Antena Meniu Search
x

De ce s-au retras rușii de pe Insula Șerpilor, situată 45 de km de România: ce au auzit românii din Sulina

Rusia a anunțat oficial miercuri că își retrage forțele de pe Insula Șerpilor, numind decizia un ”gest de bunăvoință” pentru a permite Kievului să exporte produse agricole. Ucraina susține însă că atacurile armatei sale i-au forțat pe ruși să se retragă de pe insula devenită cunoscută internațional pentru un episod derulat la începutul războiului.  

de Redactia Observator

la 30.06.2022, 14:00

De ce s-au retras rușii de pe Insula Șerpilor, situată 45 de km de România: ce au auzit românii din Sulina
De ce s-au retras rușii de pe Insula Șerpilor, situată 45 de km de România: ce au auzit românii din Sulina - Twitter

De ce s-au retras rușii de pe Insula Șerpilor? ”Acesta este probabil un rezultat evident al livrărilor de arme NATO către Ucraina. Ucraina a atacat anterior pozițiile rusești pe insulă, dar livrările recente de rachete HIMARS și Harpoon au făcut insula tot mai greu sau costisitor de apărat pentru Rusia" a explicat expertul miliar Rob Lee într-un mesaj pe Twitter.

”Fotografii recente de pe Insula Șerpilor ar sugera că forțele ruse au distrus unele echipamente sau clădiri înainte de a pleca. Ucraina susține că au fost folosite obuziere ucrainene 2S22 Bohdana 155 pentru a ținti insula. Cel mai semnificativ aspect este că retragerea rușilor ar putea deschide ușa exporturilor de cereale ucrainene de la Odessa, lucru critic pentru economia Ucrainei și pentru aprovizionarea globală cu alimente” a mai explicat acesta.

”Localnicii din Sulina, un mic port românesc situat la 45 km de Insula Șerpilor a Ucrainei, îmi spun că au auzit în mod constant explozii venind din Marea Neagră. Și eu am fost martor la unul acum câteva săptămâni când am fost la Sulina pentru un reportaj” a relatat pe Twitter, Ionut Iordachescu, corespondent AFP.

”Propagandiștii ruși de război (bloggerii militari Rybar, Kotenok) confirmă retragerea de pe Insula Șerpilor. Invocă printre alte motive și trimiterea de sisteme de artilerie franceze Caesar (obuziere auto-propulsate) la Odessa. Este o victorie foarte semnificativă pentru Ucraina și aliații săi occidentali” a comentat și jurnalistul rus Leonid Ragozin.

Pe acelaşi subiect

”Ministerul rus al Apărării a numit decizia retragerii un gest de bunăvoință care va dezminți afirmațiile Ucrainei că Rusia blochează exporturile de cereale, potrivit TASS. Mai urmează și alte gesturi de bunăvoință?” s-a întrebat Leonid Ragozin care susține că nici propagandiștii ruși nu iau în serios explicația oficială a armatei ruse că retragerea este un gest de bunăvoință. 

Ce spun rușii despre retragerea de pe Insula Șerpilor

Rybar, un blogger rus de război, susține că eforturile rusești se vor concentra acum pe împiedicarea ucrainenilor să aterizeze pe insulă. ”După sosirea artileriei și rachetelor din țările occidentale, pentru a salva viețile eroilor noștri, a fost efectuată cu succes o operațiune de retragere de pe insulă pe trei ambarcațiuni rapide Raptor. Insula rămâne sub controlul rachetelor rusești, al flotei și al forțelor aeriene ruse” a scris bloggerul militar pe contul de Telegram. 

”Pe 30 iunie, în semn de bunăvoinţă, forţele armate ruse, care şi-au îndeplinit obiectivele stabilite în Insula Şerpilor, şi-au retras garnizoana de aici”, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, dând asigurări că acest gest ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina. ”Rusia nu se opune eforturilor ONU pentru crearea unui culoar umanitar care să permită exportul producţiei de cereale din Ucraina”, a adăugat el.

”Această decizie nu va mai permite Kievului să facă speculaţii asupra unei crize alimentare iminente spunând că este imposibil de a exporta cereale din cauza controlului total exercitat de Rusia asupra nord-vestului Mării Negre”, a afirmat Igor Konaşenkov.

Din punct de vedere istoric, Insula Șerpilor a fost teritoriu românesc până când a fost cedată în 1948 Uniunii Sovietice, care a folosit-o ca bază radar, relatează BBC.

Mică insulă din Marea Neagră a devenită celebră în primele zile ale ofensivei ruse când un soldat al micii garnizoane ucrainene care o apăra a trimis să se ducă ”la dracu” nava rusă care le ceruse grănicerilor ucraineni să se predea. În cele din urmă, soldaţii ucraineni din Insula Şerpilor s-au predat, dar actul de bravură a devenit emblematic pentru rezistenţa ucraineană.

Ucrainenii susțin că i-au forțat pe ruși să fugă de pe insulă

Kievul a anunțat în cursul dimineții că trupele ruse au fost forţate să-şi retragă în grabă ceea ce mai rămăsese din garnizoana lor în Insula Şerpilor, în urma unei operaţiuni încununate cu succes a forţelor ucrainene. Un anunţ în acest sens fusese făcut de Comandamentul de Operaţiuni Sud al forţelor de apărare ucrainene, citat de agenţia de presă Ukrinform.

”În cursul nopţii (de miercuri spre joi - n.r.), ca urmare a unei operaţiuni militare încununate cu succes prin efectuarea unor lovituri cu rachete şi tiruri de artilerie asupra Insulei Şerpilor, inamicul şi-a evacuat în grabă rămăşiţele garnizoanei cu două nave rapide şi se pare că a părăsit insula. În prezent, Insula Şerpilor este cuprinsă de un incendiu, se aud explozii”, se menţiona în comunicatul Comandamentului de Operaţiuni Sud.

Totodată, şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat joi că forţele ruse s-au retras de pe Insula Şerpilor, un avanpost strategic din Marea Neagră:  ”KABOOM! Nu mai există trupe ruseşti pe Insula Şerpilor. Forţele noastre armate au făcut o treabă grozavă”, a scris Iermak pe Twitter.

În cursul operaţiunii de eliberare a Insulei Şerpilor, desfăşurate în mai multe etape, forţele ucrainene au distrus o staţie radar rusească, mai multe sisteme de rachete şi tunuri antiaeriene Panţîr-S1 şi alte echipamente instalate de trupele ruse şi au ucis un număr neprecizat de militari ruşi.

Insula Şerpilor, situată în nord-vestul Mării Negre, la 45 de km de ţărmurile României şi Ucrainei, a fost cucerită de Moscova la începutul ofensivei ruse în Ucraina la 24 februarie. Insula a fost apoi vizată în mod regulat de lovituri de drone şi rachete ucrainene.

Rusia a anunțat 21 iunie că a respins o tentativă ”nebunească” a forţelor Kievului de a prelua controlul asupra Insulei Şerpilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » De ce s-au retras rușii de pe Insula Șerpilor, situată 45 de km de România: ce au auzit românii din Sulina