Antena Meniu Search
x

Ursula von der Leyen a răspuns României. Ce va conţine noul pachet de ajutor pentru fermierii afectați de cerealele din Ucraina

Comisia Europeană vrea să le ofere fermierilor europeni compensații de încă 100 de milioane de euro şi analizează "măsuri preventive" pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, se arată într-o scrisoare trimisă de Ursula von der Leyen României, Poloniei, Slovaciei, Bulgariei şi Ungariei. Cele cinci țări i-au trimis Ursulei von der Leyen o scrisoare comună la începutul lunii aprilie

de Redactia Observator

la 19.04.2023, 17:22

Ursula von der Leyen a răspuns României. Ce va conţine noul pachet de ajutor pentru fermierii afectați de cerealele din Ucraina
Ursula von der Leyen - Profimedia

România va sigila transporturile de cereale din Ucraina, dar momentan nu va interzice importurile şi nici tranzitul. Caută soluţii pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase şi va controla în vamă toate produsele din Ucraina.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns României, Poloniei, Slovaciei, Bulgariei şi Ungariei că lipseşte "o abordare europeană" pentru a rezolva provocările determinate de intrarea pe piaţa comunitară a importurilor de cereale provenite din Ucraina. Aceste cinci ţări au cerut în aprilie Comisiei Europene, printr-o scrisoare, măsuri de sprijin în contextul creşterii importurilor de produse agricole ucrainene pe pieţele lor.

Preşedintele CE "a subliniat că este pe deplin conştientă de preocupările determinate de creşterea importurilor anumitor produse agricole ucrainene pe piaţa comunitară" şi că "în virtutea pieţei unice şi a uniunii vamale este nevoie de o abordare europeană pentru a răspunde preocupărilor", a spus purtătorul de cuvânt al CE, Dana Spinant.

Ce cuprinde noul pachet de sprijin pentru fermierii afectați

Pe acelaşi subiect

În acest context, Von der Leyen a menţionat "trei propuneri" pentru a aborda situaţia. În primul rând, Bruxelles-ul propune sprijinirea agricultorilor care au de suferit în urma acestei situaţii, a precizat purtătorul de cuvânt, care a reamintit că deja Comisia Europeană a acordat 56,3 milioane de euro pentru producătorii cei mai afectaţi şi că, de asemenea, CE este pregătită pentru a acorda un al doilea pachet financiar, în valoare de 100 de milioane de euro.

În al doilea rând, Comisia a informat că va adopta "măsuri preventive" pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, inclusiv grâu, porumb sau floarea-soarelui. În al treilea rând, Executivul comunitar demarează o "investigaţie" privind alte posibile "produse sensibile", a menţionat sursa citată.

Conform scrisorii transmise celor cinci state membre, în paralel cu investigaţia, ar trebui să se se acţioneze în vederea adoptării propunerii legislative ce prevede extinderea cu încă un an a măsurilor comerciale autonome, după ce acestea expiră în 5 iunie 2023.  "Extinderea acestor măsuri excepţionale va consolida ancora de salvare comercială a Ucrainei", a informat preşedintele CE.

Oficialul a explicat că propunerea CE de extindere include deja un mecanism de salvgardare accelerat, cu provizioane mai solide, o monitorizare şi raportare mai strictă către statele membre şi un termen limită de evaluare mai scurt. Acest mecanism răspunde în mod specific temerilor statelor membre care au graniţă cu Ucraina şi ale părţilor implicate, inclusiv fermierii, şi va permite CE să reacţioneze chiar mai rapid în viitor pentru protejarea pieţei UE dacă va fi necesar, a subliniat Von der Leyen.

Ea a adăugat că se lucrează intens la facilitarea tranzitului produselor agricole în cauză, atât către alte state membre şi ţări terţe, atenuând astfel presiunile pe termen scurt asupra statelor membre care au graniţă cu Ucraina şi ajutând, în acelaşi timp, lichiditatea pieţelor agroalimentare globale. Se lucrează la scăderea costurilor logistice, la o coordonare mai bună a tranzitului şi la îmbunătăţirea infrastructurii în porturi, a interconectării frontaliere conform "coridoarelor de solidaritate UE" şi sprijinirii Iniţiativei privind transportul de cereale prin Marea Neagră

Preşedintele CE şi-a exprimat convingerea că fermierii joacă un rol vital în Europa, furnizând alimente, protejând mediul şi conservând patrimoniul cultural. Pe de altă parte, potrivit EFE, vicepreşedintele Executivului comunitar, Valdis Dombrovskis, are programată miercuri după-amiaza o discuţie cu privire la aceste propuneri cu miniştrii responsabili din ţările UE cele mai afectate de creşterea importurilor ucrainene, dar şi cu omologul ucrainean.

"Comisia s-a angajat să ajute Ucraina pentru ca importurile sale să poată ajunge pe pieţele mondiale", pentru a garanta securitatea alimentară şi, în acelaşi timp, "să-i sprijine pe agricultorii noştri", a subliniat purtătorul de cuvânt al CE.

Uniunea Europeană a aprobat pe 22 iulie 2022 un acord pentru stabilirea aşa-numitelor "coridoare umanitare", cu scopul de a permite intrarea cerealelor provenite din Ucraina şi a preveni o criză alimentară, dar, conform Guvernului polonez, o mare parte din aceste produse sunt stocate în silozuri poloneze, ceea ce a provocat proteste ale agricultorilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Ursula von der Leyen a răspuns României. Ce va conţine noul pachet de ajutor pentru fermierii afectați de cerealele din Ucraina