Omul sau robotul? Ce preferă se "angajeze" firmele şi antreprenorii: "Nu mai ai probleme"
În doar doi ani, 85 de milioane de locuri de muncă vor dispărea din cauza digitalizări şi a robotizării. Inteligenţa artificială va putea face aproape orice. În locul nostru. De la calcule imposibile, până la operaţii, muzică şi chiar pictură. Job-urile de translator, recepţionist, designer interior, creator de conţinut şi chiar scriitor sunt şi ele pe cale de dispariţie.
De Florentina Lazăr la 10.02.2023, 20:46Ghica administrează de 12 ani o spălătorie auto în Capitală. Are trei angajaţi, dar deja simte concurenţa suflându-i în ceafă. Spălătoriile self-service îi fac cu ochiul. "Nu mai ai probleme cu omul. Omul trebuie supravegheat, trebuie să-i faci un contract de muncă. Puteam să mi-o transform şi eu în self, însă ţinând cont că sunt foarte mulţi tineri fără serviciu am ţinut să rămânem aşa, să muncim cu oameni, nu cu monede", spune Ghica Seclieriu, administrator spălătorie auto.
Roboţii ne lasă fără meserii
Şi în supermarketuri bate vântul schimbării. În scurt timp, casieriile vor fi înlocuite integral de servicii digitale, iar în industria auto din ce în ce mai multe proceduri vor fi automatizate. La fel şi in industria alimentară. "Înlocuim prin soluţii de automatizări. Braţe robotice, cum vedeţi aici. Se măreşte şi gradul de siguranţă pentru că e mai igienic", arată Alexandru Hănţăscu, echipa de robotică. "Noi am văzut digitalizarea în Coreea de Sud. Nu prea mai existau chelneri în restaurante, era un roboţel care ducea comanda", adaugă Adrian Hănţăscu, echipa de robotică.
"Când sunăm la un serviciu clienţi ne răspunde un robot şi nu o voce umană. Bankingul are mult de suferit pentru că majoritatea tranzacţiilor se pot face online", spune Leonard Rizoiu, specialist resurse umane. "Meseriile de frezor și sculptor au fost înlocuite de roboţi. Într-un soft de proiectare se poate crea un desen, chiar și în 3D, iar mai apoi echipamentul realizează sculpturi, decupaje, piese de mobilier, reclame stradale", arată Florentina Lazăr, reporter Observator.
- Situaţie neaşteptată pentru clienţii ENEL. Ce au primit în loc de factura pe ianuarie
- Factura uriaşă primită de cel mai mare spital din Târgu-Jiu: e de două ori mai mare decât cea primită anul trecut
- Sătul să primească 6.500 de lei salariu degeaba, un angajat al CJ Satu Mare a demisionat după 5 luni: Nu aveam...
Ce avantaje au maşinăriile
Astfel de echipamente au mai multe avantaje. "Timpii de lucru care s-au scurtat cu 70 - 80 %. Consumul redus de energie datorită eficientizării. Faţă de proiectarea la planşă în vechea tehnologie, acum e proiectare digitală", a subliniat Adrian Simion, antreprenor.
În chirurgie, roboţii au luat locul medicilor, iar aceştia sunt mult mai precişi în timpul operaţiei. Ca să ţinem pasul cu tehnologia, va trebui să ne dezvoltăm noi abilităţi. "Nu e suficient să fii expert în biologie, de exemplu, sau în chimie, ci e mult mai bine să cunoşti instrumentele date de inteligenţa artificială care pot să te spijine", crede Laura Dioşan, director departament informatică UBB.
"Adaptabiliatea ne va ajuta în această situaţie, astfel încât chiar dacă dispar unele meserii, apar altele noi şi trebuie să fim tot timpul la curent cu ce se întampla", mai spune Dorina Stamate, psiholog.
Câte locuri de muncă apar
Vestea bună este că în câţiva ani se preconizează că vor apărea 97 de milioane de locuri de muncă în întreaga lume. Şi tot ce putem spera e ca, ceea ce ne face umani, să fie în continuare indispensabil pentru anumite meserii.