Antena Meniu Search
x

Video Marcel Ciolacu, după negocierile de la Bruxelles: "Nu sunt de acord să creștem TVA peste 19%." Comisia Europeană ne cere măsuri mai dure pentru reducerea deficitului

Veşti proaste de la Bruxelles. Nici Marcel Ciolacu nu a convins Comisia Europeană că pachetul de taxe şi impozite este suficient pentru a acoperi gaura bugetară. Cea mai rapidă metodă de a strânge bani ar fi creşterea TVA, scenariu considerat inacceptabil de Guvern. Negocierile continuă.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 01.09.2023, 21:48

Vezi și

Marcel Ciolacu, premierul României: "Comisiile tehnice și în acest moment au rămas cu doamna Céline Gauer (n.r.directorul general al Recovery and Resilience Task Force din cadrul Comisiei Europene) să discute anumite aspecte. Ele vor continua la nivel tehnic şi săptămâna viitoare. În schimb, am stabilit principiile. Am anunţat foarte clar că eu nu sunt de acord, ca prim ministru al României, să creştem cota de TVA peste 19%, un lucru care ar duce, evident, din nou la o creştere a inflaţiei şi la o scădere economică."

Florentina Lazăr, reporter Observator: "Oficialii europeni par că au fost de acord cu o țintă de deficit bugetar mai mică și asta pentru că țara noastră a avut în ultimul an cheltuieli cu sprijinul acordat Republicii Moldova și Ucrainei. De altfel, au fost discuții și despre aderarea la spațiul Schengen, iar oficialii europeni ne susțin în acest punct. În ceea ce privește măsurile fiscale, iată că reprezentanții Comisiei Europene au convenit că este nevoie de măsuri mai dure: creșterea TVA-ului la 21%. Însă, nu a fost acceptată de premierul României, Marcel Ciolacu. Vor exista taxe mai mari pentru micro-întreprinderi, considerate de oficialii europeni adevărate paradisuri fiscale, iar impozitarea progresivă va fi implementată în anul 2025. De asemenea, vor fi eliminate facilitățile fiscale pentru IT, construcții, dar și pentru industria alimentară. De la 1 ianuarie vor crește accizele pentru tutun și alcool. Prin toate aceste măsuri, anul viitor vor ajunge 38 de miliarde de lei la bugetul de stat, dintre care 10 miliarde pentru reforma bugetară, 20 de miliarde pentru eliminarea acestor facilități fiscale, iar 8 miliarde din planul de reducere a evaziunii fiscale."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Marcel Ciolacu, după negocierile de la Bruxelles: "Nu sunt de acord să creștem TVA peste 19%." Comisia Europeană ne cere măsuri mai dure pentru reducerea deficitului