Antena Meniu Search
x

Video Seceta îi aduce pe fermieri la sapă de lemn. Investițiile făcute pe sute de hectare din Vaslui, pierdute pentru al treilea an consecutiv

Semne bune anul... n-are pentru fermierii din Vaslui. După ce au investit mii de euro pentru culturile de cereale, seceta pare să le strice planurile agricultorilor. În lipsa ploii ogoarele s-au pârjolit, iar culturile de rapiţă, grâu şi orz sunt grav afectate. Este al treilea an, consecutiv, în care producţiile de pe sute de hectare se duc pe apa sâmbetei.

de Redactia Observator

la 17.10.2023, 09:57

Vezi și

În plină campanie de însămânţare de toamnă, seceta îi pune pe agricultori la grea încercare. 

Marin Mureşan, inginer Agroind Berezeni: "Am semănat vreo 540 de hectare de rapiţă, care suferă din cauza secetei prelungite. E într-o stare de latență totală. Nu creşte. Nu vegetează."

Vasile Puiu, fermier: "Începem să întoarcem ceea ce am semănat până acum. Fiind vorba despre cultura de rapiţă, care am semănat-o şi nu a apucat să răsară. Deja este foarte târziu pentru această cultură."

Nici pentru culturile de grâu şi orz fermierii nu au speranţe. 

Pe acelaşi subiect

Vasile Puiu, fermier: "Deci efectiv nu se poate ara. Noi am încercat cu utilaje din acestea mai performante, dar nici cu acestea nu facem faţă. Pământul este foarte uscat."

Irigațiile, o soluție prea scumpă pentru fermierii din Vaslui

Soluţia ideală este un sistem de irigare, însă... costurile sunt uriaşe. 

Vasile Puiu, fermier: "Chiar dacă au făcut șase - opt tone de porumb la hectar, le acoperă doar cheltuielile de producţie, fără niciun fel de profit." 

Ioan Brad, fermier:"Dacă punem cheltuială care a fost făcută, cu investiţia şi preţul energiei, este foarte mare. Dacă adună toate cheltuielile şi ce se obține tot pe zero."

Fermierii sunt la un pas de sapă de lemn.

Ioan Brad: fermier: "Mulţi dintre colegii mei, cred că sunt şi în faliment, dar ei totuşi mai speră la picătură de oxigen."

Marin Mureşan, inginer Agroind Berezeni: "Din păcate, am avut parte un an, din toate punctele de vedere, nefavorabil, atât climatic, cât şi din punct de vedere al preţurilor."

Este al treilea an consecutiv, în care sute de hectare de cereale se duc pe apa sâmbetei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Seceta îi aduce pe fermieri la sapă de lemn. Investițiile făcute pe sute de hectare din Vaslui, pierdute pentru al treilea an consecutiv