Antena Meniu Search
x

Ajutor de încălzire 2023-2024. Cine primeşte, acte necesare, termen limită

În ciuda temperaturilor încă ridicate de afară, sezonul rece pare că stă să bată la uşă, astfel că a venit momentul să ne gândim la cei care ar urma să primească ajutoare de încălzire în iarna 2023-2024.

de Redactia Observator

la 20.10.2023, 12:15

Mulţi români ar urma să primească ajutoare de încălzire şi în sezonul rece 2023-2024
Mulţi români ar urma să primească ajutoare de încălzire şi în sezonul rece 2023-2024 - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • Mulţi români ar urma să primească ajutoare de încălzire în sezonul rece 2023-2024.

Ca în fiecare an, autorităţile din România caută soluţii pentru a veni în ajutorul persoanelor considerate a face parte din categoria celor vulnerabili. Vorbim, în general, despre persoane care nu au un loc de muncă stabil, persoane singure sau chiar persoane care provin din familii numeroase.

Iar ajutoarele vin sub diferite forme, de la vouchere pentru alimente şi pentru achitarea facturilor la lumină şi până la aceste ajutoare de încălzire care se oferă, pe parcursul a câteva luni, în fiecare iarnă.

Cine primeşte ajutor de încălzire în sezonul rece 2023-2024

Ca şi până acum, în sezonul rece 2023-2024 ar urma să primească ajutoare de încălzire persoanele cu venituri mici, atât cu venituri mici individual, în cazul persoanelor singure, cât şi cu venituri mici pe membru de familie, în cazul familiilor.

Pe acelaşi subiect

Vorbim despre persoanele singure care câştigă maxim 2.053 de lei pe lună sau despre familiile care încasează maxim 1.386 de lei pe membru de familie. Aceste persoane ar urma să primească ajutoare de încălzire în intervalul 1 noiembrie 2023 - 31 martie 2024.

Acte necesare pentru ajutorul de încălzire. Unde se depun

În primul rând, pentru a obţine ajutorul de încălzire este nevoie de a depune atât o cerere, cât şi o declaraţie pe proprie răspundere şi care să releve situaţia existentă. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să conţină date privind componenţa familiei, date cu privire la veniturile lunare, dar şi date despre sistemul de încălzire utilizat.

De asemenea, dosarul mai trebuie să conţină şi alte acte precum copii de pe documentele membrilor familiei sau documente care să ateste nivelul veniturilor încasate, respectiv adeverinţă de salariat, cupon pensie, etc.

Actele necesare pentru ajutorul de încălzire trebuie depuse la primăria de care aparţine solicitantul.

Până când se depun actele

Pentru că situaţia poate fi dinamică de la o lună la alta, respectiv există pericolul ca o persoană să rămână fără venit, actele pentru a obţine ajutor de încălzire pot fi depuse în fiecare lună dintre cele menţionate ca făcând parte din sezonul rece, respectiv în intervalul 1 noiembrie 2023 - 31 martie 2024.

Totuşi, trebuie precizat că există un termen limită, ceea ce înseamnă că documentele pot fi depuse la primăria de care aparţineţi până la data de 20 a fiecărei luni, pentru a exista timp suficient ca solicitările să fie şi procesate sau verificate.

Ce spune legea despre ajutorul pentru încălzire 

Legislaţia în vigoare vine cu câteva detalii extrem de importante despre ce presupune ajutorul pentru încălzire. Printre altele se precizează, încă din start chiar, că "ajutorul pentru încălzire se acordă numai pentru o singură locuinţă, respectiv pentru locuinţa de domiciliu sau, după caz, de reşedinţă".

De asemenea, legislaţia în vigoare prevede şi că "în situaţia în care două sau mai multe familii sau persoane singure locuiesc în acelaşi spaţiu locativ, ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă în numele titularului contractului/convenţiei individuale încheiat cu furnizorul".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Ajutor de încălzire 2023-2024. Cine primeşte, acte necesare, termen limită