Planta care a ajuns mai scumpă decât carnea. Reacţii furioase, la vederea preţului pe kg: "Mai bine nu mănânci de post"
Verdeţurile au invadat pieţele, dar te urzică la buzunar. Urzicile, ştevia şi loboda sunt mai scumpe decât carnea în pieţele din Bucureşti. Vânzătorii spun că preţul este pe măsura muncii grele. Ministrul Daea le dă dreptate. Cumpărătorii nu sunt de acord.
De Florentina Lazăr la 12.03.2023, 20:15Tarabele pieţelor din Bucureşti sunt pline cu verdeţuri de sezon. Un kilogram de urzici costă între 20 şi 30 de lei, mai mult decât un kilogram de piept de viţel sau de cotlet de porc. Urzicile se vând şi la suta de grame, la pungă, cu 5 lei. Vânzătorii spun că au motivele lor să ţină la preţ. "E foarte greu, să te apleci de N ori să faci un sac. (n.r. Durează) o oră şi ceva. De la noi de la padure, de la Târgovişte", spune Cristian Tudose, producător.
Ce preţuri au verdeţurile, în pieţe
Spanacul se vinde cu preţuri între 6 şi 10 lei, iar salata costă între 3 şi 5 lei. Dacă anul trecut mai găseai în pieţe ceapă verde sau usturoi cu un leu legătura, acum preţul s-a dublat. Tot doi lei costă şi legătura de lobodă, ştevie şi leurdă. "Au mai crescut cu cel puţin 50 de bani, 1 leu la fiecare produs", spune un producător.
"Am cumpărat 1 kg de urzici cu 25 de lei. Trei salate creţe, două legături de ceapă verde, două legături de usturoi verde şi două legături de ştevie. Pe toate aceste produse am plătit 50 de lei", arată Florentina Lazăr, reporter Observator.
Reacţia clienţilor: "Mai bine nu mănânci de post"
Mulţi români răbufnesc când văd preţurile mult prea mari. "Mai bine nu mai mănânci de post, decât să mănânci verdeţuri. Totul a luat-o razna, ceapa, roşiile... Un kilogram de carne", se plânge un client. "Am venit şi noi duminică, dar nu am cumpărat nimic, că nu ne permitem. Toate sunt scumpe, ceapa verde, absolut tot, exagerate în raport cu pensiile şi salariile", zice un român cu pensie de 1.500 de lei.
La rândul lor, micii fermeri îşi apără preţurile - susţin că anul acesta au avut costuri de producţie mai mari. Ministrul Agriculturii nu comentează preţurile verdeţurilor. "Ministrul Agriculturii şi Ministerul nu face preţul. Sunt preţuri în respect faţă de muncă", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.
Când se mai ieftinesc verdeţurile
Micii fermieri cred că preţurile verdeţurilor vor mai scădea după Paşte, când se termină şi postul şi cererea nu va mai fi atât de mare.