Companiile care mint că au plecat din Rusia. Folosesc diferite strategii pentru a amâna ieșirea de pe piață. Lista completă a firmelor
De la începutul războiului din Ucraina, peste 1.000 de companii au anunțat public că se vor retrage din Rusia. Cu toate acestea, aproximativ 200 de firme au continuat să opereze pe piața rusă, potrivit unui raport întocmit de Yale School of Management.
De Redactia Observator la 18.07.2022, 12:24- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Lista companiilor care apelează la tactici de tergiversare, poate fi consultată AICI
Potrivit raportului Yale, companiile folosesc diverse strategii pentru a evita sau amâna retragerea din Rusia. De exemplu, un producător american de hârtie a pretins că are doar un interes pasiv într-o companie parteneră rusă din Rusia, când, de fapt, deținea 50% din afacere.
„Când acest lucru a ieșit la iveală, compania americană a promis o „evaluare strategică a opțiunilor” pentru a cesiona operațiunile rusești la începutul lunii martie – cu toate acestea, toate operațiunile de fond continuă”, explică profesorul Jeffrey Sonnenfeld, autorul studiului.
De asemenea, o companie producătoare de căști audio a anunțat public că magazinele sale au fost închise în Rusia, dar cercetătorii de la Yale au putut să sune la magazinele din țară și să cumpere produse, la o lună după această declarație.
- De ce s-au retras rușii de pe Insula Șerpilor, situată 45 de km de România: ce au auzit românii din Sulina
- Război Rusia - Ucraina, ziua 145 LIVE TEXT. Rusia continuă să mobilizeze trupe în sudul Ucrainei / Zelenski i-a...
- "Ziua Judecății va veni foarte repede și foarte dur" în cazul unui atac asupra Crimeei, amenință Medvedev....
Companiile care mint cu privire la retragerea din Rusia
„Între timp, un important producător de pantofi a susținut că și-a închis afacerea în Rusia, dar marfa sa se afla încă în magazinele rusești”, spune Sonnenfeld. „Directorul general al unei companii globale de închiriere de mașini a susținut în timpul unui interviu pentru CNBC că și-a închis toate operațiunile din Rusia, dar am reușit să închiriem o mașină de la un operator din Moscova chiar a doua zi”.
Anunțul privind retragerea de pe piața rusă ar putea servi drept o “perdea de fum” pentru unele companii, care amână luarea unei decizii, în speranța că lucrurile vor reveni la normal.
„Companiile care fac declarații publice înșelătoare sau care fac doar strictul necesar pentru a se conforma sancțiunilor globale, riscă să pară ipocrite”, spune Sonnenfeld.
Se pare că unor companii le este prea frică să primească o lovitură financiară uriașă. Cu toate acestea, potrivit lui Sonnenfeld, această gândire este dăunătoare pe termen lung, provocând prejudicii privind reputația firmelor.
Printre companiile care încă mai operează în Rusia se numără: Alibaba, Ariston Group, Benetton, Bonduelle, Fujifilm, Giorgio Armani, Gorenje, Hard Rock Cafe, Leroy Merlin, Philips,
Lista companiilor care apelează la tactici de tergiversare, poate fi consultată AICI