Concediul paternal se dublează. Cum pot tăticii să primească o indemnizaţie de 650 de lei dacă stau acasă cu copilul
Luna tatălui s-a dublat. Iar asta n-a făcut decât să bulverseze părinţii aflaţi în concediu de creştere a copilului. Practic, părintele care nu e în concediu trebuie să stea acasă două luni, iar dacă refuză, cel de acasă trebuie să se întoarcă la muncă la 1 an si 10 luni ale copilului. Se poate întoarce şi după doi ani, dar nu mai beneficiază de stimulentul de inserţie.
De Redactia Observator la 30.10.2023, 21:21Noile reglementări privind concediul de creștere a copilului ridică multe semne de întrebare.
Tată: Nu ştiu exact informaţia, din ce m-am mai interesat nu este clar de când se iau cele 2 luni, dacă se iau cele 2 luni beneficiază mama. Este foarte multă informaţie şi nu se cunoaşte exact care sunt datele în clar pentru a ne putea informa noi cei care am putea fi beneficiarii acestei schimbări.
Practic, pentru a primi aşa-numitul stimulent de inserţie, părintele trebuie să se întoarcă la serviciu cu cel puţin două luni înainte de termenul maxim de doi ani.
Raul Giuglea, purtător de cuvânt Min. Muncii: Această perioadă e de minimum două luni, trebuie să se reţină, pentru că celălalt părinte trebuie să-şi împartă în mod egal timpul cu soţul sau soţia, astfel încât să beneficieze şi din partea statului de 85% din veniturile pe care le avea când era în activitate.
- Topul oraşelor din România preferate pentru city-break-uri toamna. De la cât porneşte o noapte de cazare pentru 2...
- Românii îşi iau concediu pentru a plăti taxele. În România digitalizată, statul la coadă e sport naţional:...
- Taxă de 1 euro pentru românii care vor să-și facă vacanța în străinătate. Propunerea contorversată a...
Mamă: Cred că e ok să stea şi tatăl 2 luni e ok şi pentru tătici să aibă mai mult timp să stea cu copiii nu numai mămicile.
Stimulentul de 650 de lei se acordă timp de 6 luni
Bogdan Georgescu, avocat: În vechea reglementare era notat în cazul în care celălalt părinte nu îşi revendică luna din concediu de creştere copil, indemnizaţia se reduce cu o lună. În situaţia în care tatăl nu îndeplineşte condiţiile pentru a intra în concediul de creştere sau familia este monoparentală, mama depune documentele aferente şi primeşte indemnizaţia pentru luna tatălui, în acelaşi cuantum ca şi până acum.
Autorităţile speră că noua ordonanţă va rezolva şi alte probleme ale familiei româneşti.
Natalia Intotero, ministrul Familiei: Cred că este încă o modalitate de-a stopa violenţa domestică având în vedere că acest timp de-a petrece cu copilul conştientizează tot mai mult de implicarea, de răbdarea, de sacrificiul pe care-l face fiecare mamă.
Numărul bărbaţiilor care şi-au luat concediu de creştere a copilului a crescut considerabil în ultimii trei ani. Dacă în 2020 erau puţin peste 30.000, în acest an ar putea depăşi 40.000.