Antena Meniu Search
x

Video Miniştrii Agriculturii din Europa, întâlnire decisivă privind importurile de cereale din Ucraina. Orice zi de întârziere înseamnă noi pierderi pentru fermierii români

Zi crucială pentru fermierii români. Va mai importa ţara noastră sau nu cereale din Ucraina? Decizia se ia chiar în aceste momente, în Luxemburg. Acolo are loc consiliul AgriFish, la care participă şi ministrul Petre Daea.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 25.04.2023, 20:20

Vezi și

E seara cea mare. Miniştrii Agriculturii din toată Europa s-au întâlnit în Luxemburg pentru a tranşa situaţia cerealelor ucrainene. Comisia Europeană va mai acorda un alt sprijin financiar de 100 de milioane de euro vecinilor Ucrainei care au fost afectaţi de importurile masive de cereale. Vorbim despre România, Ungaria, Slovacia, Polonia şi Bulgaria. Există însă o condiţie clară pentru a primi aceşti bani: toate statele vor trebui să renunţe la măsurile restrictive pe care le-au luat în ceea ce priveşte importurile din Ucraina.  

Sute de mii de fermieri români aşteaptă decizia luată în Luxemburg

România ar putea primi 30 de milioane de euro. Polonia 40 de milioane, Ungaria 16, Bulgaria în jur de 10 milioane, iar Slovacia 5. Odată cu sprijinul financiar, Comisia ar putea propune, ca măsură de urgenţă, blocarea importurilor ucrainene, până pe 5 iunie, pentru grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă. Iar lista se poate extinde. "Trebuie să agreeze o listă de produse care vor fi interzise la import până pe 5 iunie", a declarat Cezar Gheorghe, expert în comerţul cu cereale.

Sute de mii de fermieri români aşteaptă decizia luată în Luxemburg. Orice zi de întârziere le aduce noi pierderi. "O să intrăm la recoltat. Şi dacă nu se iau aceste măsuri la momentul actual, situaţia o să fie gravă la recoltare. Spaţiile de depozitare sunt undeva la 50% pline", a declarat Daniel Ciuhureanu, fermier. "Presiunea pe noi va fi mai mare. Vorbim de preţuri foarte mici la grâu. Anul trecut am avut preţuri şi de 370 de euro, anul acesta vorbim de un preţ de maximum 220-230", a declarat Alina Creţu, director APPR.

Anul trecut, orzul costa 1,5 lei pe kg. Anul acesta, a ajuns deja la 80 de bani. Mai sunt 2 luni până la recoltare şi nu se ştie cu cât va mai scădea preţul. România a rămas singura ţară dintre vecinii Ucrainei care încă n-a impus restricţii privind cerealele. Ci doar a anunţat că monitorizează tranzitul mărfii din ţara vecină. Marfă care va fi în cantităţi tot mai mari, avertizează specialiştii. "Dacă coridorul cerealelor se închide 40% din ce a tranzitat Ucraina prin coridor va veni prin România. Ajungem la un total de 44-48 de milioane de tone. Lucru imposibil pentru portul Constanţa", a declarat Cezar Gheorghe, expert în comerţul cu cereale. În ultimul an, în România au intrat peste 3,7 milioane de tone de cereale din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Miniştrii Agriculturii din Europa, întâlnire decisivă privind importurile de cereale din Ucraina. Orice zi de întârziere înseamnă noi pierderi pentru fermierii români