Antena Meniu Search
x

BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru sfârșitul anului 2022, dar şi pentru 2023. Isărescu: "Nu este optimistă, este uşor pozitivă şi realistă"

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 7,5% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate marţi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

de Redactia Observator

la 09.08.2022, 12:59

- Observator

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a prezentat marţi Raportul trimestrial asupra inflaţiei, după ce Consiliul de administraţie al BNR a aprobat vineri ediţia august 2022 a raportului.

Acesta arată că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să cunoască fluctuaţii minore în trimestrul III, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare, graduală timp de trei trimestre, dar relativ alertă ulterior, coborând la finele orizontului prognozei uşor sub punctul central al ţintei. Războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei rămân însă o sursă majoră de incertitudini şi riscuri la adresa perspectivei activităţii economice, mai arată conducerea BNR.

Conform guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, inflaţia ar ajunge la 13,9% la finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 7,5% pentru sfârşitul anului viitor. BNR estima în mai 2022 o inflaţie de 12,5% pentru finalul acestui an şi de 6,7% pentru 2023.

“Şi acum prognoza. Nu puteam să o facem decât stabilind nişte ipoteze. Prima, că impactul războiului din Ucraina îşi va atenua efectele economice negative începând de la anul. Aşa credem, vor slăbi presiunile şi în ceea ce priveşte preţurile materiilor prime avem o anumită menţinere a preţurilor pe termen scurt, dar, aşa cum aţi văzut, urmată de o anumită normalizare. Avem deja semne de normalizare. Nu avem date legate de plafonarea preţurilor la energie şi, în consecinţă, până când Guvernul anunţă intenţia de a le menţine, de a menţine măsurile de contrabalansare a creşterilor, plafonarea preţului la energie sau va renunţa la ele, noi am mers pe ideea că în aprilie, în anii următori, ele vor fi ridicate”, a explicat Isărescu. 

Pe acelaşi subiect

"Şi uitaţi prognoza, dar să vă uitaţi cu atenţie la ea, se uită şi analiştii bancari financiari şi cei care au sărit calul cu ROBOR-ul. Deci nu este optimistă, este uşor pozitivă şi realistă, credem noi. Se plafonează rata inflaţiei în acest trimestru, plafonare înseamnă în jur de 15% acum, în august, este foarte posibil datorită preţurilor la ţiţei, la alcool, accizele să mai fie un anumit procent de creştere în sus. Probabil că unele preţuri alimentare, preţuri volatile vor scădea, dar treptat-treptat, cu excepţia gâlmei din anul viitor, în martie, în martie - aprilie, când nu avem alte date, se vor ridica plafonările, tendinţa este de scădere şi în trimestrul II 2024. Reajungem cu inflaţia în zona ţintită. Nu avem nicio apocalipsă aici. Nu avem veşti negative să spunem probabil că vă dezamăgesc pe cei care aşteptaţi o veste mai tristă de la noi, dimpotrivă”, a transmis Mugur Isărescu. 

Rata inflaţiei se va înscrie pe o traiectorie descendentă din trimestrul IV

Mugur Isărescu a menţionat că BNR este gata să utilizeze toate instrumentele de politică monetară pentru scăderea inflaţiei şi conlucrează cu Guvernul.

El consideră că este contraproductiv să fie creată o recesiune. “Este contraproductiv să creăm o recesiune şi o recesiune înseamnă o deteriorare a situaţiei fiscale, ba ne mai introducem singuri şi în alt bucluc pe care unii dintre dumneavoastră l-aţi semnalat, atât că îngreunând situaţia celor cu credite în lei creşte probabilitatea de a creşte şomajul, de  a se diminua salariile şi aşa mai departe. Nu ne trebuie aşa ceva. Dar mai rău decât asta este faptul că nu avem nicio certitudine dacă creăm o recesiune, că inflaţia chiar va veni rapid în jos mai repede decât dacă avem ceva răbdare şi urmăm o asemenea cale treptată”, a precizat Isărescu. 

Conform băncii centrale, rata anuală a inflaţiei IPC se plafonează pe parcursul trimestrului III, iar din trimestrul IV se înscrie pe o traiectorie descendentă, sub ipoteza detensionării graduale a pieţelor en gros de energie şi a celor ale produselor agroalimentare, precum şi a disipării treptate a sincopelor în lanţurile globale de valoarea adăugată, dar şi ca urmare a unor efecte de bază, după corecţiile puternic ascendente ale preţului energiei din 2021, înainte de implementarea schemelor de sprijin ale consumatorilor casnici.

Potrivit prezentării, BNR se aşteaptă la o întrerupere temporară a tendinţei dezinflaţioniste în trimestrul II din 2023, odată cu ieşirea din vigoare a măsurilor de plafonare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale.

La orizontul prognozei, iunie 2024, nivelul proiectat este de 2,3%, în interiorul intervalul ţintei de inflaţie, pe fondul manifestării unui efect de bază substanţial

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru sfârșitul anului 2022, dar şi pentru 2023. Isărescu: "Nu este optimistă, este uşor pozitivă şi realistă"