Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Un tânăr fermier din Timiș a transformat nenorocirea în oportunitate, după o investiție inteligentă. La vară nu se mai teme de secetă

Omul gospodar își face iarna car și vara sanie. După acest principiu simplu se ghidează și puținii fermieri din țară care și-au făcut complet funcționale canalele de desecare, de pe terenurile lor. Unii le-au dat dublu rol, de evacuare a apei și de stocare. Asta înseamnă că pot fi folosite și pentru irigații, la vară, când pâmântul geme după apă. O investiție uriașă, de aproape un milion de euro, a făcut și un fermier din Timiș. A limitat efectele secetei și va reuşi să irige fără probleme aproape o mie de hectare doar din apa de ploaie, pe care o adună acum, într-o perioada cu precipitaţii abundente. 

de Iulia Pop

la 12.03.2023 , 19:47

Inundaţiile au făcut prăpăd în Timiş în această iarnă. În urmă cu două săptămâni, mai multe râuri din Vest s-au revărsat peste terenurile agricole. O catastrofă şi o risipă de apă. 

Iulia Pop, reporter Observator: Luăm ca exemplu o zi în care a plouat abundent, iar râul Timiş a avut un debit de 450 m³/s . Asta înseamnă că în fiecare secundă trecea suficientă apă pentru a iriga 1.5 ha cu 30 l/m². O zi are 86.400 de secunde, așa că, teoretic, doar într-o singura zi s-a scurs apa ce ar fi putut iriga la vară 130.000 ha. 

Un tânăr fermier a decis să transforme nenorocirea în oportunitate

Vezi și

Ca apa de ploaie să nu se mai ducă pe Apa Sâmbetei a decis că trebuie să o colecteze pentru perioadele de secetă. Doar că majoritatea canalelor unde se putea strânge surplusul din râuri erau colmatate.

Pe acelaşi subiect

Şi-a suflecat mânecile, a făcut rost de bani şi s-a apucat să cureţe canalele. Nu mai voia să treacă prin episodul dramatic din urmă cu şapte ani când inundaţiile i-au compromis culturile de porumb, rapiţă şi floarea soarelui de pe 700 de hectare şi i-au făcut pagube de sute de mii de euro. 

Alexander Degianski, fermier: Când, culmea, am ajuns să finalizăm decolmatarea, am fost loviţi de secetă. În momentul acela am înţeles dublul rol al acestor canale, folosim această apă pe care o adunăm iarna ca să irigăm vara.

Acum, cele cinci mii de hectare sunt împânzite cu o reţea de 240 de km de canale

Cu apa de ploaie colectată iarna se vor putea iriga la vară aproape o mie de hectare de teren. Lucrările au fost făcute şi cu sprijin de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. Investiţie totală trece de un milion de euro.

Alexander Degianski, fermier: Fermierii stau cu de multe ori cu mâinile în sân şi aşteaptă să li se facă, în funcţie de dimensiunea canalelor vorbim de un preţ de decolmatare între sute şi mii de euro pe km liniar.

România nu are în prezent un management serios al apei, în Strategia Naţională de Agricultură. Doar promisiuni. Ministerul Agriculturii spune că va investi 1,5 miliarde de euro pentru a ajunge la o suprafaţă amenajată pentru irigaţii de peste două milioane şi jumătate de hectare. 

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi ales cu cine să votaţi în turul al doilea la prezidenţiale?
Observator » Ştiri economice » Un tânăr fermier din Timiș a transformat nenorocirea în oportunitate, după o investiție inteligentă. La vară nu se mai teme de secetă