Luna martie aduce profit producătorilor de flori din România
Afacerile producătorilor de flori au înflorit zilele acestea. În sere nimeni nu stă o secundă. Mii de plante sunt tăiate, împachetate şi livrate comercianţilor. Numai în Bucureşti, de 1 şi 8 martie se vând câte 10 milioane de flori în cele două zile de sărbătoare, spun horticultorii.
De Redactia Observator la 03.03.2019, 00:06Afacerile producătorilor de flori au înflorit zilele acestea. În sere nimeni nu stă o secundă. Mii de plante sunt tăiate, împachetate şi livrate comercianţilor. Numai în Bucureşti, de 1 şi 8 martie se vând câte 10 milioane de flori în cele două zile de sărbătoare, spun horticultorii. Cele mai multe provin însă din import. Într-un singur an, România a adus din Europa flori de peste 30 de milioane de euro.
Într-o seră din Capitală se lucrează la foc continuu încă de la jumătatea lunii februarie. În fiecare zi, peste 30.000 de flori sunt tăiate şi livrate angrosiştilor sau direct comercianţilor.
Pentru producătorii de flori, primăvara este cea mai profitabilă perioadă a anului.
CONSTANTIN UNGUREANU, patronul unei sere de flori: În ziua de 1 şi 8 martie se consumă cea mai mare cantitate de flori. În Bucureşt înainte de Revoluţie 3 milioane de flori pe zi se consumau. Acum probabil în jur de 5 milioane a crescut consumul a crescut populaţie şi cerinţa de sortiment cât mai diversificate.
Vânzările de flori au mers atât de bine în pe 1 martie, încât unii producători au rămas descoperiţi pentru Ziua Femeii.
LIVIU TITILIUC, proprietar seră de flori din Căciulaţi: Pe o masă ca aceasta încap cam 200 de zambile pe metru pătrat. Ori 50 de metri însemnă 10.000.
În această perioadă, cele mai căutate flori sunt lalele, zambilele şi freziile. Aşa că unii florari se axează pe aceste flori. Nu este cea mai bună decizie, sunt de părere ceilalţi proprietari de sere.
LIVIU TITILIUC, proprietar seră de flori din Căciulaţi: Se pune accent pe aceste 2 zile şi multă lume şi mulţi florari îşi desfăşoara activitate cam 50% chiar 100% în jurul acestor zile.+25:10 Cei ce folosesc numai zambilă şi lalea merg pe bulboase cred că astea două zile sunt fatidice pentru dumnealor.
Desigur, clienţii ies mult mai ieftin dacă iau florile direct de la cultivatori.
CONSTANTIN UNGUREANU, patronul unei sere de flori: 1,40 lei -1,50 lei până la 2 lei depinde de sortiment. La comerciant, înmulţiţi cu 3, cu 4, cu 5 depinde de poziţia comerciantului şi cum ştie să le valorifice în aranjamente.
Producătorii de flori estimează că importurile acoperă între 50 şi 80% din piaţă. În 2017, România a importat flori de peste 33 mil. euro. Cele mai multe au fost aduse din Olanda şi Turcia, potrivit datelor Eurostat.