Antena Meniu Search
x

Video Gigantul îngrăşămintelor de la noi, închis temporar. Producţia, înlocuită cu importuri din Orientul Mjlociu

Fermierii români mai au de aşteptat până vor putea cumpăra îngrăşăminte autohtone. Principalul producător de fertilizanţi pentru agricultură de la noi, Azomureş, e încă închis. Pentru a-i ajuta pe fermieri, au fost importate în această perioadă câteva mii de tone de îngrăşământ, din Orientul Mijlociu. Dar chiar şi aşa se vor găsi puţine produse pe piaţă. Azomureşul ar putea produce 5000 de tone de zi, iar pe an 1,6 milioane de tone. Fabrica furniza pieţei locale undeva la 1,2 milioane de tone, care acum trebuie să se regăsească din import. Mare consumator de gaze naturale şi energie, combinatul şi-a oprit producţia în urmă cu puţin peste un an, pentru că nu mai putea susţine preţurile la facturi. 

de Redactia Observator

la 03.03.2023, 08:16

Vezi și

Ovidiu Maior, purtător de cuvânt Azomureș: În acest moment producția este în continuare oprită. În ultimul an am funcționat practic doar două luni, vara trecută. Angajații sunt în continuare la serviciu și o mică parte dintre ei sunt în continuare în șomaj tehnic, dar undeva la 90% dintre angajați sunt la serviciu și efectuează lucrări de întreținere și de mentenanță. 

Ovidiu Maior, purtător de cuvânt Azomureș: Din păcate fermierii vor găsi foarte puține îngrășăminte pe piață. Noi am încercat să i ajutăm în vreun fel și am importat în această perioadă. Sunt cantități foarte mici în comparație cu cât puteam noi produce în mod normal. E clar că va exista un deficit de îngrășăminte pe piaţă în campania de primăvară 

Ovidiu Maior, purtător de cuvânt Azomureș: Am vrut să aflăm de ce în momentul de faţă nu au pornit producţia, este clar că discuţiile sunt legate de competitivitatea produselor, care este strâns dependentă de preţul gazelor. Am promis că în funcţie de discuţiile tehnice pe care vom continua să le avem atât cu dumnealor, cât şi cu producătorii de gaz din ţara noastră, pentru că nu putem să luăm o măsură unilateral doar pentru un producător.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Gigantul îngrăşămintelor de la noi, închis temporar. Producţia, înlocuită cu importuri din Orientul Mjlociu