"Este foarte bună. Se justifică diferenţa." Investiția de 400.000 de euro în agricultură cu care Cosmin a dat lovitura
Agricultura a intrat în era hi-tech. Tot mai mulți fermieri investesc în drone și tractoare de ultimă generație pentru a obţine culturi performante. Cu ajutorul anumitor softuri sau programe, fermierii reduc risipa de îngrășământ şi cresc productivitatea plantelor. Există soluţii şi pentru păstrarea carbonului și a apei din sol.
De Alin Stan la 25.10.2023, 20:45Cosmin Nicolae are peste o mie de hectare de teren cu cereale în Buzău, dar a investit mult şi în tehnologie. De pildă dronele care pulverizează insecticide.
Cosmin Nicolae, fermier: "Drona este foarte ok. Cunosc principiile. Am una mai mică, dar asta este specializată pentru agricultură, clar. Un echipament costă 20.000 de euro, de genul acesta, dacă îţi iei o autopropulsată, costă 400.000 de euro. Este foarte bună. Se justifică diferenţa."
Fiecare dronă poate cântări zeci de kilograme cu tot cu rezervor, însă softul folosit le face uşor de manevrat.
Alin Stan, reporter Observator: "Tehnologia a evoluat destul de mult în ultima perioadă. Astfel, au apărut aceste drone menite să uşureze munca fermierului român. Avem aici o dronă destul de mare. Are aproximativ 78 de kilograme şi ne ajută la tratarea plantelor. O putem folosi destul de uşor, cu ajutorul acestei telecomenzi şi nu avem nevoie de acces la internet."
Marius, distribuitor: "Avem una dintre cele mai mari drone din România. Are o capacitate de 30 de litri care ne ajută să acoperim o suprafaţă de 3 hectare. Punctul forte pe care eu îl văd în folosirea acestor echipamente este de departe economisirea tratamentelor."
Cum mai pot fi folosite dronele în agricultură?
Invenţiile din ultima perioadă au dus inclusiv la crearea unor soluţii care să menţină apa în sol sau să scaneze cu ajutorul sateliţilor suprafeţele de teren.
Marius, distribuitor: "Putem crea o hartă, ne poate spune gradul de vegetaţie al culturii, ne poate spune unde sunt problemele în cultura respectivă. Harta se trimite într-un cloud."
Andrei Dumitrescu, producător substanţe: "Există 2 produse pe care le folosim cu aplicare foliară. Ce fac ele este să evapore traspiraţia. Astfel, planta nu va mai pierde prin transpiraţie o cantitate foarte importantă de apă. Mai există 2 produse care ajută dezvoltarea rădăcinii şi neutralizează sărurile din sol, astfel planta beneficiază de fiecare rezervă de apă pe care o are la dispoziţie."
Tehnologia a pătrns şi în fermele de animale
Mihai Rognean, producător: "Un robot de spălare pentru fermele de pui, dar şi pentru fermele de suine. Este un robot care se programează în funcţie de tipul adăpostului. Practic, putem să configurăm pentru orice tip de adăpost. Robotul Team Move are rolul efectiv de a mişca efectivele de păsări în vederea cresterii productivităţii, îmbunătăţeşte calitatea vieţii animalelor."
Cererea pentru dispozitive inteligente în agricultură a crescut în ultimii ani cu 50%.