Clement îşi vinde legumele direct de pe câmp. Reacţia clienţilor care îşi aleg singuri produsele
Tot mai mulţi fermieri încep să suplinească lipsa de angajaţi...cu clienţii. Deschid porţile grădinilor şi livezilor pentru orăşenii care vor să îşi culeagă singuri fructe şi legume proaspete. În schimbul efortului, ei cumpără recolta la preţ mai mic decât în piaţă. Şi toată lumea are de câştigat.
De Clara Mihociu la 06.08.2023, 21:03- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
La câțiva kilometri de Iasi, in ferma lui Clement Marcu din Horleşti, zeci de orăşeni aleg şi culeg cu mâinile lor ingredientele pentru mâncarea pe care o vor găti acasă. Au de unde alege îi aşteaptă hectare întregi cu roşii, ardei şi vinete. Alina a venit cu familia, iar mezinul de trei ani a învăţat să culeagă legume.
"Hai să mergem să culegem un ardei. Uite, pune mâna pe el. Nu, acesta este crud, tată. Hai să mergem mai departe, să căutăm unul roşu, roşu. Şi învârtim aşa uşor, uşor, şi acum tragem. Gata! Bravo!"
Reporter: "Aţi mai făcut vreodată piaţa aşa?"
Clientă: "Nu, până acum nu."
- La cumpărături, direct pe câmp. O fermă din Iaşi şi-a deschis porţile şi îndeamnă clienţii să culeagă...
- "Arca lui Noe" pentru soiurile româneşti se află la Buzău: "Au gust, au aromă". Un cercetător a conservat aici...
- România, pe locul 1 în UE la importat fructe și legume din Turcia. În primele 6 luni din an am cumpărat de 180...
Reporter: "Cum vi se pare?"
Client: "Foarte interesant si foarte frumos, mai ales pentru copil."
Reporter: "Sunt mai gustoase legumele când le culegi singur?"
Clientă: "Categoric, şi le simţi şi mirosul şi vezi mediul."
O oportunitate şi pentru cei mici
Fermele care dau voie orăşenilor să culeagă singuri fructe şi legume au deja clienţi fideli. Recoltarea este pe gusul celor mari şi o lecţie interesantă pentru cei mici.
Reporter: "La cumpăraturi, direct pe câmp?"
Client: "Da, e cel mai bine aşa. E o idee foarte bună, mai ales că ştim noi exact de unde le luăm, le culegem cu mâna noastră, e cel mai bine aşa. Mai ales că am venit cu cel mic şi zilele trecute ne-a întrebat unde trăieşte cartoful."
Patru din 10 fermieri se plâng că nu găsesc muncitori sezonieri care să îi ajute la culesul recoltei, deşi oferă şi 100 de lei pe zi plus mâncare. Aşa că mulţi s-au gândit să schimbe strategia de vânzări.
Marcu Clement, legumicultor: "Până acum, noi livram doar la domiciliu, de pe Facebook avem majoritatea clienţilor. În ultimul timp, ne-a venit idea să îi chemăm la noi la fermă ca ei să vadă legumele pe care le comercializăm. Să îşi dea seama singuri că nu folosim tratamente chimice şi hormoni."
Clara Mihociu, reporter Observator: "Cei care ajung în aceste ferme care îşi deschid porţile pentru ei, nu doar aleg singuri de pe plantaţie ce produse îşi doresc, dar pot să le şi guste înainte. Si, cum suntem în plin sezon de porumb fiert şi desigur pepene, acestea nu lipsesc de pe masa şi, de asemenea, avem spre degustare şi tradiţionala zacuscă de legume."
Pe lângă gustările gratuite, orăşenii care îşi culeg singuri fructele şi legumele primesc bonus preţuri cu 10-15 % mai mici decât cele din piaţă.