Antena Meniu Search
x

Video Programul Casa Verde 2023. Pe lângă cei 20.000 de lei de la stat, românii ar putea primi alţi 25.000 de lei

200.000 de români îşi vor putea instala anul acesta panouri fotovoltaice pe case. Pe lângă programul Casa Verde, prin care statul oferă finanţări de 20.000 de lei, există în pregătire la Ministerul Investiţiilor Europene un alt proiect. Uniunea Europeană a pregătit vouchere în valoare de 25.000 de lei pentru cei care vor să investească în fotovoltaice. Înscrierile vor începe la toamnă. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 28.03.2023, 20:32

Vezi și

Cu voucherul de 25.000 de lei pot fi instalate pe casă 6 panouri fotovoltaice cu o putere de 3 kilowaţi fiecare. Sistemul produce 3.500 de kWh pe an, adică în medie 300 de kWh pe lună. Beneficiarii trebuie să plătească şi ei 10%, aşadar 2.500 de lei. 

Cu voucherul de 25.000 de lei pot fi instalate pe casă 6 panouri fotovoltaice

Carmen Mareş, administrator firmă panori fotovoltaice: Pentru o locuinţă pana in 100 mp, cu consumatori casnici modesti, frigider tv un computer, lumini cu leduri este in regula, dar daca proprietarul vrea sa aiba si o instalatie de incalzire electrica nu ajunge. 

Varianta optimă pentru o casă ar fi 10 panouri, cu o putere instalată de 5 kW. Asta înseamnă 6.500 de kWh pe an, adică 550 de kWh pe lună. Costă, în medie, 30.000 de lei. 

Pe acelaşi subiect

Florentina Lazăr, reporter Observator: 500 de milioane de euro este bugetul total alocat acestui program. Cu aceşti bani europeni, aproximativ 100.000 de case din România  vor deveni eficiente energetic.  În vara acestui an, va fi gata platforma informatică prin intermediul căreia se vor face înscrierile, iar în septembrie va fi lansat acest program. 

Pentru înscrierile în platformă va fi nevoie de 3 documente: copie după cartea de identitate, extras de carte funciară, contractul de vânzare cumpărare sau de proprietate al locuinţei, dar şi contractul de furnizare a echipamentelor. 

Marcel Boloş, ministru investiţii europene: Intenţionam ca apelul de proiecte sa fie unul extrem de simplu pe principiul primul venit primul servit, cu minim de documente furnizorul de echipamente monteaza echipamentele pe baza contractului de furnizare incheiat si in pasul 2 beneficiarul isi face formalitatile necesare pentru acest aviz tehnic de racordare la reteaua de distributie.

Mai apoi, în termen de 5 zile lucrătoare ministerul virează banii în contul firmei de instalare a panourilor fotovoltaice, un termen semnificativ mai scurt faţă de programul "Casa Verde". 

Carmen Mareş, administrator firmă panori fotovoltaice: Toate programele sunt perfecte până ajungi în momentul decontării.

În România, există deja peste 40.000 de prosumatori

Prin programul Casa Verde, care va fi lansat de Ministerul Mediului la începutul lunii mai,  statul va finanța cu maximum 20.000 de lei românii care își montează panouri fotovoltaice de cel puțin 3 kW pe casă. 2.000 lei va trebui să plătească beneficiarul, o sumă cu 500 de lei mai mică faţă de programul  pregătit acum la fonduri europene. 

Marcel Boloş, ministru investiţii europene: Cel de pe fonduri europene aduce in plus echipamentele care se deconteaza sub forma de kit, noi spunem kit de energie verde, lasam ca aceste echipamente sa nu fie doar panouri fotovoltaice, ci beneficiarul sa aiba acces la un pachet integrat de echipamente pe care si le doreste, poate sa aleaga sa fie panouri foto si stocare pe baza de baterii, poate sa fie doar pompe de caldura si nimic altceva, poate sa fie doar stocarea pe baza de baterii acolo unde exista panouri fotovoltaice. 

În România, există deja peste 40.000 de prosumatori, adică utilizatori care îşi produc singuri energia în locuinţe.

Cu voucherul de 25.000 de lei pot fi instalate pe casă 6 panouri fotovoltaice cu o putere de 3 kilowaţi fiecare. Sistemul poate produce 3.500 de kWh pe an, adică în medie 300 de kWh pe lună. Beneficiarii trebuie să plătească şi ei 10%, aşadar 2.500 de lei. Varianta optimă pentru o casă ar fi 10 panouri, cu o putere instalată de 5 kW. Asta înseamnă 6.500 de kWh pe an, adică 550 de kWh pe lună. Costă, în medie, 30.000 de lei.

Pentru înscrierile în platformă este nevoie de 3 documente: copie după cartea de identitate, extras de carte funciară, contractul de vânzare cumpărare sau de proprietate al locuinţei, dar şi contractul de furnizare a echipamentelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Programul Casa Verde 2023. Pe lângă cei 20.000 de lei de la stat, românii ar putea primi alţi 25.000 de lei