Antena Meniu Search
x

Video În cât timp scade preţul legumelor în România. Oamenii mai au de aşteptat ieftinirile

E criză de legume în mai multe ţări europene, iar acolo unde se găsesc preţurile au explodat. În pieţele de la noi din ţară găsim de toate, dar marfa este din import şi la preţ dublu faţă de anii trecuţi. Cutremurele din Turcia au dus la scumpirea produselor, spun unii specialişti, care cred că preţurile vor scădea abia când vor apărea legumele româneşti.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 06.03.2023, 20:15

Vezi și

"Salata, de exemplu, e 5 lei, ceapa verde e 3 lei, ridichiile 3 lei. Majoritatea sunt de import. Salata, de exemplu, e din Italia", arată un comerciant. Pieţele din ţară sunt pline de legume din import, iar clienţii sunt tot mai puţini. 

Legume scumpe şi pieţe fără clienţi

Într-o piaţă din Cluj, bate vântul. "Foarte scump totul. Vedeţi că nu-i nimeni în piaţă, numai vânzători", atrage atenţia o femeie. "În urmă cu exact doi ani, o legătura de pătrunjel, una de mărar, o ceapă verde şi o salată puteau fi cumpărate din această piaţă cu 7 lei. Astăzi, pe aceleaşi produse am plătit 12 lei, iar cel mai mult s-a scumpit salata, care şi-a dublat preţul", spune Alex Prunean, reporter Observator.

Preţurile sunt un efect al secetei şi frigului din alte ţări, al războiului din Ucraina şi al cutremurelor din Turcia, spun specialiştii. De alfel, din Tucia importăm roşii, castraveţi şi ardei în această perioadă.

Pe acelaşi subiect

Când scade preţul legumelor

"Foarte multe state producătoare de legume şi fructe au creat o protecţie asupra propriei populaţii. Şi evident a scăzut oferta pentru export. Dacă ne gândim la Turcia spre exemplu, cutremurul a devastat nu doar pe partea de populaţie, ci şi pe parte de aprovizionare şi de activitate economică. Toate lucrurile aceastea conduc la creşteri de preţuri", explică Dragoş Frumosu, expert industrie alimentară.

"Preţul dictează depozitele care importă. Momentan, fiind foarte multe produse de import, de aceea sunt foarte scumpe", spune Lucian Dodea, vânzător.

Preţurile vor scădea abia peste două luni, când tarabele se vor umple de legume româneşti. "Chiar dacă vom avea două, trei săptămâni cu preţuri ridicate, ulterior, din luna mai, piaţa va fi mai plină de legume româneşti şi atunci preţurile se vor regla şi vor fi în scădere până în luna septembrie inclusiv", susţine Dragoş Frumosu, expert industrie alimentară.

Criză de legume în Marea Britanie

Dacă românii se luptă cu preţurile, britanicii se confruntă cu o criză. Multe legume pur şi simplu nu se mai găsesc. Jurnaliştii de la "Financial Times" au fost impresionaţi de Piaţa Obor din Bucureşti pentru diversitatea legumelor şi pentru tarabele îmbelşugate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » În cât timp scade preţul legumelor în România. Oamenii mai au de aşteptat ieftinirile