Antena Meniu Search
x

Video Liderii PNL, ultimatum după ce au ajuns "ruda săracă" de la guvernare, iar Ciucă un subordonat al lui Marcel Ciolacu: "Rupem căruţa"

Coaliţia de guvernare stă pe un butoi cu pulbere. Noile taxe şi impozite ar putea fi scânteia care să provoace ruperea coaliţiei. Premierul Marcel Ciolacu a ameninţat cu alegeri anticipate, iar astăzi a venit replica PNL. Liberalii vorbesc tot mai serios despre ieşirea de la guvernare dacă PSD va lovi mediul privat cu taxe şi impozite noi. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 04.09.2023, 19:32

Vezi și

Majorările de taxe si impozite au turnat gaz pe foc în Coalitia de guvernare. După două zile de sedinte tensionate, liderii PNL au fost de acord: Guvernul Ciolacu să îşi asume răspunerea pentru pachetul de măsuri fiscale. Au pus, totuşi, condiţii clare, pe care PNL le consideră linii roşii în negocierile cu PSD. 

Nicolae Ciucă, preşedinte PNL: Nu cred că nu vom ajunge să nu convenim pe aceste linii roşii. Cu toţii înţelegem care ar fi impactul pentru mediul de afaceri dacă ne ducem doar pe măsuri fiscale, fără să luăm în calcul componenţa de reducere a cheltuielilor bugetare. 

Ce măsuri susţin liberalii şi cu ce nu sunt de acord

Liberalii susţin cota unică de impozitare şi resping taxarea progresivă, dorită insistent de liderii PSD. În plus, PNL nu va accepta eliminarea cotelor reduse de TVA. Liderii PNL nu sunt de acord nici cu taxa pe proprietăţile de lux care depăsesc 500.000 euro şi vor cere în Coaliţie eliminarea supra-taxării contractelor part-time.

Pe acelaşi subiect

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL: 8% impozit pe dividende este suficient. Nu suntem de acord cu scăderea plafonului la microîntreprinderi, trebuie să rămână la 500.000 euro. 

Liderii PNL l-ar fi pus la zid pe Marcel Boloş

În spatele uşilor închise, liderii PNL l-au pus la zid pe Marcel Boloş. I-au cerut ministrului de Finanţe să prezinte în detaliu toate măsurile fiscale care ar afecta mediul privat - măsuri despre care liderii PNL spun că nici măcar nu ştiau. Acestea au fost negociate în cerc restrâns, la vârful Coaliţiei, fără să fie dezbătute în partid.

Marcel Boloş, ministru de Finanţe: La Bruxelles s-a prezentat planul de măsuri fiscal bugetare aşa cum a fost el agreat la nivelul Coaliţei. 

Reporter: Aţi putea să renunţaţi la impozitul de 5% şi 9%?

Marcel Boloş, ministru de Finanţe: Pentru români nu ar fi un lucru bun, PNL luptă să protejeze oamenii şi mediul de afaceri. 

Lider PNL: "PSD ori înţelege asta, ori rupem căruţa şi gata!

Pe plan politic, liberalii vor să rupa relaţia cu PSD. Mai mulţi lideri cu influenţă au propus ieşirea PNL de la guvernare, dacă PSD va insista cu măsuri fiscale care afectează direct companiile şi electoratul de dreapta. "PNL trebuie să fie pe picior de egalitate cu PSD, nu ca o rudă săracă, nu ca nişte toleraţi la masa Coaliţiei. PSD ori înţelege asta, ori rupem căruţa şi gata! (...) Liderii noştri şi-au pierdut răbdarea şi nervii", a spus unul dintre liderii PNL pentru Observator.

Nicolae Ciucă, preşedinte PNL: Faptul că am discutat, faptul că sunt dezbateri în partid arată că suntem un partid viu. Asta cu garanţiile... vreţi să garantez eu acum? Pentru partid garantez orice, pentru oamenii din partid nu putem să garantăm. 

Florentina Lazăr, reporter Observator: Liderii PNL îi reproşează lui Nicolae Ciucă faptul că ar fi subordonatul lui Marcel Ciolacu și că nu reacționează la atacurile lansate de PSD. 

Opoziţia a anunţat că va depune o moţiune de cenzură dacă Guvernul Ciolacu va majora taxe şi impozite, în loc să taie din cheltuielile prea mari ale Statului. Matematic USR, AUR si Forţa Dreptei nu au voturile necesare pentru a dărâma Guvernul, dar soarta Coaliţiei depinde de poziţia PNL. Surse politice spun că mai mulţi senatori şi deputaţi PNL ar fi dispuşi să voteze moţiunea dacă PSD va insista cu măsuri care ar lovi clasa de mijloc şi mediul privat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri politice » Liderii PNL, ultimatum după ce au ajuns "ruda săracă" de la guvernare, iar Ciucă un subordonat al lui Marcel Ciolacu: "Rupem căruţa"