Cu afacerile în pierdere, antreprenorii schimbă strategia. Petrică şi-a văzut munca de două luni risipită
Au apărut trufandalele pe tarabele din pieţe. Dar pe nimeni nu mai încântă ceapa verde, salata şi ridichile apărute în plină iarnă. Fermierii se plâng că au avut cheltuieli enorme şi clienţi puţini, în vreme ce cumpărătorii se plâng de preţurile prea mari aşa că nu se mai înghesuie să le aibă pe mese.
De Alin Stan la 12.02.2023, 20:53Speranţele fermierilor că vor face profituri cu trufandalele pentru care s-au chinuit aproape două luni s-au risipit. Numai când se gândesc ce cheltuieli au avut, îi apucă fiorii. Petrică e deja hotărât. La anul nu va mai pune ridichi şi ceapă în serele întinse pe aproape 8.000 de metri pătraţi. "Am tun din acela pe gaz. Este foarte scump. Cu ce am dat pe el, cu ambientul şi stabilizatorul, vreo 40 de milioane. Şi o butelie se duce pe seară. Nu mai rentează", spune Petrică, legumicultor.
Afacere în pericol. Se schimbă strategia
Acum, producătorul încearcă să scoată o parte din bani. Numai că lipsa cererii îl face să-şi revizuiască strategia. "Mă las mai ieftin. Văd că lumea nu prea cumpără pentru că sunt foarte scumpe. O să pun de 7-8 lei până la 15-20 de lei, poate", mărturiseşte Petrică, legumicultor.
Dacă anul trecut scoteam din buzunar pentru o salată aproximativ 1,5 lei, acum plătim chiar şi 3 lei. Şi preţul la ridichi aproape s-a dublat. "În general nu sunt foarte atentă la produsul în sine, dar când ies din piaţă simt diferenţa. Este destul de semnificativă", spune o femeie. "Totul a crescut la preţ. Cu siguranţă sunt şi cheltuieli dacă ne gândim la energie. Dar marja de profit pe care şi-o pun este absolut incontrolabilă", crede o alta.
- Ce riscă antreprenorii care nu se înscriu în Sistemul de Garanţie-Returnare. Amenzile sunt usturătoare: "Nu am...
- CALCUL. Câţi bani câştigă în 3 ani un român care cumpără titluri de stat Tezaur. Două scenarii
- Vis devenit realitate cu bani din fonduri europene. Afacerea unică pornită de Iosif şi Cristina în Iaşi
Marfa se vinde la preţ de nimic
"Nu prea este lume. Ia uite! Piaţa-i goală, nu este nimeni. Noi venim aici. Ne îmbolnăvim de frig. Am dat doar două salate la 5 lei, trei cepe la 5 lei. Ca să le dăm, să nu stau cu ele să le aruncăm", spune Elena Toma, legumicultor.
Fermierii spun că dacă ar avea mai mult sprijin, toată lumea s-ar bucura de trufandale la preţ decent. "Statul ar trebui să se implice mai mult în sprijinirea lor prin acordarea de ajutoare, subvenţii sau cum vreţi să le spuneţi pentru energia consumată pentru producerea legumelor. Ar fi ideal. În toate ţările civilizate se întâmplă asta", susţine Cristian Rusu, preşedinte asociaţie legume şi fructe.
În România, sunt mai bine de 200 de hectare de teren cultivat în sere. Pentru a asigura necesarul intern de legume, ar fi nevoie de o suprafaţă de zece ori mai mare.