Crescătorii români care vor primi 60 de milioane de lei, drept compensație pentru pierderile cauzate de război. Sorin şi-a făcut deja planuri cu banii
Crescătorii de albine vor primi 60 de milioane de lei despăgubiri pentru pierderile provocate anul trecut de războiul din Ucraina. Suma totală este mare, dar împărţită la numărul destinatarilor, rezultă 25 de lei pentru un stup.
De Angela Bertea la 29.03.2024, 11:01Guvernul acordă echivalentul a cinci euro de stup, pentru a compensa parţial cheltuielile de anul trecut ale apicultorilor, majorate de preţurile la carburant, electricitate, servicii veterinare şi hrană pentru albine. Sorin Mneşciuc are 100 de stupi în prisaca lui şi şi-a făcut deja planuri.
Sorin Mihai Mneşciuc, apicultor: Cu aceşti bani vom achiziţiona faguri pentru stupi, rame, medicamente. Sunt ca o gură de oxigen pentru apicultori.
Ajutor de la stat: 25 de lei pe stupul de albine
Angela Bertea, reporter Observator: Pentru 100 de familii de albine, sprijinul financiar ar fi de 500 de euro. Cu aceşti bani, apicultorii ar putea cumpăra 7 astfel de lăzi noi pentru albine, complet echipate, ori hrana suplimentară, necesară pentru dezvoltarea familiilor de albine.
- De ce se clatină afacerea lui Dragoș, deşi are 40 de ani experienţă. "Păi eu, român, nu pot concura cu cel din...
- Cât la sută din mierea de import din UE este, de fapt, autentică. Realitate tristă, în timp ce apicultorii...
- Canicula "topește" câștigurile apicultorilor. Temperaturile crescute lasă albinele fără hrană și le topesc...
Mierea românească, foarte apreciată în Europa de Vest, a început să piardă clienţi din cauza exporturilor Ucrainei, care sunt mai ieftine. Jumătate din apicultorii din judeţul Buzău au renunţat anul trecut la stupini. Ca să facă faţă pagubelor, crescătorii de albine ceruseră guvernului o subvenţie de trei ori mai mare.
Ioan Dănuţ Ursachi, apicultor: Să nu uităm că apicultorii nu trebuie doar să supravieţuiască ci şi să facă profit. Sprijinul ar trebui să crească şi ar trebui oferit celor care doresc să menţină apicultura ca afacere pe mai multi ani.
Apicultorii trebuie să depună cererile până pe 10 aprilie
Ca să primească despăgubiri, apicultorii trebuie să aibă familiile de albine înscrise în baza naţională de date şi să aibă autorizaţie sanitar-veterinară pentru stupine. Cererile trebuie depuse până pe 10 aprilie, iar fondurile vor fi virate cel târziu la sfârşitul lui iunie.
Claudia Elena Gogu, director Direcția pentru Agricultură Suceava: Îi aşteptăm cu cererea, cu documentele vis-a-vis de stupina pe care o deţin, autorizaţia sanitar-veterinară, împuternicirea, acolo unde e cazul.
România este vicecampioană europeană la numărul de stupi, după Spania, cu aproape două milioane de stupi. Produce aproape 30.000 tone de miere anual, iar 70% din ea pleacă la export.