Fermierii ar putea beneficia de o primă de 70.000 de euro pentru instalarea noilor sisteme de irigare. Programul permite irigarea unui singur hectar de culturi
Seceta cu care mulţi fermieri s-au confruntat în ultimii ani a atras, în sfârşit, atenţia autorităţilor. Ministrul Agriculturii a mers ieri în Oltenia ca să prezinte un sistem de irigare prin picurare, alimentat solar. Sistem care ar trebui să salveze recoltele. Scopul este irigarea a 5000 de hectare de teren agricol. Doar că la nivel naţional, aproximativ 7 milioane de hectare, adică aproape o treime din teritoriul țării, se află în risc de deșertificare. Regiunile cele mai expuse sunt sudul Câmpiei Române, Dobrogea şi sudul Moldovei
De Redactia Observator la 28.05.2023, 12:08Primul modul din noul sistem, adus din Israel, a fost pus în funcțiune în Bechet și alimentează cu apă o cultură de pepene. Apa este extrasă dintr-un puț forat și este depozitată într-un container din care se pompează mai apoi pe furtunuri și asigură irigarea culturilor prin picurare.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: Un modul în care să facem cât mai puțin consum de apă și să avem independentă energetică.
Cei care vor să implementeze sistemul au posibilitatea de a primi un ajutor cu o valoare de aproape 70 de mii de euro primă de instalare.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: Programul pentru tinerii fermieri care înseamnă pentru noi obiectiv de investiții pentru 5000 de fermieri.
- Ratele exagerate, în vizorul ANPC. Românii pot trimite plângeri la adresa băncilor pe o adresa mail special creată
- Reacţia unei cliente când vede cât a ajuns să coste un pui de ţară. ''Obrazul subţire cu cheltuială se ţine''
- Șeful Renault critică trecerea la normele Euro 7: Impiedică tranziția către vehiculele electrice
Programul va acoperi la început doar un hectar din recoltă
Adică o cincime din numărul fermierilor care au cerut sprijin numai în programul tomata. În plus:
Cristina Oprea, reporter Observator: În primă fază fermierii pot să acceseze programul pentru a-şi iriga un singur hectar de culturi. Pentru cei care cultivă suprafețe mari este doar o picătură într-un ocean iar în lupta cu deşertificarea, investițiile în irigaţii vor trebui făcute tot din buzunarul propriu.
Producătorul care beneficiază de modulul demonstrativ spune că este mulțumit până acum. Mai ales că poate fi controlat de la distanță și permite dozarea cantității de apă.
Măgureanu Petrică, preşedintele cooperativei Hambare Pline: Este un lucru bine făcut, bine pus la punct. Ne poate reduce cheltuiala undeva la 60 %, plus timpul care valorează foarte mult.
Proiectul prevede și amplasarea în câmp a unui container cu temperatură controlată, în care producătorii își pot depozita temporar recolta.
Cât costă un astfel de sistem?
Cătălin Cazan, reprezentant firmă de instalare: 8 mii de euro pentru sistemul de irigaţii şi 9 mii de euro pentru frigider.
Adrian Popa directorul DAJ Dolj: Este un depozit cu o dimensiune de 6 pe 2,5 metri, circa 20 de tone. E un depozit de prerăcire pentru ca marfa, stiţi care e problema la toţi retailerii, marfa să ducă la o anumită temperatură.
Potrivit celui mai recent raport de mediu, o treime din teritoriul României, adică aproximativ 7 milioane de hectare şi 40% din suprafaţa agricolă se află în zone cu risc de deşertificare.