Gigantul îngrășămintelor de la noi își suspendă activitatea. "Situația nu este acceptabilă și nu putem să funcționăm în pierdere"
Cel mai important producător de îngrăşăminte folosite în industria românească, Azomureş, şi-a suspendat din nou activitatea. Fermierii resimt această decizie... cei mai mulţi fiind afectaţi în special de costurile care presupun achiziţia mărfurilor, care se poate face numai din port.
De Redactia Observator la 09.12.2023, 09:11- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Combinatul Azomureş producea în jur de două milioane şi jumătate de tone de îngrăşăminte, din care, mai bine de jumătate ajungeau pe piaţa românească unde acopereau 50% din suprafeţele care se cultivă în ţara noastră.
Ovidiu Maior, purtător de cuvânt Azomureș: Am oprit practic producţia de amoniac, amoniac pe care îl obţinem din gazul natural ca materie primă.
Combinatul a pornit producţia în luna octombrie, iar vreme de două luni a funcţionat la capacitate maximă. Doar că, în momentul de faţă, industria din Mureş nu poate beneficia de un preţ corect la rezervele de gaz, asta deşi combinatul se află într-o regiune a ţării unde există suficiente rezerve.
Ovidiu Maior, purtător de cuvânt Azomureș: În momentul de faţă, preţul gazului natural este cu 40 % mai mult faţă de această perioadă. Din punct de vedere economic, această situație nu este acceptabilă și nu putem să funcționăm în pierdere.
- Anchetă la Azomureş, unde trei angajaţi au ajuns în spital cu grave probleme de respiraţie. Unul dintre...
- Trei angajaţi ai Azomureş au ajuns brusc la spital, cu acelaşi diagnostic. "Se sufoca, zicea că nu mai poate"
- Momentul imploziei spectaculoase de la Combinatul Azomureş. Turn industrial de 50 de metri, detonat cu dinamită...
Azomureş trage un semnal de alarmă
Impactul este negativ nu numai pentru industria de îngrăşăminte locală, cât şi pentru agricultură.
Botezat Aurelian, fermier Brâncovenești - județul Mureș: Nu e un lucru bun. Noi, ca sa acoperim suprafaţa asta, mai ales în centru, ne costă foarte mult logistica să aducem marfa numai din port, adică înseamna 100,150 de lei pe tonă, 30 de euro, costuri care sunt în plus.
Azomureş trage un semnal de alarmă şi susţine că, în lipsa unui ajutor din partea statului, agricultura şi industria românească ar putea fi afectată în curând de o criză.