Femei de succes în IT şi domenii tehnice: "Au cele mai bune rezultate". Decalajul salarial în România, în favoarea bărbaţilor
Facultăţile tehnice nu mai sunt domeniul aproape exclusiv al bărbaţilor. Dacă altădată Politehnica era mai degrabă căutată de bărbaţi, acum procentul de femei depăşeşte 70 la sută pentru domenii ca inginerie chimică, ştiinţa materialelor sau IT. Iar dacă egalitatea e mai uşor de obţinut la înscrierea la facultate, nu la fel e şi când vine vorba de salarizarea după angajare.
De Mădălina Iacob la 25.03.2022, 20:31"Fetele de la Poli sunt şi ele băieţi de treabă! Mi se pare foarte reală toată treaba asta, pentru că suntem înconjurate de băieţi", râde Selda, ingierie medicală. Dar nu sunt deloc deranjate de asta. Vorba despre fetele de la Politehnică nu se mai potriveşte acum, de când sexul frumos e mult mai bine reprezentat în băncile din amfiteatre.
"Am ales să fiu inginer în principal pentru că sunt o fire destul de autoritară, cred că ştiu să îmi impun regulile şi nu prea mă las ghidată de ceilalţi. Mi-am imaginat că o să fie greu", povesteşte Gabriela Nica, studentă ingineria alimentelor. "La mine la facultate suntem jumi-juma, nu ne-am luptat contra băieţilor. Noi gândim mai tehnic şi mai practic", spune Bianca, ingnerie chimică.
Tot mai multe fete aleg Politehnica
"Peste 30 de mii de studenţi, dintre care, doamnelor şi domnilor, 48 la sută fete - ceea ce în generaţia mea nu exista", anunţă Mihnea Costoiu, rector Politehnică. 71 la sută dintre studenţii de la Chimie din Universitatea Politehnică sunt fete. Procentele depăşesc 70 la sută la inginerie medicală şi 60 la sută la antreprenoriat. La Electronică, 35% dintre studenţi sunt fete. "Majoritatea sunt mai implicate decât băietii, mai ales din punctul de vedere al tehnologiei. Vin cu multe propuneri în domeniu", crede un băiat.
- Meseria care va deveni cea mai căutată în următorii 10 ani. Salariile pentru debutanți încep de la 1000 de euro
- Lucian a renunţat la job ca să facă o meserie de care mulți fug. Comenzile pe care le primeşte acum cresc de la...
- Cele mai căutate şi mai bine plătite meserii din România. Companiile care oferă de la 10.000 de lei în sus
"Ingineria medicală este la mare căutare în rândul fetelor, ingineria biotehnică, ştiinţa materialelor. Şi IT-ul, care în ultima perioadă a crescut foarte mult, 10 procente", afirmă Gabriel Petrea, director Politehnică.
Femei de succes în IT. "Au cele mai bune rezultate"
Companiile de IT se laudă cu rezultatele angajatelor din domeniu. 4 din 10 femei sunt angajate în companiile tech din România. "Avem în principiu jumătate-jumătate, când e vorba despre participanţii la cursuri, dar în final femeile au cele mai bune rezultate. Cel puţin 50%-50% femei-bărbaţi, acum creştem numărul femeilor angajate pe poziţii de conducere", spune Frank Nagorschel, director companie de software.
Organizarea şi inteligenţa emoţională le ajută să facă faţă cu brio situaţiilor de criză.
Decalajul salarial în România
Chiar dacă statisticile oficiale ne arată că România are un decalaj salarial de bază de doar 3 la sută, studiile arată contrariul. În realitate, decalajul a ajuns la 23 la sută în favoarea bărbaţilor, iar dacă ne uităm la bonusuri, procentul depăşeşte 30 la sută. Dar cuantumul salariilor trebuie aliniat la locurile de muncă din aceleaşi domenii din străinătate. Un inginer câştigă de trei ori mai puţin în România faţă de alte ţări din Uniunea Europeană.