Idei de afaceri cu bani puţini. Mici afaceri de familie care au dat lovitura în România
Românii şi-au dezvoltat masiv, în ultimii ani, spiritul antreprenorial, reuşind să transforme aproape orice idee într-o afacere de succes, chiar şi cu bani puţini.
De Redactia Observator la 19.06.2024, 10:40Că românul este inventiv, se ştie de mult, însă, în ultimii ani, românii dau senzaţia că s-au plictisit să lucreze la angajat şi au decis să-şi ia viaţa în propriile mâini. Astfel, au apărut tot mai multe afaceri de familie.
Iar un asemenea pas, de a-ţi dezvolta o afacere de familie, este cu atât mai lăudabil dacă ne gândim că, în general, statul român nu oferă tocmai suportul de care ar avea cu adevărat nevoie antreprenorii, mai ales cei tineri.
Idei de afaceri în agricultură cu bani puţini
Pentru că ştiu că un om trebuie să se hrănească în mod constant, cei mai mulţi dintre românii care au decis să-şi încerce norocul în afaceri s-au îndreptat către agricultură. Astfel au apărut tot felul de afaceri dezvoltate cu bani puţini, cum ar fi cazul lui Alexandru, care a pus bazele primei ciupercării din Maramureş.
Alexandru şi-a început afacerea cu o investiţie de 5.000 de euro, iar acum are o producţie săptămânală de peste 200 de kilograme de ciuperci. Alexandru susţine că, pe lângă un oarecare profit, a obţinut şi alte avantaje de pe urma dezvoltării unei ciupercării. Trăieşte o viaţă mai veselă şi mai sănătoasă la ţară şi şi-a convins apropiaţii să consume un aliment considerat mai sănătos decât carnea.
Alte afaceri la ţară
Cine are suficient curaj îşi poate dezvolta, la ţară, şi o afacere bazată pe creşterea de albine. O familie din Corund, Harghita, a obţinut aprobarea pentru a dezvolta o fermă de multiplicare a mătcilor de albine, ferma preluând denumirea de Grădina Reginelor de la Corund.
Membrii familiei din Corund lucrează cot la cot şi, în final, se bucură în special de producţia de miere, dar şi de posibilitatea de a păstra albinele folosite atât pentru producţie, cât şi pentru reproducţie.
Idei de afaceri pentru tineri
Specialiştii recomandă tinerilor să se îndrepte către tipurile de afaceri prin care pot atrage şi fonduri europene. De asemenea, se recomandă afacerile prin care se poate dezvolta spiritul creativ, precum vânzarea de bijuterii handmade sau producerea şi vânzarea de produse alimentare sănătoase.
Pe de altă parte, cum trăim în era tehnologiei, specialiştii recomandă tinerilor să-şi îndrepte atenţia, pe cât posibil, către domeniul IT şi să-şi dezvolte afaceri care au legătură cu designul grafic ori cu dezvoltarea de aplicaţii mobile.
Cum sprijină statul român antreprenorii
Când vine vorba despre sprijinirea tinerilor antreprenori români de către statul român, părerile sunt împărţite. Pe de o parte, statul român se laudă cu eforturi considerabile depuse pentru a ajuta micile afaceri cu profil românesc.
Pe de altă parte, cei implicaţi direct reclamă că ajutorul oferit de statul român nu este nici pe departe suficient pentru ca o afacere măcar să supravieţuiască şi totul depinde, într-un final, de abilitatea şi munca celor care îşi deschid o afacere sau mai multe.