Ministerul Finanțelor ia în calcul o reducere a plafoanelor la energie. Cu cât s-ar putea micșora facturile la gaze și curent electric
Am putea plăti mai puţin pentru gaz şi curent. Autorităţile iau în calcul reducerea preţurilor plafonate pentru că pe pieţele internaţionale, energia se ieftineşte constant. Faţă de acum un an, este mai ieftină cu 40%, aşa că actualele tarife nu se mai justifică. De când am putea avea facturi mai mici însă, niciun oficial nu ştie.
De Lucia Cujbă la 12.05.2023, 20:21Adrian Câciu, ministrul Finanţelor: "Cred că este necesară o reanalizare a schemei şi adaptarea ei la preţurile de piaţă de acum."
Lucia Cujbă, reporter Observator: "La energia electrică, sunt în acest moment trei plafoane de preţ. 68 de bani pe kWh, 80 de bani şi tariful maxim - de 1,3 lei, pentru cei care consumă lunar peste 300 de kWh. Acesta din urmă ar trebui redus, spun specialiştii, la 1 leu şi 10 bani. O diferenţă aparent nesemnificativă la prima vedere, dar care contează foarte mult. De exemplu, factura pentru o casă de 130 de metri pătraţi ar scădea cu 15%."
Prețurile din piață sunt în scădere, dar asta nu este suficient pentru reducerea celor trei plafoane la curent, spun unii specialişti.
Mihai Nicuţ, jurnalist specializat în energie: "O scădere a plafoanelor la energia electrică, mai ales a plafonului mic de preţ de 68 de bani, mi se pare mai mult o pomană. Statul, dacă doreşte să-şi asume o nouă scădere de preţuri, automat asta înseamnă nişte bani pe care şi-i va asuma că-i va plăti în continuare furnizorilor pentru diferenţe, în condiţiile în care el nu i-a plătit nici pe cei din urmă."
- Facturile ar putea să scadă în perioada următoare. Guvernul ia în calcul să scadă plafoanele impuse de lege
- De la 1 miliard de euro la cel mult 300 de milioane de euro. OMV Petrom câştigă bătălia taxei de solidaritate,...
- De ce are România cele mai mari creșteri de preţ la gaze și energie electrică din Europa? "Nu este întâmplător"
Pe piaţa gazelor se pot face reduceri mai uşor
Lucia Cujbă, reporter Observator: "La gaze e un singur plafon, de 0,31 lei/kWh, indiferent de consum. Specialistul consultat de Observator spune că preţul ar trebui să scadă la 25 de bani pe kWh. În acest caz, luând în calcul tot o casă de 130 de metri pătraţi, s-ar plăti cu 20% mai puţin."
Mihai Nicuţ, jurnalist specializat în energie: "La gaz, dintr-un calcul sumar, reiese că o mică scădere a plafonului poate fi susţinută fără un efort suplimentar din partea statului."
Furnizorii ţin însă de preţul plafonat şi nu vin cu oferte mai ieftine.
Dumitru Chisăliţă, expert în energie: "Ofertele care sunt în momentul de faţă se învârt, în marea lor majoritate, în jurul preţului plafonat. Sunt 22 de oferte pe gaze. Există o singură ofertă, a unui furnizor, care este sub 0,31 de lei/kWh."
Actuala schemă de plafonare este valabilă până în 2025, însă ar putea fi modificată oricând de autorităţi.