Video Motivul pentru care mulți localnici din Gorj au renunțat la agricultură: "S-a furat tot ca de obicei"
De toanele vremii depind şi agricultorii. Ei,mai mult ca noi... Şi mergem astăzi în cea mai mare comună din Gorj a cărei carte de vizită e... varza. Varza aceea gustoasă de toamnă pe care noi orăşenii o vânăm în pieţe la preţuri... mai mari sau mai mici. În Băleşti, recolta a fost chiar bună în acest an, în ciuda secetei şi a neajunsurilor. Un izvor, încă nesecat, i-a ajutat pe localnici să ude culturile toată vara. Au avut pe câmp sisteme de irigaţii, dar după Revoluţie au fost furate bucată cu bucată. Motiv pentru care mulţi localnici au renunţat la agricultură. Şi e tare păcat.
Se vinde la toate porţile, din căruţe, din roabă ori de pe bancă. În localitatea Băleşti, din Gorj, ştii sigur când e timpul ca varza să fie pusă la murat.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Cine cumpără direct de la sursă iese mai câştigat. Producătorii vând varza cu trei lei bucata, dar în funcţie de cantitate preţul poate fi negociat.
Producător în plantaţie: Ia uitaţi, s-a făcut excelentă.
Nea Ion cultivă varză de când se ştie. Şi duce şi acum mai departe tradiţia familiei. În acest an a pus zece mii de fire de varză. Şi a aşteptat.
- Doi săteni aveau o cultură de canabis de 10 milioane de lei într-un câmp din Neamţ. "Am zis că pune roşii,...
- Românii şi italienii se întrec în pregătirea celei mai bune pizza. Vedetele sunt pizza cu caracatiţă sau cea...
- SURSE: Cum au scăpat poliţiştii din Gorj un interlop periculos, deşi aveau echipaje parcate în faţa blocului....
Vechile sisteme de irigaţii nu mai pot fi resuscitate, spune edilul din Băleşti
Ion Holt, producător varză: Se face mai puţină. 6-7000, cum dă Domnul. Noi avem izvoarele şi avem apa aici, avem cu ce. Noroc, că altfel nu am face nimic
Iar producătorii din Băleşti se roagă... să fie bine. Odinioară, zona era renumită pentru recolta bogată de varză de toamnă. Avea sisteme de irigaţii. Acum a dispărut tot.
Gheorghe Mălăianu, producător varză: Avem pompe pe benzină. Nici n-o pui dacă nu ai apă. Se punea şi încolo, la Băleşti, dar nu mai curge. A secat, Venea, prin cădere, apa din Jiu. Erau canalizări, dar s-a furat tot ca de obicei.
Vechile sisteme de irigaţii nu mai pot fi resuscitate, spune edilul din Băleşti. Iar bani pentru altele noi nu sunt.
Mădălin Ungureanu, primar Băleşti: Vorbim de foraje de mare adâncime, foraje care consumă energie electrică. Nimeni nu are curajul să facă o astfel de investiţie pentru că este, în primul rând, foarte mare.
În lipsa soluţiilor interne, autorităţile încearcă să aducă măcar turişti interesaţi să cumpere marfa localnicilor. În fiecare an, la sfârşit de octombrie, în Băleşti este organizat un festival dedicat verzei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰