Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ciolacu, după discuţiile cu Comisia Europeană despre majorarea TVA: "Nu a fost o zi normală". Premierul s-a întors de la Bruxelles la clasa "economic"

Veşti proaste de la Bruxelles. Nici Marcel Ciolacu nu a convins Comisia Europeană că pachetul de taxe şi impozite este suficient pentru a acoperi gaura bugetară. Cea mai rapidă metodă de a strânge bani ar fi creşterea TVA, scenariu considerat inacceptabil de Guvern.

de Florentina Lazăr

la 02.09.2023 , 08:32

"Am anunțat foarte clar că eu nu sunt de acord, ca prim-ministru al României, să creștem cota de TVA peste 19%", a declarat Marcel Ciolacu. Un lucru care ar duce din nou la o creștere a inflației și o scădere a creșterii economice, a explicat premierul. România și-a asumat prin legea bugetului o țintă de deficit de 4,4% din PIB, iar Marcel Ciolacu a mers la Bruxelles pentru a o convinge pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și pe șefa PNRR, Celine Gauer, să accepte un deficit bugetar de peste 5% din PIB, dar fără sancțiuni financiare și fără blocarea fondurilor europene.

Marcel Ciolacu s-a întors în ţară cu avionul, la clasa economy

Premierul Marcel Ciolacu pare că a găsit înţelegere de la oficialii europeni şi asta deoarece Comisia Europeană va sprijini un deficit bugetar mai mare. Şi asta, în contextul în care ţara noastră a avut cheltuieli în ultimul an acordat Republicii Moldova, dar şi Ucrainei. Vorbim de un procent de 3% de deficit bugetar. Însă, vor trebui luate măsuri mai dure, au insistat oficialii europeni. "Anul acesta, România nu poate veni cu un deficit mai mare de 6,2% şi nu poate veni cu un deficit micşorat mai puţin de 0,5%. Vorbim despre scoaterea unor excepţii din codul fiscal. Nu poţi fi un bugetar de lux şi să primeşti şi norme de hrană şi tichete de vacanţă", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Vezi și

Premierul a mai spus că în discuțiile cu liderii europeni s-a convenit asupra "flexibilității de a veni cu un nou plan în ceea ce privește deficitul României". "Sunt două lucruri importante. Faptul că nu se mărește TVA-ul peste 19% și nu se modifică TVA-ul în ceea ce privește produsele alimentare și medicamentele. Acum, dacă la cluburi nu mai este TVA 5%, ci este 19%, presupun că nu este o nenorocire", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. Vor exista taxe mai mari pt microînteprinderi, considerate de oficialii europeni adevărate paradisuri fiscale. Iar impozitarea progresivă va fi implementată în anul 2025. De asemenea, vor fi eliminate facilităţile fiscale pt IT, construcţii şi industria alimentară. Iar de la 1 ianuarie vor creşte accizele la tutun şi alcool.

Premierul s-a mai întâlnit, ieri, la Bruxelles, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, dar şi cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. "Aş vrea să mulţumesc tuturor liderilor europeni pt susţinerea necondiţionată, atât directă, cât şi publică pt aderarea României la Spațiul Schengen. Nu a fost o zi normală", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. După maratonul de întâlniri cu liderii europeni, Marcel Ciolacu s-a întors în ţară cu avionul, la clasa economy. Şi el, dar şi membrii delegaţiei care l-au însoţit, şi-au purtat singuri bagajele prin aeroporturi.

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Ciolacu, după discuţiile cu Comisia Europeană despre majorarea TVA: "Nu a fost o zi normală". Premierul s-a întors de la Bruxelles la clasa "economic"