Antena Meniu Search
x

Video Război între stat și OMV Petrom pe taxa de solidaritate de 1 miliard de euro. Cea mai mare companie din țară a primit un ultimatum

Război pe faţă între stat şi cea mai mare companie din România. ANAF "pune tunurile" pe OMV Petrom pentru taxa de solidaritate. Autorităţile au fost astăzi în control, ca să verifice cum şi-a calculat compania cifra de afaceri. Aproape 100 de firme din energie vor fi controlate în perioada următoare. Dacă trebuie să achite contribuţia de solidaritate şi nu o fac, sunt pasibile de executări silite.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 16.01.2023, 19:34

Vezi și

Fiscul a început controalele pentru că OMV Petrom a anunţat că nu se încadrează la plata taxei de solidaritate. Compania OMV Petrom a început să fie verificată de către autorităţi, aşa că, în cel mult două săptămâni, ar trebui să aflăm cu exactitate dacă cel mai mare producător de gaze şi ţiţei din România datorează sau nu statului acea contribuţie de solidaritate. În cazul în care ANAF ajunge la concluzia că societatea trebuie să plătească această taxă, atunci compania ar putea fi nevoită să scoată din buzunar nu mai puţin de un miliard de euro.

În România, OMV Petrom spune că veniturile nu depășesc 75% din cifra de afaceri

"Au termen final de declarare şi de plată 25 iunie. Dacă, la data de 25 iunie nu au declarat şi nu au achitat contribuţia de solidaritate, atunci emitem o decizie de impunere. Şi, dacă nici atunci nu se achită, vom trece la executarea silită", a declarat Lucian Heiuş, şeful ANAF. În România, OMV Petrom spune că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri. În schimb, va plăti contribuţie de 40% în Austria şi alte state europene.

"Mi-e greu să cred că au mai puţin de 75% din cifra de afaceri în domeniul acesta vizat de regelementarea europeană. Ei şi-au crescut profiturile cam de cinci ori, în 2022. Mi-e greu să cred că aceste profituri sunt din activitatea de retail", a declarat Corina Murafa, expert în energie. "ANAF-ul trebuie să controleze. Însă nu cred că aibă aşteptări prea mari. Pentru că, în companiile mari, departamentele financiare sunt extrem de automatizate", a declarat Gabriel Biriş, analist fiscal.

Printre companiile care trebuie să plătească taxa de solidaritate se numără şi Romgaz, Rompetrol Rafinare, Petrotel Lukoil şi Black Sea Oil & Gas, spun surse din piaţa de energie. "Vom notifica societăţile care trebuie să-şi calculeze contribuţia de solidaritate", a declarat Lucian Heiuş, şeful ANAF. "Lăsaţi-mă să cred că aceste companii, inclusiv OMV Petrom, fiind companii româneşti, cu acţionariat străin, respectă legislaţia naţională", a declarat Florin Spătaru, ministru Economiei. O parte din banii strânși de guvern din suprataxă se vor putea întoarce în industrie sub formă de investiții în energia din surse regenerabile sau eficiență energetică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Război între stat și OMV Petrom pe taxa de solidaritate de 1 miliard de euro. Cea mai mare companie din țară a primit un ultimatum