"Flacăra este la fel". Localitatea din România unde se testeză, în premieră, folosirea hidrogenului la aragaz
Premieră în România. O companie de gaze testează pentru prima dată utilizarea unui amestec de hidrogen cu gaze naturale pentru consumatorii casnici. Proiectul pilot se derulează într-o comună din Mureş, iar specialiştii speră să aducă o astfel de soluţie la nivel naţional pentru utilizarea amestecului la încălzirea locuinţelor, aşa cum se întâmplă în ţări precum Germania.
De Redactia Observator la 25.10.2023, 09:00- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Proiectul nu numai că reduce consumul de gaz metan, dar va reduce semnificativ şi poluarea.
- Vom testa un aragaz cu amestec de gaz metan şi hidrogen să vedem cum funcţionează. Nu sunt probleme, flacăra este la fel ca şi în cazul gazelor naturale.
Aproximativ 50 de gospodării din Gorneşti, judeţul Mureş, au fost deja echipate cu instalaţii de încălzire pe gaz combinat cu hidrogen, în cadrul unui proiect pilot privind utilizarea hidrogenului ca și combustibil pentru un viitor mai sustenabil în domeniile de încălzire şi a transportului.
Cristian Ifrim, director general adjunct pe partea de gaz: Dorim să experimentăm şi să verificăm cum afecteză o compoziţie de 20% hidrogen şi 80% gaze naturale atât aparatele de utilizare, cât şi reţele de distribuţie pe oţel în acest caz.
- Peste 30.000 de oameni, rămaşi fără gaze în Focşani. La o lună după tragedia de la Călimăneşti, au...
- Qatarul își întărește poziția pe piața energetică din Europa. Italia a semnat un contract până în 2050...
- "Am crezut că nu rămâne niciun geam". Explozie într-un bloc din Târgu Mureş, după ce o locatară ar fi uitat...
Cristian Călin, manager de proiect: Sunt tendinţe tot mai accentuate de a renunţa la combustibilul fosil, respectiv cărbunele, gaze naturale, lemn şi atunci ne-am pus problema ce se va întâmpla când aceşti combustibili nu vor mai fi disponibili, pentru că sunt resurse epuizabile.
Localnicii sunt cei mai încântaţi de noul proiect
- Parţial se renunţă la gazul metan şi se completează cu hidrogen. Ideea de a reduce noxele şi a face aerul mai curat a fost cel mai mare plus ai ideii.
Testele au fost relizate de o echipă de specialişti care au dobândit experinţă în Germania, acolo unde acest amestec se foloseşte deja la încălzirea locuinţelor.