Video Reacţia unei cliente când vede cât a ajuns să coste un pui de ţară. ''Obrazul subţire cu cheltuială se ţine''
Carnea de pui sau de găină, crescută ca pe vremea bunicilor, a devenit o delicatesă pe care tot mai puţini români şi-o permit. Mai gustoasă şi mai sănătoasă, după cum spun cei care o consumă, carnea de pasăre de ţară costă mai mult anul acesta, cu aproape 20 de procente. Crescătorii de păsări au fost nevoiţi să-şi scumpească marfa din cauza costurilor ridicate la furaje. Chiar şi aşa însă, cumpărători există, în special cei care sunt atenţi la calitatea produselor pe care le consumă.
E de ajuns să cumperi o dată carne de pasăre de la producătorii locali pentru a deveni client fidel. Doamna Daniela a renunţat de câţiva ani la carnea din supermarket şi încearcă să ia doar pui de ţară, chiar dacă asta înseamnă mai mulţi bani cheltuiţi.
Daniela: Un pui de ţară am luat, pentru că vreau să gătesc o supică şi vreau să fie naturală. Nu e de ăla vopsitul. Sunt încântată. Obrazul subţire cu cheltuială se ţine. Dacă vrei să mânânci o leacă bunuţ şi natural...
Cât a ajuns să coste un pui de ţară
Anul acesta, carnea de pasăre crescută în bătătură şi cu mâncare naturală, s-a scumpit cu aproape 20%. Preţul pentru un kilogram de carne de pui crescut la ţară variază între 25 şi 30 de lei. Pentru un pui de două kilograme, cei care doresc să-l cumpere vor scoate din buzunar 50 de lei. Mai ridicat este însă preţul la carnea de curcan, care poate ajunge şi la 40 de lei pe kilogram.
- Cât a ajuns să coste un pui de ţară de 2.5 kg în pieţe. Crescătorii de păsări, nevoiţi să-şi scumpească...
- Aplicația prin care cumperi produse alimentare cu reduceri şi de 50%. Clienţii, încurajaţi să pună în coş...
- Cel mai iubit aliment al Italiei a ajuns la preţuri ameţitoare. Şedinţă de urgenţă convocată la Guvern pentru...
"Sunt puţin mai scumpicele, dar nu contează preţul, calitatea. Având şi 2 copii, prefer să le dau mai puţin, dar ceva bun.Vă daţi seama că un borş făcut cu pui de ăsta nu se compară la gust cu...calitatea îşi spune cuvântul.''
Cu toate astea, producătorii spun că au mai pierdut din clienţi după majorări.
"Cumpără lumea?
Fiecare după bani.
Vi se pare mult?
Mult nu este că se creşte greu, dar greu este că nu sunt bani. Salariile sunt mici, nu îşi permit nici ei un pui, o găină.''
Producătorii locali spun că au fost nevoiţi să crească preţurile pentru că şi hrana pentru păsări s-a scumpit. Aceasta familie din comuna Miroslava creşte peste 100 de pui şi găini în fiecare an, cu mâncare naturală şi fără tratamente.
Reporter: Mâncarea este mai scumpă pentru animale?
Mircea, producător local: Acum e foarte scumpă, aproape preţul dublu faţă de anul trecut. A fost şi seceta.
Nu doar preţul face diferenţa între carnea de ţară şi cea de la supermarket, ci şi gustul şi calitatea.
Ionuţ Ignat, nutriţionist: Carnea provenită de la animale crescute libere sau la ferme sau de ţărani are tendinţa de a fi mult mai curată şi are o amprentă pozitivă asupra alimentaţiei.
Preţurile diferă de la zonă la zonă. În localiăţile din Maramureş, carnea de pui se vinde cu 23 de lei kilogramul, în timp ce în Lugoj sau Timişoara ajunge la 30 de lei pe kilogram.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰