au loc discuţii aprinse între oficialii de la Bucureşti şi Viena. Numai că, la întâlnirea organizată de preşedintele Iohannis, ambasadoarea Austriei nu a venit. ,"Este în concediu medical", a venit explicaţia pentru Observator.

de Redactia Observator

la 13.12.2022, 20:00

Vezi și

Anunţul mutării companiilor gigant de stat de la Banca Comercială Română, deţinută de grupul Erste, la altă instituţie financiară, a fost făcut de ministrul Transporturilor. 

Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor: "Și alte companii din coordonarea Ministerului Transporturilor, fie că vorbim de portul Constțta, fie că vorbim de Aeroportul din Bucureşti şi toate celelalte pentru că au găsit condiţii mai bune la CEC."

Exemplul Transporturilor ar putea fi urmat şi de alte ministere. La Sănătate deocamdată se analizează măsura. Şi transportatorii de mărfuri din toată ţara anunţă că nu mai alimentează la benzinăriile austriece din toată Europa. 

Transportatorii se alătură boicotului

Pe acelaşi subiect

Alin Crețu, președintele Asociației Transportatorilor de Mărfuri Bucovina: "Fiecare camion care iese sau intră în ţară şi stă câte 10 ore, asta înseamnă un impact lunar de aprox 800 de euro/camion cu costurile de aşteptare, mulţi transportatori au luat decizia să îşi încheie colaborarea cu băncile cu capital austriac şi să nu mai alimenteze de la benzinăriile cu capital austriac sau să facă achiziţii din Austria ."

În plan politic şi diplomatic, România insistă că e pregătită de aderare şi că i s-a făcut o mare nedreptate. Preşedintele Iohannis vrea o discuţie cu şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană. 

Klaus Iohannis, președintele României: "Voi ridica această problemă în Consiliul European. Dar un nou vot va fi doar atunci când se întrunește iarăși Consiliul JAI, este greu de crezut că în așa de puține zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă." 

Până în martie însă, când ar putea fi dat un nou vot, au loc întâlniri la cel mai înalt nivel. Cu doar o zi înainte de Consiliul European, la Bruxelles, ministrul de externe s-a văzut cu omologul austriac, iar la Bucureşti, chiar preşedintele a organizat o întâlnire cu ambasadorii. Titularul de post din Austria a lipsit însă.

"De ce nu este la întâlnire ambasadorul Austriei?"

"Este în concendiu." 

"Unde?"

"În Austria." 

Ambasadoarea avusese programată o operaţie şi se va întoarce în România după Crăciun, au venit precizări ulterioare pentru Observator. Georg Oberreiter, oficialul care i-a ţinut locul, nu a vrut să explice de ce ţara sa nu ne-a dorit în spaţiul liber european.

"Ce puteţi să spuneţi despre decizia voastră, votul împotriva României?"

"Nu pot să explic." 

Europarlamentarii dezbat votul Austriei din Consiliul JAI

La Strasbourg, cu doar câteva ore înainte de consiliul şefilor de stat şi de guvern, europarlamentarii români dezbat votul Austriei. 

Eurodeputatul Eugen Tomac a cerut deja ca Austriei să îi fie anulat votul la Curtea Europeană de Justiţie. 

Eugen Tomac, europarlamentar: "Cer Comisiei Europene să se adreseze de îndată împotriva Consiliului Uniunii Europene la Curtea de Justiei şi să blocheze astfel de acţiuni antieuropene care încalcă tratatele." 

Şi liderii politici de la Viena au discutat subiectul azi. Cancelarul Nehammer a cerut reuniune de urgenţă pe tema Schengen şi efectele politice ale veto-ului Austriei. Deciziile şefului Guvernului sunt criticate chiar de colegii de partid. 

Othmar Karas, politician austriac: "Acest veto face din România şi Bulgaria ţapi ispăşitori şi nu rezolvă problemele pe care le avem cu migraţia în Europa, din contră." 

 Ca să deblocheze scandalul Schengen, Austria are 5 condiţii, evident, legate de migraţie. Una dintre ele este ca Executivul European să plătească poliţişti pentru operaţiuni de combatere a migraţiei ilegale. Viena cere sprijin la frontiera externă, inclusiv garduri la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia. Tot Comisia va trebui să dea o directivă cu privire la returnarea migranţilor. Iar azilul să fie posibil şi în ţări terţe - pe modelul Danemarcei sau Marii Britanii. Austria ar mai vrea şi un proiect pilot pentru proceduri rapide de azil la frontiera externă a Uniunii. 

În plin scandal între cele două state, una dintre cele mai importante înţelegeri comerciale merge mai departe. OMV Petrom şi Romgaz, concesionarii perimetrului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, au depus azi actele referitoare la etapa de producţie de gaze. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Noile măsuri de boicot pregătite de români, după votul anti-Schengen al Austriei. Cancelarul Nehammer a făcut reuniune de urgență pe tema efectelor