Localnicii care fură apă din satele din Gorj vor fi monitorizaţi cu drona: 40% din apa care pleacă din reţea nu este facturată
Mai multe sate din Gorj vor fi monitorizate cu drona. Autorităţile au luat această decizie pentru a afla de unde dispare aproape jumătate din apa care pleacă din reţeaua publică, dar care nu apare şi pe facturi. Au fost descoperite şi branşamente ilegale, oameni care consumau apă fără să plătească, iar primarul e dispus chiar să ofere recompensă din propriul buzunar cui îi dă informaţii despre cei care fură apă.
De Diana Speretoiu la 21.07.2023, 15:45Doamna Elena a forat un puţ adânc de 11 metri. Aşa are apă bună de băut, dar şi de udat legumele pârjolite de soare. Pentru că are propria resursă, din reţea, foloseşte apă doar pentru uz casnic.
Localnică: Nu pot să spun că nu am udat, am udat şi eu când a fost nevoie. Problema e că se fură, se fură.
Reporter: Deci ştiţi că au fost cazuri...
Localnică: Vai de capul meu, dar câţi nu au fost, câţi n-au fost.
- Cum au furat 3 bărbaţi din Satu Mare roabe întregi cu ţigări dintr-un bar, în toiul nopţii. Fuga hoţilor,...
- O fetiţă de 7 ani a intrat pe furiş în casa unui bătrân din Buzău şi l-a lăsat fără bani. Bărbatul a fost...
- Un bărbat dat în urmărire după ce a furat aproape un milion de euro, prins de poliţişti într-o casă din...
Reporter: Şi au fost prinşi până la urmă?
Localnică: Normal, au mutat apometrele pe partea asta ca să nu mai poată să mai fure.
40% din apa care pleacă din reţea nu este facturată
După ce au fost descoperite mai multe branşamente ilegale în comună, poliţiştii au deschis o anchetă. Numai că problema e departe de a fi rezolvată.
Diana Speretoiu, reporter Observator: După ce au calculat, autorităţile din Cătunele au constatat că 40% din apa care pleacă din reţea nu este facturată şi, automat, nu este plătită. Pe lângă recompensa anunţată de primar pentru cei care îi oferă informaţii despre cine fură apă, satele vor fi monitorizate şi cu drona.
Florinel Ţuilă, primar Cătunele: Din dronă aş vedea grădinile, că îţi dai seama după grădina omului. Domne, dacă ai roşii, varză, ceapă... da, bun, mă duc la el: Dă-i drumul la furtun, că vreau să văd. Mă uit la apometru, merge, înseamnă că ai luat, n-am ce-ţi face, dar se fură.
Un funcţionar va supraveghea localitatea cu drona
Aşa că, primăria a comandat o dronă, iar un angajat al instituţiei va supraveghea localitatea.
Florinel Ţuilă, primar Cătunele: Seara şi dimineaţa, de noapte trebuie să fie un pic de lumină afară ca să facem treaba asta. Acolo unde vom găsi furt de apă, vom face dosare penale şi vor ajunge în puşcărie pentru că se condamnă.
Unii localnicii văd cu ochi buni această iniţiativă.
Localnic: Apa e clorinată şi nu face bine plantelor şi în perioada asta de secetă... e foarte puţină.
Reporter: Dumneavoastră udaţi grădina?
Localnic: Nu, am fântână.
Reporter: Şi o folosiţi pe cea din fântână...
Localnic: Da.
Reţeaua de apă este administrată de primărie. 4,5 lei costă metrul cub de apă. În ultimă instanţă, edilii se gândesc să dea o hotărâre de Consiliu Local prin care să fie interzis udatul grădinilor cu furtunul din reţeaua publică mai ales că, în perioadele secetoase, zeci de gospodării din satele mai înalte rămân fără apă.