Antena Meniu Search
x

Video De la 1 miliard de euro la cel mult 300 de milioane de euro. OMV Petrom câştigă bătălia taxei de solidaritate, după ce legea a fost modificată la cererea lui Iohannis

Uite miliardul, nu e miliardul! Taxa de solidaritate pentru companiile din energie a fost modificată în Parlament, cu înjurături şi îmbrânceli. Cea mai mare companie din România, OMV Petrom, ar urma să plătească de peste trei ori mai puţin decât iniţial. Iar firma americană care scoate gaz din Marea Neagră nu va achita niciun leu. Legea merge la promulgare la preşedintele Iohannis. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 03.05.2023, 21:18

Vezi și

Bătălia pentru miliardul de euro a fost câştigată, parţial, de OMV Petrom. Legea taxei de solidaritate a fost modificată, pe repede-nainte, de Parlament, după ce preşedintele Iohannis a refuzat să-şi dea OK-ul pe textul vechi. 

Florentina Lazăr, reporter Observator: Conform amendamentelor votate, OMV Petrom, cea mai mare companie din România, ar urma să plătească 300 de milioane de euro în loc de un miliard. Iar americanii de la Black Sea Oil and Gas, care scot gaz din Marea Neagră, vor fi scutiţi de la plata contribuţiei. 

Votul s-a lăsat cu înjurături

Votul s-a lăsat cu înjurături, iar doi deputaţi au fost la un pas de a se lua la bătaie.

Pe acelaşi subiect

Antonio Andrusceac, deputat AUR: A trăda românii în favoarea unui stat străin - acesta e adevăratul motiv pentru care a venit în vizită ministrul austriac. 

Popescu Pavel, deputat PNL: Sunteți creați pentru opoziție, în afara de lătrat de la pupitru nu se poate face ceva constructiv. 

Alfred Simonis, deputat PSD: Această lege de aprobare a ordonanţei taxează o parte din câștigurile colosale. 

Reacţia americanilor de la Black Sea

Într-un răspuns pentru Observator, americanii de la Black Sea s-au arătat încântaţi că nu mai plătesc taxa. Ei au cerut derogări, cu argumentul că anul trecut au avut doar 7 luni de activitate. OMV Petrom nu a comentat, deocamdată, modificările. Însă, potrivit surselor noastre, ar putea contesta legea la Curtea Constituţională. Aşa că sunt şanse să nu achite nici cele 300 de milioane, datorate pentru activitatea de rafinare a ţiţeiului. Deşi, şeful de la Finanţe susţine contrariul. 

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor: Nu am văzut amendamentele. Eu vă spun că va plăti. 

Gabriel Biriş, analist fiscal: În Constituţie se spune că legea prevede doar pentru viitor. Deci de când datorează Petromul taxă? Trei zile după data publicării în MO. Pentru 2022, nu văd în ce în bază ar putea să ceară această taxă. Pe 2023, va fi datorată şi va fi plătibilă la anul, pe 25 iunie. Că aşa prevede Ordonanţa. Deci, anul ăsta niciun ban. 

Taxa pentru superprofiturile din energie o vor plăti Rompetrol Rafinare şi Romgaz. Compania românească va da la bugetul de stat aproape 1 miliard de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » De la 1 miliard de euro la cel mult 300 de milioane de euro. OMV Petrom câştigă bătălia taxei de solidaritate, după ce legea a fost modificată la cererea lui Iohannis