Antena Meniu Search
x

Video Vis devenit realitate cu bani din fonduri europene. Afacerea unică pornită de Iosif şi Cristina în Iaşi

Se apropie Ziua Îndrăgostiţilor, iar florile sunt la mare căutare în această perioadă. Domnii caută buchete deosebite şi nu se mai uită la bani, iar doi tineri din Iaşi vin cu o ofertă greu de refuzat: flori pentru întreţinerea cărora nu sunt folosite pesticide sau îngrăşăminte, consumă puţină apă, dar şi aranjamente florale superbe care nu conţin deloc plastic. Florăria prietenoasă cu mediul a fost deschisă cu bani din fonduri europene.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 11.02.2023, 10:43

Vezi și

Iosif şi Cristina sunt ingineri peisagişti. Încă din anii facultăţii le-a venit o idee: să deschidă o florărie cum n-a mai fost alta. Aşa că au accesat fonduri europene şi şi-au pus în practică visul.

Cristina Păduraru, antreprenor: Am început mai întâi să lucrăm la noi, la stilul nostru de viaţă, cum ne facem cumpărăturile. În felul acesta am putut să dezvoltăm acest concept, de florărie sustenabilă. 

Cu mari eforturi, am reuşit să găsim o soluţie pentru fiecare lucru care dăuna mediului în care ne aflăm. 

Pentru aranjamentele florale, tinerii folosesc doar materiale prietenoase cu mediul, iar pentru creşterea plantelor, au renunţat total la pesticide şi îngrăşăminte. Mai mult, consumul de apă este şi el unul redus.

Pe acelaşi subiect

Iosif Păduraru, antreprenor: Noi înlocuim buretele clasic verde cu această rocă bazaltică, vulcanică. Este foarte prietenoasă cu mediul şi, ulterior, poate fi utilizată ca şi completare la ghivecele plantelor de apartament. Aici avem flori leg, pe care le-am pus în buretele din rocă bazaltică vulcanică. Buretele este ud, pentru a permite florilor să-şi sustragă cantitatea de apă de care au nevoie. 

Materie primă scumpă, preţuri mai ridicate

Deoarece costurile cu materiile prime sunt mai mari, şi preţurile florilor sunt un pic mai ridicate.

Clara Mihociu, reporter Observator: Un astfel de aranjament floral, costă spre exemplu, 120 de lei, cu 20% mai mult decât dacă l-am cumpăra de la o florărie mai puţin prietenoasă cu mediul. 

Iosif Păduraru, antreprenor: Este o sumă pe care o dăm în plus, dar putem privi partea bună. Noi ne facem datoria şi protejăm mediul înconjurător. 

La nivel mondial, în industria florilor sunt folosite peste 100.000 de tone de plastic, din care doar 30 sunt reciclate. România reciclează doar 1% din produsele care pot fi reutilizate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Vis devenit realitate cu bani din fonduri europene. Afacerea unică pornită de Iosif şi Cristina în Iaşi