Antena LIVE

Curs valutar

Video

Mugur Isărescu: Băncile au cam sărit calul cu ROBOR; A fost clară tendința să privească pesimist viitorul

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dă vina pe bănci pentru creșterea ROBOR şi spune că acestea au cam sărit calul și au dus indicele peste dobânda-cheie, alegând să privească pesimist viitorul.

De la 09.08.2022, 14:31
WhatsApp
Vezi și:

Preţurile vor continua să crească şi în lunile următoare, dar nu cu aceeaşi viteză ca până acum. Declaraţia a fost facută de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Vedem deja o scădere în ceea ce priveşte preţurile materiilor prime, dar şi o temperare a consumului. Inflaţia a depăşit 15%, în luna iunie, potrivit statisticii oficiale, însă Banca Centrală ne asigură că este un fenomen global şi că nu suntem fruntaşii Europei la acest capitol. În ceea ce priveşte povara ratelor bancare, Isărescu a declarat, citez: "au cam sărit calul cu ROBOR". 

Ne vom aştepta la o situaţie tot mai delicată în ceea ce priveşte costul traiului, cât şi în ceea ce priveşte evoluţia ratelor pentru creditele în lei. Mugur Isărescu a fost întrebat ce mesaj are pentru românii ale căror rate s-au dublat. De 7-8 ori a pomenit guvernatorul Mugur Isărescu, în conferinţa de la BNR, faptul că băncile au sărit calul în ceea ce priveşte nivelul indicelui ROBOR, care a depăşit cu mult nivelul dobânzii-cheie. 

“Suntem în empatie totală, nu este deloc uşor să plăteşti sume mai mari, dar mesajul nostru pe care îl dăm de un an şi ceva este că perioada dobânzilor mici a trecut, nu mai revine. Nu are niciun rost ca noi, ca şi dumneavoastră, să mai vindem iluzii. Acestea vor fi dobânzile relativ normale, cu menţiunea că ROBOR-ul a cam sărit calul, s-a dus cam mult dincolo de ceea ce am întreprins noi cu rata de politică monetară. Alte măsuri sunt în discuţie şi există pentru cei care au dificultăţi şi această amânare a creditelor pentru cei care au o situaţie specială şi centrul de negociere a diferendelor cu băncile, care funcţionează foarte bine, şi legea dării în plată, sunt foarte multe posibilităţi de a negocia situaţiile deosebite pentru cei care nu pot să plătească”, a declarat Isărescu. 

"Pentru a înțelege ce s-a întâmplat e nevoie de 2 lucruri. Acestea sunt dobânzi de piață și piețele au tendința să suprareacționeze, mai ales în perioadele de criză. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. Al doilea lucru care ne ajută să înțelegem: nu este vorba despre dobânzile overnight (o săptămână, o lună), este vorba despre dobânzile la trei sau șase luni. Așa au văzut băncile viitorul – o inflație mai mare, greu de stăvilit", a explicat Mugur Isărescu.

Pe acelaşi subiect

Românii trebuie să îşi ia adio de la dobânzile mici

În acelaşi timp, guvernatorul a spus că perioada dobânzilor mici s-a încheiat şi că nu ne mai ajută cu nimic să ne raportăm la dobânzile de acum 4-5 ani, înainte de criza energetică şi de criza de securitate prin care trecem în momentul de faţă.

El a menţionat că o persoană cu venituri mici nu poate împrumuta sume foarte mari. 

“Normele de credit care au fost întocmite de aşa natură încât nu oricine se putea duce să ia un credit. Tot timpul se vinde cu acest exemplu, credit de 70.000 de dolari, 300.000, nu orice persoană cu venituri mici se putea împrumuta la aceste sume. Deci, mesajul este că aceasta este o situaţie care va rămâne. Dorim să nu mai creştem ratele de dobândă şi odată cu reducerea inflaţiei să înceapă să meargă ele în jos. Dar acum nu putem să facem această prognoză”, a explicat guvernatorul BNR. 

El a mai fost întrebat dacă îi mai sfătuieşte pe români să-şi facă credite în moneda în care sunt remuneraţi. 

“E un sfat general, fiecare îşi face socotelile la el acasă. Sfaturile nu ar trebui să vină de la BNR, pentru că e o relaţie comercială între bănci şi clienţi, fiecare îşi face socoteala şi sfatul ăsta a fost de la noi pentru că apare un element neprevăzut, greu de prevăzut şi care poate să fie şocant cum a fost în cazul creditelor în franci elveţieni, riscul valutar. Şi atunci cel mai bine este ca fiecare să îşi facă împrumutul în moneda în care este plătit. Acum este o perioadă care poate să fie înşelătoare, mulţi au spus ”Am ascultat BNR şi am luat credite în lei”, creditele în valută nu au crescut din punct de vedere al costurilor, cursul a fost stabilit şi creditele în lei au crescut foarte mult, ne-a păcălit BNR. Cam aşa ceva am înţeles eu din presă. De aceea, nu fac altceva decât să revin, fiecare îşi face socoteala, nu este vorba de o păcăleală, riscul la creditul în valută există în continuare. Nu pot să fac prognoze de curs, se poate greşi şi într-o parte şi în alta”, a precizat Isărescu.

În ceea ce priveşte inflaţia, în continuare previziunile nu sunt încurajatoare. Inflaţia a ajuns la două cifre şi că ar fi ajuns chiar la 20% în situaţia în care Guvernul nu ar fi intervenit în criza energetică, însă totul depinde de măsurile pe care le va lua Guvernul în primăvara anului viitor. 

Greta Neagu
inflatie rata anuala a inflatiei scumpiri bnr mugur isarescu robor
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024