În câteva zile va fi tranșată o problemă de 1 miliard de euro: plătește sau nu OMV Petrom taxa de solidaritate
Întrebare de un miliard de euro. Este sau nu bun de plată OMV Petrom? Statul român a cerut un răspuns de la Bruxelles, dar, în acelaşi timp, spune că nu există dubii: cea mai mare companie din România nu va scăpa de taxa de solidaritate. Un alt gigant vizat de impozitare, Romgaz, anunţă că va achita circa 900 de milioane de lei.
De Lucia Cujbă la 31.01.2023, 19:44Virgil Popescu, ministrul Energiei: "Sunt convins că toate companiile din România care sunt în acel regulament european vor plăti taxa de solidaritate. Nu vor putea scăpa."
Statul e sigur, dar...nu prea. A cerut opinii şi de la Bruxelles pe tema taxei de 1 miliard de euro pe care OMV Petrom spune că nu trebuie să o plătească. Răspunsul ar trebui să vină în câteva zile.
Adrian Câciu, ministrul Finanţelor: "Pentru a nu mai fi neclarităţi, am solicitat Comisiei Europene să facă o normă de interpretare pe acest articol."
Dumitru Chisăliţă, expert în energie: "Dacă oamenii sunt atât de cerţi, de ce au mai cerut o opinie de la Bruxelles? Opinii ceri atunci când ai nelămuriri."
- Prima companie care a anunțat că plătește taxa de solidaritate. Suma se ridică la 900 de milioane de lei
- Războiul dintre statul român şi OMV Petrom continuă. Ce a cerut Guvernul Comisiei Europene
- Război între stat și OMV Petrom pe taxa de solidaritate de 1 miliard de euro. Cea mai mare companie din țară a...
Gabriel Biriş, fost secretar de stat Ministerul Finanţelor: "Faptul că acum a apărut ca o mare surpriză comunicatul Petrom mie imi arată că cine reglementează domeniul nu cunoaşte domeniul."
OMV Petrom crede că nu trebuie să plătească taxa de solidaritate
Compania cu acţionariat majoritar austriac argumentează că regulamentul european nu o vizează. Veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri, aşa cum cere legea. Dacă situaţia OMV e controversată, în cazul Romgaz, Rompetrol Rafinare, Petrotel Lukoil şi Black Sea Oil & Gas nu există dubii. Acestea ar trebui să dea o parte din superprofiturile obţinute în 2022. Doar Romgaz, companie de stat, va plăti statului aproape 1 miliard de lei.
Gabriel Biriş, fost secretar de stat Ministerul Finanţelor: "De unde bani de investiţii? Să nu uităm că şi de la Romgaz, şi de la Petrom, se aşteaptă să bage câteva miliarde în Marea Neagră."
Zilele trecute, Fiscul a pornit controale la aproape 100 de companii. Dacă trebuie să achite taxa şi nu o fac, sunt pasibile de executări silite. O parte din banii strânși de Guvern din suprataxă se vor putea întoarce în industrie sub formă de investiții în energia din surse regenerabile sau eficiență energetică.