Epoca risipei a apus: Cum plănuiesc marile lanțuri de magazine din România să economisească energie
În cursa pentru economisirea energiei intră şi marile magazine. Un important lanţ de supermarket-uri a anunţat că reduce programul de lucru, în timp ce alţi retaileri investesc în echipamente eficiente energetic. Schimbă becurile, înlocuiesc aparatele de climatizare, montează senzori de mişcare şi cumpără echipamente frigorifice care consumă mai puţin.
De Mădălina Chiţac la 24.09.2022, 20:10Angajaţii Lidl s-au apucat deja să modifice panourile cu programul magazinelor. Programul va fi redus de luni, 26 septembrie.
Mădălina Chițac, reporter Observator: Pentru a plăti mai puțin la energie, cel mai mare lanţ de magazine din ţară, după cifra de afaceri, a decis să îşi scurteze programul. Astfel că, de luni şi până sâmbătă, vorbim despre un program redus cu o oră şi jumătate. Adică magazinele vor deschide la 7.30 dimineaţa şi vor închide seara, la ora 21. Duminică programul se reduce cu două ore. Magazinele vor deschide la 8 şi vor închide la 19.
Şi nu e singurul retailer care ia măsuri pentru reducere consumului de energie. Şi lanţul Cora pregăteşte schimbări.
Camelia Popescu, reprezentant magazin: Trecerea pe iluminat LED la nivelul întregii reţele de hypermarketuri, eficientizarea consumului în zona de brutărie, gastronomie, zona noastră de producţie. Achiziţionarea de mobilier frigorific nou, modern, care consumă mai puţină energie.
- Ideile autorităţilor pentru a face economie iarna: spălat mai rar pe mâini şi străzi iluminate doar pe o parte
- Marile magazine testează soluţii pentru a reduce factura la curent: Program mai scurt, becuri economice, cuptoare...
- Lidl reduce programul magazinelor pentru a face economie de curent. Noul orar de funcţionare
Micii comercianţi încearcă şi ei să facă faţă facturilor uriaşe la energie
Cătălin Scarlat are, în Capitală, cinci magazine alimentare.
Cătălin Scarlat, administrator magazin: Penultima lună, mai mult de 38.000, probabil cu regularizare, luna asta a fost 26.000. Comparativ cu anul precedent, când a fost undeva la vreo 18.000 de lei.
Aşa că acum e obligat să reducă din consum.
Cătălin Scarlat, administrator magazin: Am zis că întotdeauna o să am aceste becuri aprinse. Şi ştiind că sunt consumatori mari, de câte ori s-a ars câte un bec, am renunţat să-l mai schimb, urmând să înlocuiesc toată zona asta cu orice altceva. N-o să mai ţinem temperatura scăzută la frigiderele de băuturi.
Alt magazin, aceleaşi probleme.
Ramona Vulpe, reprezentant magazin cosmetice: Am schimbat toate becurile cu becuri LED, care au un consum redus şi ne ajută să economisim energie. Am instalat întrerupătoare inteligente care funcţionează cu senzori şi care opresc automat lumina în spaţiile care nu sunt folosite, acolo unde nu este mişcare.
Băncile din România, la fel ca cele europene, încep să treacă şi ele la programe de economisire a energiei
Cătălin Ioniţă, reprezentant bancă: Înlocuirea sistemelor de aer condiţionat şi de centrale care consumă mai puţină energie. Instalarea de senzori crepusculari, acei senzori care luminează în funcţie de condiţiile de iluminat de afară sau din interior. Programatoare de funcţionare pentru semnalistica exterioară, astfel încât aceasta să fie folosită cât mai juducios posibil.
În perioada următoare, am putea vedea schimbări în toate magazinele din ţară.
George Bădescu, AMRCR: Măsurile vor fi luate de fiecare reţea în parte. Vor încerca să afecteze cât mai puţin relaţia cu consumatorul, acesta rămânând să aibă un acces permanent şi rapid la produsele de bază.
Asociaţia Marilor Reţele Comerciale cere Guverului să includă supermarket-urile și hipermaket-urile în ordonanța privind plafonarea prețului la energie.