EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Atenţie la vopseaua de ouă pe care o cumpăraţi. Multe din cele care se găsesc în supermarketuri sunt pline de aditivi periculoşi pentru sănătate. La fel de nocive sunt şi ouăle gata vopsite pe care le cumpărăm din magazine. Specialiştii ne sfătuiesc să ne îndreptăm către vopseaua bio, chiar dacă e mai scumpă, iar culoarea nu e atât de spectaculoasă.
De Mădălina Chiţac la 23.04.2024, 20:02Pentru un ou s-a folosit vopsea naturală, pentru celălalt vopsea clasică. Cel care arată mai bine a fost colorat cu o substanţă cumpărată din supermarket care a costat 10 lei.
Fabius Antal, nutriţionist: Avem undeva la 13,14 E-uri. Din care vreo 6 sunt interzişi în multe ţări din UE. Încă vreo 4-5 pot să producă alergii şi reacţii adverse la copii.
Vopseaua naturală are un preţ dublu
Vopseaua naturală, care conţine doar coloranţi alimentari, a avut un preţ dublu: 20 de lei. Dar specialiştii spun că avem în faţă un ou de Paşte mai sănătos.
- Alimentele alese de tot mai mulţi români în perioada Paştelui. Numărul comenzilor online a crescut cu 25% faţă...
- Prima de Paşte 2024: câţi bani primesc angajaţii în plus de sărbători. 7 din 10 companii vor oferi beneficii...
- Cât costă o noapte de cazare într-un hotel de 3 stele vs. un apartament, pe litoral, de 1 Mai. Peste 80.000 de...
Fabius Antal, nutriţionist: Chiar dacă nu arată oul cum am vrea să arate. Tehnic vorbind, noi nu mâncăm. Nu ar trebui să consumăm. Dar să-mi spună mie cineva că n-a consumat un ou de Paşte şi să fie cu zero culoare. A trecut vopseaua prin coajă, aici se vede foarte clar. Şi cam aşa arată un ou.
Trebuie să ne ferim de liste lungi cu E-uri
Ar trebui să alegem vopseaua pentru ouă, în primul rând, în funcţie de ingredientele de pe etichetă. Dacă lista cu E-uri e lungă, mai bine ne ferim de acel produs.
Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons: Să aibă cât mai puţini aditivi, coloranţi şi conservanţi. Pe masa de Paşte putem să ajungem la 150, 175 de aditivi.
Mădălina Chiţac, reporter Observator: În supermarketuri găsim diverse sortimente de vopsea pentru ouă. Preţurile încep de la 50 de bani, atât dăm peste un astfel de plic cu care putem să vopsim 10 ouă. Şi ajung până la 20 de lei, o astfel de cutie care are 4 culori.
Contează şi locul de unde cumpărăm colorantul
Pe lângă etichetă, contează şi locul de unde cumpărăm colorantul.
Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons: Să fim atenţi să cumpărăm vopsea alimentară. Nu cumpărăm vopsea de maşină, nu cumpărăm vopsea de garduri sau ne-a adus un prieten, că are luciu mai mare, nu ştiu ce vopsea de la o tinichigerie. Fiindcă ne-ar putea afecta foarte grav sănătatea. Nu o cumpărăm vrac, nu cumpărăm acea vopsea care este neinscripţionată în limba română şi solicităm bonul fiscal.
Mădălina Chiţac, reporter Observator: Găsim în magazine şi ouă gata vopsite. Preţul unei astfel de cutii care conţine 10 ouă colorate este de 26 de lei. Dar dacă le cumpăraţi, fiţi atenţi la etichetă şi la ce ingrediente conţine vopseaua respectivă.
Cea mai ieftină şi sănătoasă varianta e să vopsim ouăle ca pe vremuri. Cu sfeclă roşie sau coji de ceapă.