Cu 10.000 de euro daţi pe panouri fotovoltaice, a scăpat de grija facturilor. "Produc mai mult decât consum"
Românii sunt tot mai interesaţi de panouri fotovoltaice. Până la final de an, capacitatea de producţie a acestora ar putea depăşi-o pe a unui reactor de la Cernavodă. O nouă etapă din programul finanţat de stat începe săptămâna viitoare, cu un buget suficient pentru aproape 90 mii de locuinţe. 20 de mii de lei primeşte cine se înscrie.
De Mădălina Chiţac la 08.05.2023, 19:43Din dorinţa de a plăti facturi mai mici, zeci de mii de români se transformă în prosumatori, adică îşi produc singuri o parte din energia de care au nevoie. Din februarie, Cristi foloseşte energie electrică de la panourile fotovoltaice instalate pe acoperişul casei. Şi-a montat un sistem de 10 kWh.
Cristi: M-a sunat un prieten şi mi-a zis: eu instalez panouri. Pune-mi şi mie. Am zis să am un bonus. 10.19 Produc mai mult decât consum. Ăsta-i trendul, hai să ne punem panouri.
10.000 de euro a cheltuit cu sistemul fotovoltaic, bani din buzunarul lui. Cine nu are fonduri suficiente poate apela la programul de stat Casa Verde Fotovoltaice.
Mădălina Chițac, reporter Observator: O nouă etapă a programului începe pe 19 mai, la ora 10 dimineaţa. Bugetul din acest an este de 1,7 miliarde de lei, bani suficienți pentru aproximativ 90.000 de gospodării. Fiecare beneficiar va primi 20.000 de lei iar banii vor fi acordaţi pe principiul "primul venit, primul servit".
La sfârşitul lui februarie, în România erau aproape 50.000 de prosumatori
Poţi să te înscrii pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu, unde trebuie să încarci patru documente. Tot de acolo afli şi calendarul de înregistrare, care se face anul acesta în funcţie de regiune, câte trei zile pentru fiecare zonă. Procedura a fost schimbată pentru a evita blocarea aplicației informatice din cauza suprasolicitării.
Dan Tudose, Reprezentant firmă panouri fotovoltaice: Preţul panourilor fotovoltaice a scăzut puţin. Au mai crescut diverse costuri cu sistemul de fixare, pentru că include aluminiu şi oţel, la care preţul a fost în creştere.
Silvia Vlăsceanu, expert energie: 4-5 kWh instalaţi, dacă avem în vedere un cost mediu de o mie de euro pe kWh instalat. 01.51 Se traduce printr-o energie produsă de 3-4 mii de kWh pe an, în funcţie de zona în care instalăm, de orientarea către soare.
La sfârşitul lui februarie, în România erau aproape 50.000 de prosumatori. Autorităţile estimează că până la finalul anului, cu ajutorul programului Casa Verde Fotovoltaice, vom ajunge la 140.000 de prosumatori şi peste 1.000 MW capacitate, mai mult decât un reactor de la centrala nucleară Cernavodă.
Anul acesta pot aplica pentru finanțare şi bisericile sau mănăstirile.