PSD și PNL s-au înțeles: băncile și multinaționalele vor plăti bani în plus la buget. Economiștii se tem că din buzunarele românilor
Guvernul ia la ţintă băncile şi multinaţionalele. Statul va taxa suplimentar profitul băncilor, după modelul din Italia şi Ungaria. Suprataxa va avea efect de bumerang, avertizează economiştii. Vom plăti rate mai mari, pentru că băncile vor mări dobânzile, ca să nu îşi micşoreze profitul.
De Redactia Observator la 05.09.2023, 19:31PSD și PNL s-au înţeles. Liderii Coaliției au găsit soluția pentru gaura de 45 de miliarde de lei din buget. Băncile din România vor plăti o taxă de 1% din cifra de afaceri, pe lângă impozitul pe profit de 16%.
Marius Gîrlașiu, reporter Observator: Modelul este unul similar cu cel aplicat deja în UE de guvernele de la Roma și Budapesta. În Italia, de exemplu, guvernul Meloni a impus în primăvară o taxa specială de 40% pe profiturile realizate de bănci.
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Poate să fie o taxă aditională: adică plăteste impozitul pe profit si 1% din cifra de afaceri.
Băncile comerciale din România şi-au dublat profitul în ultimii doi ani
- România va taxa profiturile excepţionale ale băncilor şi cifra de afaceri a multinaţionalelor. Varianta finală...
- Liderii PNL, ultimatum după ce au ajuns "ruda săracă" de la guvernare, iar Ciucă un subordonat al lui Marcel...
- Ciolacu, după discuţiile cu Comisia Europeană despre majorarea TVA: "Nu a fost o zi normală". Premierul s-a...
- Marcel Ciolacu, după negocierile de la Bruxelles: "Nu sunt de acord să creștem TVA peste 19%." Comisia Europeană...
În 2020 au câştigat cinci miliarde de lei, iar anul trecut, 10 miliarde. Economiştii sunt sceptici, cred că statul trebuie să găsească altă metodă să facă rost de bani, nu supraimpozitarea băncilor.
Mircea Coşea, profesor de economie: Este o chestiune de natură populistă. Sună bine pentru o anumită parte a populaţiei care condamnă marile dobânzi, dar greu de aplicat. Această creştere prin impozitarea profitului se poate regăsi în dobânda pe care o plătesc cei care iau credite. Efect de bumerang, se întoarce asupra cetăţeanului şi a firmelor care suportă pierderea pe care băncile o au.
Bogdan Glăvan, profesor de Economie: Este o măsură care va reverbera asupra deponenţilor, asupra inflaţiei, va impacta politică monetară și care nu are sens. Ce se întamplă cu aceste taxe? Se întâmplă că susţin aceeași mașinărie infernală de risipit bani care este administraţia publică.
Statul vrea mai mulţi bani şi de la companiile străine care au afaceri în ţara noastră.
Marius Gîrlașiu, reporter Observator: Multinaționalele din România vor plăti o taxă de 1% din cifra de afaceri. Asta se va întâmpla doar în cazul în care impozitul de 16% pe profit este mai mic de 1% din cifra de afaceri.
Liderii PNL au reuşit să impună mai multe linii roşii în negocierile din Coaliţie
Cota unică de impozit pe profit va rămâne 16%, iar impozitul pe dividende, 8%. În schimb, vor exista modificări la TVA.
TVA-ul pentru cluburi, săli de sport si festivaluri va creşte de la 5 la 19%. Taxa pentru panouri fotovoltaice va fi majorată de la 5 la 9%. Pe lângă toate acestea, Coaliţia vrea să impună o taxă de 10% pentru dobânda titlurilor de stat.