Antena LIVE

Curs valutar

Video

Mugur Isărescu: Băncile au cam sărit calul cu ROBOR; A fost clară tendința să privească pesimist viitorul

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dă vina pe bănci pentru creșterea ROBOR şi spune că acestea au cam sărit calul și au dus indicele peste dobânda-cheie, alegând să privească pesimist viitorul.

De la 09.08.2022, 14:31
WhatsApp
Vezi și:

Preţurile vor continua să crească şi în lunile următoare, dar nu cu aceeaşi viteză ca până acum. Declaraţia a fost facută de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Vedem deja o scădere în ceea ce priveşte preţurile materiilor prime, dar şi o temperare a consumului. Inflaţia a depăşit 15%, în luna iunie, potrivit statisticii oficiale, însă Banca Centrală ne asigură că este un fenomen global şi că nu suntem fruntaşii Europei la acest capitol. În ceea ce priveşte povara ratelor bancare, Isărescu a declarat, citez: "au cam sărit calul cu ROBOR". 

Ne vom aştepta la o situaţie tot mai delicată în ceea ce priveşte costul traiului, cât şi în ceea ce priveşte evoluţia ratelor pentru creditele în lei. Mugur Isărescu a fost întrebat ce mesaj are pentru românii ale căror rate s-au dublat. De 7-8 ori a pomenit guvernatorul Mugur Isărescu, în conferinţa de la BNR, faptul că băncile au sărit calul în ceea ce priveşte nivelul indicelui ROBOR, care a depăşit cu mult nivelul dobânzii-cheie. 

“Suntem în empatie totală, nu este deloc uşor să plăteşti sume mai mari, dar mesajul nostru pe care îl dăm de un an şi ceva este că perioada dobânzilor mici a trecut, nu mai revine. Nu are niciun rost ca noi, ca şi dumneavoastră, să mai vindem iluzii. Acestea vor fi dobânzile relativ normale, cu menţiunea că ROBOR-ul a cam sărit calul, s-a dus cam mult dincolo de ceea ce am întreprins noi cu rata de politică monetară. Alte măsuri sunt în discuţie şi există pentru cei care au dificultăţi şi această amânare a creditelor pentru cei care au o situaţie specială şi centrul de negociere a diferendelor cu băncile, care funcţionează foarte bine, şi legea dării în plată, sunt foarte multe posibilităţi de a negocia situaţiile deosebite pentru cei care nu pot să plătească”, a declarat Isărescu. 

"Pentru a înțelege ce s-a întâmplat e nevoie de 2 lucruri. Acestea sunt dobânzi de piață și piețele au tendința să suprareacționeze, mai ales în perioadele de criză. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. Al doilea lucru care ne ajută să înțelegem: nu este vorba despre dobânzile overnight (o săptămână, o lună), este vorba despre dobânzile la trei sau șase luni. Așa au văzut băncile viitorul – o inflație mai mare, greu de stăvilit", a explicat Mugur Isărescu.

Pe acelaşi subiect

Românii trebuie să îşi ia adio de la dobânzile mici

În acelaşi timp, guvernatorul a spus că perioada dobânzilor mici s-a încheiat şi că nu ne mai ajută cu nimic să ne raportăm la dobânzile de acum 4-5 ani, înainte de criza energetică şi de criza de securitate prin care trecem în momentul de faţă.

El a menţionat că o persoană cu venituri mici nu poate împrumuta sume foarte mari. 

“Normele de credit care au fost întocmite de aşa natură încât nu oricine se putea duce să ia un credit. Tot timpul se vinde cu acest exemplu, credit de 70.000 de dolari, 300.000, nu orice persoană cu venituri mici se putea împrumuta la aceste sume. Deci, mesajul este că aceasta este o situaţie care va rămâne. Dorim să nu mai creştem ratele de dobândă şi odată cu reducerea inflaţiei să înceapă să meargă ele în jos. Dar acum nu putem să facem această prognoză”, a explicat guvernatorul BNR. 

El a mai fost întrebat dacă îi mai sfătuieşte pe români să-şi facă credite în moneda în care sunt remuneraţi. 

“E un sfat general, fiecare îşi face socotelile la el acasă. Sfaturile nu ar trebui să vină de la BNR, pentru că e o relaţie comercială între bănci şi clienţi, fiecare îşi face socoteala şi sfatul ăsta a fost de la noi pentru că apare un element neprevăzut, greu de prevăzut şi care poate să fie şocant cum a fost în cazul creditelor în franci elveţieni, riscul valutar. Şi atunci cel mai bine este ca fiecare să îşi facă împrumutul în moneda în care este plătit. Acum este o perioadă care poate să fie înşelătoare, mulţi au spus ”Am ascultat BNR şi am luat credite în lei”, creditele în valută nu au crescut din punct de vedere al costurilor, cursul a fost stabilit şi creditele în lei au crescut foarte mult, ne-a păcălit BNR. Cam aşa ceva am înţeles eu din presă. De aceea, nu fac altceva decât să revin, fiecare îşi face socoteala, nu este vorba de o păcăleală, riscul la creditul în valută există în continuare. Nu pot să fac prognoze de curs, se poate greşi şi într-o parte şi în alta”, a precizat Isărescu.

În ceea ce priveşte inflaţia, în continuare previziunile nu sunt încurajatoare. Inflaţia a ajuns la două cifre şi că ar fi ajuns chiar la 20% în situaţia în care Guvernul nu ar fi intervenit în criza energetică, însă totul depinde de măsurile pe care le va lua Guvernul în primăvara anului viitor. 

Greta Neagu
inflatie rata anuala a inflatiei scumpiri bnr mugur isarescu robor
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025