Antena Meniu Search
x

Video Ideile autorităţilor pentru a face economie iarna: spălat mai rar pe mâini şi străzi iluminate doar pe o parte

În frig şi întuneric ca în comunism. Aşa se anunţă iarna aceasta pentru mulţi dintre noi, pentru că ordinele guvernanţilor sunt clare - economie la sânge. Concret, primarii au şi luat măsuri: pe străzi vor fi aprinse mai puţine becuri, iar în instituţii se va da căldură cu porţia, inclusiv în şcoli şi spitale. Deocamdată, edilii nu ştiu ce efect vor avea măsurile şi cu cât le vor scădea facturile, dar se tem că altfel nu vor avea bani să le plătească.

de Redactia Observator

la 24.09.2022, 08:40

Vezi și

România a intrat în cursa austerităţii, iar Guvernul vrea economie cu orice preţ. Neoficial, a trasat câteva reguli şi le-a trimis în teritoriu. "Nu are sens să ţii lumina aprinsă într-un birou care beneficiază de lumină naturală, nu are sens să ţii lumina aprinsă într-un birou în care nu sunt angajaţi, chiar dacă nu mai există lumina zilei. De asemenea, dacă sunt foarte multe becuri aprinse în birou, se poate face o economie doar dacă renunţăm să le mai aprindem pe toate", susţine Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Angajaţii MAI, sfătuiţi să se spele pe mâini mai rar

Ministerul de Interne a trimis deja o comunicare internă în instituţie prin care angajaţii sunt sfătuiţi să se spele mai rar pe mâini şi să aprindă becurile cât mai puţin. "Absolut toți miniștrii mai au la dispoziție doar câteva zile până când trebuie sa depună aici, la Secretariatul General al Guvernului, rapoartele prin care prezintă măsurile de reducere a consumului de energie. În paralel, primarii cer o noua discuție cu premierul Nicolae Ciucă. Și asta pentru că foarte mulți edili s-au plâns de faptul ca nu vor avea bani să își plătească facturile la iarnă și vor fi nevoiți sa ia măsuri drastice", spune Mădălina Pîrvu, reporter Observator.

Până atunci, însă, primarii s-au pus pe treabă. "Este nevoie să facem economii pentru că va fi o iarnă grea. Să nu avem în clase mai mult de 20 de grade, să nu avem clase care se încălzesc la 25 de grade şi lăsăm geamurile deschise", declară Adrian Teban, președintele Asociației Oraşelor. 

Pe acelaşi subiect

Soluții de criză în România. Ce variante au găsit edilii marilor orașe

La Carei, în Satu Mare, angajaţii primăriei nu vor avea mai mult de 18 grade în birouri. "Sunt 18 grade. Părarea mea este că e acceptabil! Colegii mi-au spus că dacă şi săptămâna viitoare va fi la fel de frig, măcar dimineaţa două ore să meargă încălzirea", povesteşte primarul. Între timp, un pulover în plus e soluţia de avarie. "Aceste facturi, dacă vor veni, nu o să le putem plăti. Când va fi mai rece, 2-3 ore pornim căldura. Ce ar însemna pentru primăria Carei nişte facturi mari? N-am primi salarii", a precizat Eugen Kovacs, primarul din Carei.

Mai puţine grade în termometru sunt şi în şcoala din oraş. "Dăm căldură dimineaţa de la ora 5, până undeva în jurul orei 10. Programul se va prelungi în funcţie de temperaturile de afară", arată Mihaela Nuna, Liceul Tehnic "Iuliu Maniu".

Şi evenimentele culturale trebuie organizate tot în funcţie de noile reguli. "Am încercat să grupăm evenimentele într-o singură locaţie. S-a ales castelul din centrul oraşului. Va trebui să ne revizuim programele pe care le avem pregătite", mărturiseşte Dragoș Georgescu, manager Castelul Karolyi. "Ar trebui ca iluminatul public să fie lăsat. Se pot întâmpla multe în întuneric", crede, însă, un localnic.

Aceleaşi măsuri s-au luat şi în Călăraşi. Căldură puţină şi cu porţia, chiar şi în şcoli şi spitale. "Noaptea am zis să coborâm temperatura în toate clădirile la 15 grade, iar dimineaţa la ora 5 să vină să mărească temperatura la 20 de grade. Să nu ne trezim că e prea cald şi deschidem fereastra. Este păcat să ne batem joc de bani. Pe viitor să schimbăm centralele termice, să economisim cel puţin 20%", spune Marius Dulce, primarul din Călăraşi.

"Este foarte important să fim la şcoală. Să nu ajungem în situaţia în care să învăţăm online. Nu cred că este cazul să se strângă lucrurile atât de tare, încât să fie un pericol pentru sănătatea copiilor", este de părere Adriana Constantina, director şcoală Nicolae Titulescu Călăraşi. "Mânuţele lor îngheaţă pe stilou", adaugă un părinte.

Şi Moldova a intrat în nouă eră a economiei. Se stinge lumina pe cele mai importante clădiri din oraş. Când bate ceasul miezul nopţii, Primăria, Palatul Culturii ori Mitropolia se scufundă în beznă. Iluminatul arhitectural este oprit. "Urmărim consumul inutil. Încălzirea sălilor de sport să se facă doar pe perioada zilei, nu a nopţii. Sălile de curs care nu funcţionează sau s-au terminat orele, să nu fie încălzite. Nu mai avem bani să susţinem decalajul de preţuri dintre anul trecut şi anul acesta", a declarat Mihai Chirica, primarul din Iaşi.

"Constat că termenul de eficienţă energetică este încă înţeles greşit în România. Nu înseamnă că suntem eficienţi energetic dacă nu ne spălăm sau că suntem eficienţi energetic dacă facem duş câte doi. Eficienţa energetică e atunci când avem acelaşi grad de confort, dar cu resurse consumate mai puţine", comentează Adrian Vintilă, FEL România.

În Oneşti, primarul a dus economia şi mai departe. A decis ca principalele bulevarde să fie iluminate doar pe o parte, iar pe stâlpii cu două lămpi să funcționeze doar una.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Ideile autorităţilor pentru a face economie iarna: spălat mai rar pe mâini şi străzi iluminate doar pe o parte