Comisia Europeană, acord cu cinci țări UE, inclusiv România, pentru tranzitul cerealelor ucrainene. Daea: "Importurile vor fi suspendate până în 5 iunie"
S-a ajuns la un acord între Comisia Europeană şi cinci state europene privind oprirea temporară a importurilor ucrainene. Acordul încheiat cu România, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia prevede ridicarea interdicţiilor unilaterale pe care le impuseseră unele ţări.
De Redactia Observator la 29.04.2023, 07:50Astfel, începând cu 1 mai se interzice importul a patru produse din Ucraina, respectiv grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă, asta pentru a proteja interesele fermierilor autohtoni. Importurile vor fi suspendate până în data de 5 iunie, urmând ca apoi să se analizeze din nou problema şi să se ia o o decizie pentru următoarea perioadă. Acordul, însă, garantează tranzitul cerealelor spre alte ţări. Uleiul de floarea soarelui, care se afla pe lista restricţiilor, va fi doar monitorizat, alături de alte produse. De asemenea, va fi aprobat şi un al doilea pachet de ajutor financiar pentru ţările afectate, în valoare de o sută de milioane de dolari. Interdicția de import va fi valabilă până la 5 iunie.
"Comisia Europeană a anunţat că cele patru ţări renunţă la măsurile unilaterale pe care le-au luat, dar şi că va veni imediat cu măsuri comune pentru cele cinci state, interzicând importul, aşa cum am propus, pentru patru produse, respectiv pentru grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă. Importurile vor fi suspendate până la data de 5 iunie, urmând a se analiza ulterior prelungirea acestei decizii, în funcţie de situaţie", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.
În urmă cu două zile, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că în cadrul Consiliului AgriFish de la Luxemburg s-a decis ca România să fie protejată prin decizia Comisiei Europene de interzicere a importurilor de grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui din Ucraina, urmând să primească suma cuvenită pentru a fi acordată fermierilor afectaţi.
Rămâne valabil pachetul de sprijin de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi din cele 5 state membre
- Eliminarea taxelor vamale pentru cerealele şi alimentele ucrainene, prelungită cu un an. Consiliul UE a aprobat...
- Fermierii ucrainenii cer de la UE o soluție de durată pentru reglementarea exporturilor sale
- Miniştrii Agriculturii din Europa, întâlnire decisivă privind importurile de cereale din Ucraina. Orice zi de...
Comisia Europeană și cele 5 țări din UE au ajuns la acordul de principiu după aproape două săptămâni de negocieri intense, pentru a permite tranzitul în afara regiunii lor a milioane de tone de cereale ucrainene, a anunţat comisarul UE pentru comerţ, Valdis Dombrovskis. "Sunt bucuros să anunţ că am ajuns la un acord politic privind importurile de produse agroalimentare ucrainene în UE. Am convenit cu cele cinci state membre vecine ale UE şi cu Ucraina asupra modului în care vom aborda situaţia", a declarat Dombrovskis într-un mesaj video pe Twitter.
Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au restricţionat importurile de produse ucrainene la începutul acestei luni, în urma protestelor fermierilor din ţările lor, care nu-şi pot vinde recoltele din cauza unei supraoferte ucrainene existente pe piaţa internă. Dombrovskis, care a enumerat elementele-cheie ale acordului, a precizat că aceste măsuri unilaterale vor fi retrase.
Deşi nu a impus propriile restricţii, România s-a alăturat celorlalte patru ţări care au cerut executivului comunitar să lărgească propunerea de "măsuri preventive" temporare. De asemenea, rămâne valabil pachetul de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi din cele cinci state membre şi vor fi întreprinse acţiuni pentru a asigura exportul către alte ţări prin intermediul coridoarelor de solidaritate.